Hyppää pääsisältöön

Maanmittauslaitoksen kartoittajat maastossa

Maanmittauslaitoksen kartoittajat keräävät tietoa maastossa, jotta valtakunnallisia peruspaikkatietoja voidaan päivittää ja tarkentaa.

Kartoittajat tunnistaa Maanmittauslaitoksen työvaatteista ja autossa olevasta tunnuksesta. Oikealla asialla olemisesta kertoo myös henkilökortti.

Oranssipaitainen Maanmittauslaitoksen kartoittaja on astumassa autoon. Auto on pysäköity asfalttitien levikkeelle metsän reunaan.
Kuva: Maanmittauslaitos

Mitä tietoja kartoittajat keräävät?

Kartat päivitetään pääosin ilmakuvien pohjalta. Tämän lisäksi kartoittajat tarkastavat maastossa tietoa, joka ei ilmakuvista välttämättä erotu.

Ilmakuvausten jälkeen on voitu rakentaa uusia teitä tai rakennuksia, ja jotkut kohteet ovat saattaneet myös jäädä ilmakuvissa esimerkiksi puiden taakse piiloon. Lisäksi kartoittajat tarkistavat teiden pinnan ja leveyden.

Vain harvoin pihoihin

Kartoittajat voivat tarvittaessa poiketa talojen ja kesämökkien pihoihin tarkistamaan rakennusten määrän, sijainnin tai sen, onko kyseessä asuin- vai talousrakennus. He tulevat pihaan kuitenkin vain, jos tietoja ei voida muuten varmistaa.

Koska Maanmittauslaitos huolehtii peruspaikkatietojen tuottamisesta yhteiskunnan käyttöön, on tärkeää, että kartoittajat voivat tallentaa tiedot oikein.

Tarkat ja ajantasaiset kartat saatavilla verkossa

Maanmittauslaitos ylläpitää Maastotietokantaa, joka on tarkin koko maan kattava ja jatkuvasti ajan tasalla pidettävä kartta-aineisto. Sinne tallennetaan myös kartoittajien maastossa tarkentamat tiedot. Päivitykset näkyvät kartoilla heti maastotöiden valmistuttua. Monet organisaatiot ja yritykset käyttävät Maanmittauslaitoksen aineistoja tarkimpana karttatasona sähköisissä palveluissaan ja karttasovelluksissaan.

Ajantasaiset kartat löytyvät Karttapaikka-palvelusta. Aineisto on saatavilla verkossa maksutta. Verkkosivulta voi ostaa myös painettuja maasto- ja peruskarttoja sekä räätälöityjä karttatulosteita ja antaa palautetta Maanmittauslaitokselle.