Hyppää pääsisältöön

E2-laskentapalvelu

FINPOS-tukiasema
FINPOS-tukiasema

 

Maanmittauslaitos määrittää E2-laskentapalvelussa E2-luokan aktiivisten GNSS-tukiasemien viralliset EUREF-FIN-koordinaatit. Julkisen hallinon suositus 184 Kiintopistemittaus EUREF-FIN -koordinaattijärjestelmässä suosittaa, että tukiasema tai tukiasemaverkko pitää sijoittaa E2-luokkaan, jos sen avulla tuotetaan paikannuspalveluita, jotka ovat alueellisesti tai käyttäjämääräisesti laajassa käytössä. Liittämällä tukiaseman E2-palveluun aseman omistaja saa tarkat ja luotettavat koordinaatit asemalle kansallisessa referenssijärjestelmässä. Palvelu on tukiaseman omistajalle maksuton.

Ajankohtaista

  • Maanmittauslaitos on alkanut käyttämään E2-koordinaattien määrityksessä uusinta 1.1.2021 julkaistua NKG2020-muunnosta, jolla muunnetaan lasketut ITRF-koordinaatit EUREF-FIN-koordinaateiksi huomioiden mm. maankohoamisen vaikutus. NKG2020-muunnosta on käytetty myös uusien FinnRef-koordinaattien laskennassa ja muunnoksen käyttöönotto on osa Geodesian strategian mukaista EUREF-FIN:n päivitystä. Tämän vuoksi Maanmittauslaitos määritti myös kaikille E2-asemille uudet koordinaatit syksyllä 2021. Kuten aiemminkin, yksittäisten ja uusien asemien E2-koordinaatteja päivitetään tarvittaessa.
  • JHS-suositusjärjestelmä on lakkautettu 2020, mutta E2-palveluun liittyvän suosituksen sisältö on toistaiseksi ajantasainen.

Liittyminen

Ohjeet tukiaseman tai tukiasemaverkon liittämiseksi E2-luokkaan löytyvät tukiasemaohjeesta. Osapuolien tehtävät E2-palvelussa jakautuvat seuraavasti:

Tukiaseman ylläpitäjä:

  • varmistaa, että asema täyttää vaatimukset
  • toimittaa tukiaseman dataa Maanmittauslaitokselle

Maanmittauslaitos:

  • määrittää tukiasemalle tarkat EUREF-FIN -koordinaatit
  • monitoroi asemaa

Lisätietoja

Ota yhteyttä: e2@maanmittauslaitos.fi

Tutustu myös palvelua koskeviin tietosuojaselosteisiin tietojen käsittelystä: Asiakassuhderekisteri, Tietojärjestelmien ja toimitilojen käyttäjätiedot

E2-koordinaatit