Ajankohtaista
- Maastotietokannan ja karttojen päivityskatkot keväällä 2025
- Karttojen ja maastotietokannan käyttäjä, huomaa nämä viisi asiaa keväällä 2025
- Maastotietokannan ja karttojen päivityskatkot: tuotteiden päivittyminen on alkanut
Maastotietojen tuotantojärjestelmän uudistus
Maastotietojen tuotantojärjestelmä on uudistunut. Uuden tuotantojärjestelmän myötä maastotietokannan ajantasaisuus, laatu ja eheys paranevat. Uudistus näkyy maastotietokannan lisäksi kartoilla. Käyttäjille muutokset näkyvät vaiheittain. Ensi vaiheessa muutokset ovat vähäisiä.
Maastotietokanta
Keväällä 2025 tietoja on alettu ylläpitää uudessa tuotantojärjestelmässä kansallisen maastotietokannan (KMTK) tietomallien mukaisesti. Niiden mukaisia vektorimuotoisia tuotteita ei kuitenkaan heti tule saataville, vaan aineistot on muunnettu uudesta järjestelmästä nykyisiin tietomalleihin ja formaatteihin (GML, shapefile, GeoPackage). MIF/MID-formaatti on poistunut tuotevalikoimasta uuden järjestelmän käyttöönoton yhteydessä.
Tavoitteena on taata nykyisten tuotteiden jatkuvuus asiakkaille, mutta tuotteisiin on kuitenkin tullut pieniä muutoksia uuden järjestelmän käyttöönoton yhteydessä:
- Tiedot, joita ei enää ylläpidetä KMTK:ssa, poistuivat tuotteilta. Näitä ovat esimerkiksi osa seliteteksteistä ja kohdeluokista.
- Poistuvia kohdeluokkia ovat puurivi, kuusi- ja mäntymetsän rajat, muuntaja, kunnan hallintokeskus, sähkölinja pinnan alla, pelastuskoodipiste ja vesiasteikko
- Maastotietokannan kohteiden korkeustieto on nyt N2000-järjestelmässä kun aiemmin korkeustieto on ollut N60-järjestelmän mukaista.
- Maastotietokannan rakennusten käyttötarkoitusluokitus on sovitettu yhteen SYKEn Ryhti-järjestelmän avoimien rakennustietojen käyttötarkoitusluokituksen kanssa. Käytännössä luokka "Teollinen rakennus" sekä osa luokan "Liike- ja julkinen rakennus" kohteista on yhdistetty luokkaan "Muu rakennus".
Voit tutustua maastotietojen ja karttojen muutoksiin tarkemmin dokumentaation avulla:

Kartat
Maanmittauslaitoksen tuotevalikoimassa säilyy jatkossakin maastokartta, taustakartta ja selkokartta. Taustakartta säilyi kevään 2025 muutoksessa ennallaan, mutta maastokarttaan ja selkokarttaan on tullut toukokuussa 2025 muutoksia. Muutokset on kuvattu tarkemmin alla.
Muutoksia karttamerkkeihin
- Tervahaudan karttamerkkiä on hienosäädetty, jotta se erottuu paremmin selitetekstin poistuttua maastokartalta. Samalla merkillä esitetään myös hiilimiilut ja kalkkiuunit, joiden selitetekstit ovat myös poistuneet.
- Sähkölinjan pylvään karttamerkki on muutettu viivasta mustaksi ympyräksi. Muutoksen taustalla on pylvään suuntatiedon manuaalisen ylläpidon lopettaminen sekä yhtenäistäminen Ruotsin kanssa. Samalla aidan esitystapaa on hieman tihennetty, jotta se ei sekaannu sähkölinjaan.


Muutoksia karttojen seliteteksteihin
- Maastokartalta ja selkokartalta on poistunut useita selitetekstejä, joita ei enää ylläpidetä uudessa tuotantojärjestelmässä. Näitä ovat esimerkiksi monet rakennusten selitteet, kuten hotelli, koulu ja seurantalo.
- Huom. Selitetekstit ovat eri asia kuin karttanimet: nimistöön ei ole tullut muutoksia.
- Osa seliteteksteistä oli tarpeettomia, koska kohteelle oli jo yksilöivä karttamerkki tai väri (esim. turvetuotantoalue, tuulivoimala).
- Osa teksteistä korvautui uudella karttamerkillä (mm. tervahauta)
- Osa selitteistä poistui kokonaan, koska tietoa ei ole mahdollista ylläpitää Maanmittauslaitoksessa luotettavasti.
- Selitetekstejä myös jäi kartoille jonkin verran. Esimerkiksi autiotupa, retkeilyreitti ja tori säilyvät.
- Lue lisää uutisesta: Maastokartan selitetekstit vähenevät ensi vuonna

Muita karttojen muutoksia
- Katkoviivalla esitettyjä navigointilinjojen jatkeita ei enää näytetä maastokartalla.
- Maastotietokannan rakennustietojen luokittelun yhtenäistäminen Ryhti-järjestelmän luokkien kanssa näkyy maastokartalla siten, että osan rakennuksista väri on vaihtunut (ks. kuva ylempänä sivulla).
- Maastotietokannasta poistuneet kohteet, kuten puurivi ja kuusi- ja mäntymetsän rajat, ovat poistuneet myös maastokartalta. Tarkempi lista poistuneista kohteista on ylempänä sivulla Maastotietokanta-otsikon alla.
- Karttoihin tulee vielä vuoden 2025 aikana muutoksia mm. selitetekstien kirjoitusasuihin. Isommat muutokset esitystyyleihin toteutetaan vuodesta 2026 eteenpäin. Uusissakin tuotteissa maastokartasta säilyy valkopohjainen versio, mutta sen rinnalle voi tulla myös toinen esitystyyli, jossa metsä on kuvattu muiden maiden tavoin vihreällä värillä.
Rajapinta- ja tiedostopalvelut
Maastotietokannan ja karttojen muutokset näkyvät myös rajapinta- ja tiedostopalveluissa. Rajapintapalveluiden osoitteet (url) pysyvät ennallaan, mutta edellä kuvatut sisällölliset muutokset näkyvät seuraavissa palveluissa:
- Maastotietojen kyselypalvelu (OGC API Features)
- Karttakuvapalvelut (WMS, WMTS, vektoritiilet)
- Karttapaikalta, Paikkatiedon tiedostopalvelusta (OGC API Processes), Muutostietopalvelusta (ATOM-syöte) tai Hakemistokäyttöliittymästä ladattavat tiedostot maastotietokannasta ja maastokartasta.
Muita uuden maastotietojen tuotantojärjestelmän käyttöönoton yhteydessä huomioitavia asioita:
- Uuden tuotantojärjestelmän käyttöönotto tuo eri mittaisia katkoja tuotteiden ja palveluiden päivityksiin. Lue lisää palvelutiedotteestamme.
- Korkeustieto lisätään osaan maastotietokannan tuotteista ja palveluista. Lue tarkemmat tiedot palvelutiedotteestamme.
- Rakennusten kyselypalvelu (OGC API Features) poistuu käytöstä. Lue tarkemmat tiedot palvelutiedotteestamme.
- Maanmittauslaitoksen muutostietopalvelussa (ATOM-syöte) maastotietokanta löytyy huhtikuun puolivälin jälkeen uudesta osoitteesta: https://tiedostopalvelu.maanmittauslaitos.fi/tp/feed/mtp/maastotietokanta/avoin.
- MID/MIF-formaatti poistuu tuotevalikoimasta.
- Lue kooste kevään 2025 muutoksista palvelutiedotteestamme.
Rajapinta- ja tiedostopalveluihin tuodaan myöhemmin saataville Kansallisen maastotietokannan (KMTK)-tietomallien mukaisia vektorituotteita ja rasterikarttoja. Myös muutostietopalvelua on tarkoitus uudistaa hyödyntämään KMTK:n tarjoamaa kohdekohtaista elinkaaren hallintaa. Muutoksia tehdään vaiheittain ja niiden aikataulu tarkentuu myöhemmin.