Hyppää pääsisältöön

Maastotietokannan kyselypalvelu (OGC API Features)

 

Palvelu tarjoaa tietoja muun muassa liikenneverkoista, rakennuksista ja rakenteista, hallintorajoista, nimistöstä, maankäytöstä, vesistöistä ja korkeussuhteista. Aineistolähteenä on Maanmittauslaitoksen Maastotietokanta, jonka kohteita pidetään jatkuvasti ajan tasalla.

Vektorimuotoista maastotietokantaa voidaan käyttää erilaisten karttatuotteiden lähtö-aineistona. Maastotietokanta soveltuu maankäytön suunnitteluun pohjakartaksi, erilaisten optimointien ja analyysien tekemiseen. Maastotietokanta soveltuu myös käytettäväksi esimerkiksi erilaisissa GPS-paikannusta hyödyntävissä paikannus-, reitinhaku-, ylläpito- ja tiedonkeruusovelluksissa.

Aineistot ovat Maanmittauslaitoksen avoimen tietoaineiston Nimeä CC 4.0 -lisenssin alaisia. Palvelu tarjotaan avoimena rajapintana, jonka käyttö on maksutonta. Käyttäjä tunnistetaan API-avaimella. Lue lisää Maanmittauslaitoksen avoimen rajapinnan käyttöehdoista ja API-avaimen luomisesta ja käyttämisestä.

Palvelu on käytettävissä 24/7.

Maastotietokannan aineistoa muokattuna.
Kuvassa esitetään Maastotietokannan kyselypalvelun kautta haetut tieviiva, kallioalue, järvi, korkeuskäyrä, rakennus, puisto sekä urheilu ja virkistysalue kohteet. Kohteiden väriä on muokattu.

Sopimus vai avoin rajapintapalvelu?

Palvelu tarjotaan sekä maksuttomasti avoimena rajapintapalveluna että sopimukseen perustuvana rajapintapalveluna.

Sopimukseen perustuvassa rajapintapalvelussa Maanmittauslaitos varmistaa käyttäjille palvelun toimivuuden ja saatavuuden sekä tarjoaa käytön tukea. Palvelun käyttöön tarvitaan käyttäjätunnus ja salasana. Sopimuspalvelusta peritään voimassa olevan hinnaston mukaista hakumääräperusteista ylläpitomaksua. Tarkemmat hintatiedot ovat luettavissa kohdassa Hinnasto.

Avoimen rajapintapalvelun käytön etuna on sen nopea ja helppo käyttöönotto. Rajapintaa voi käyttää vapaasti eikä palvelussa ole käyttömäärärajoituksia. Avoimen rajapintapalvelun käyttöön vaaditaan API-avain. Lue lisää API-avaimen luomisesta ja käyttämisestä.

Avointa rajapintapalvelua voi käyttää Maanmittauslaitoksen avoimen rajapintapalvelun käyttöehtojen mukaisesti. 

Lue lisää Ota käyttöösi kohdasta.

 

Palvelusta on saatavilla mm. seuraavia tietoja

 • liikenneverkko
 • rakennukset ja rakenteet
 • hallintorajat
 • nimistö
 • maankäyttö
 • vedet
 • korkeussuhteet

Tietosisältö on kuvattu tarkemmin teknisessä kuvauksessa ja Maastotietokannan tuotekuvauksesta löytyvästä kohdemallissa.

Kattavat tiedot palvelun sisällöstä löytyy Maastotietokohteiden kuvauksesta (pdf).

Avoimien paikkatietojen kyselypalvelut

Palvelusta peritään hakumääräperusteista ylläpitomaksua. Maksu määräytyy todellisten hakumäärien mukaan. Taulukossa esitetään ylläpitomaksujen suuruus tietyillä hakumäärillä.

Minimimaksu on 235,40 € / vuosi (291,90 / vuosi, sis alv 24 %).

Palvelussa olevat tuotteet ovat maksuttomia ja maanmittauslaitoksen avoimen tietoaineiston lisenssin alaisia.

Ylläpitomaksu kattaa seuraavat palvelut:

 1. Kiinteistötietojen kyselypalvelu (OGC API Features) 
 2. Geokoodauspalvelu (REST)
 3. Rakennusten kyselypalvelu (OGC API Features)
 4. Nimistön kyselypalvelu (OGC API Features)
 5. Maastotietokannan kyselypalvelu (OGC API Features)
Hakumäärä (hakuja vuodessa)Ylläpitomaksu(euroa vuodessa)
 Ilman Alv:aALV 24 %
20 000235,40 €291,90 €
50 000341,33 €423,25 €
100 000494,34 €612,98 €
200 000694,43 €861,09 €
500 0001 094,61 €1 357,32 €
1 000 0001 541,87 €1 911,92 €
2 000 0002 177,45 €2 700,04 €
5 000 0003 436,84 €4 261,68 €
10 000 0004 872,78 €6 042,25 €
20 000 0006 885,45 €8 537,96 €
Tuote Hinta € (ilman alv.) Hinta € (sis. alv.)
2200
Paikkatietojen kyselypalvelun minimimaksu
235,40 291,90

Avoimen rajapintapalvelun käyttöönotto

Avointa rajapintayhteyttä voi käyttää vapaasti, eikä palvelussa ole käyttömäärärajoituksia, mutta palvelujen käyttö vaati käyttäjäkohtaisen API-avaimen.  Lue lisää API-avaimen luomisesta ja API-avaimen käytöstä.

Rajapintaa voit käyttää Maanmittauslaitoksen avoimen rajapintapalvelun käyttöehtojen mukaisesti. Aineistot ovat Maanmittauslaitoksen avoimen tietoaineiston Nimeä CC 4.0 -lisenssin alaisia.

Palveluosoite https://avoin-paikkatieto.maanmittauslaitos.fi/maastotiedot/features/v1/

Sopimusrajapintapalvelun käyttöönotto 

Jos haluat tehdä sopimuksen Maastotietokannan kyselypalvelun käytöstä, saat samalla sopimuksella mahdollisuuden käyttää muitakin avoimia paikkatietojen kyselypalveluita. Sopimus on voimassa toistaiseksi.

Avoimien paikkatietojen kyselypalvelun sopimukseen kuuluvat palvelut:

Jos olet kiinnostunut palvelusta, ota yhteyttä verkkopalveluiden asiakastukeen osoitteeseen verkkopalvelut@maanmittauslaitos.fi

Kun olet tehnyt sopimuksen ja saanut  käyttäjätunnuksen, palvelu on saatavilla osoitteesta:  https://sopimus-paikkatieto.maanmittauslaitos.fi/maastotiedot/features/v1/.

 

Rajapinnan tekninen tuki palvelee ma - pe klo 8 - 16. Saat tukeen yhteyden verkkolomakkeella.

Mahdollisista häiriöistä ilmoitetaan sovellusinfossa. Palveluun tehtävistä muutoksista tiedotetaan Palvelutiedotteet -verkkosivuilla.

Tutustu myös näihin

Nimistön kyselypalvelu (OGC API Features)

Palvelussa on tarjolla paikka, paikannimi- ja karttanimitietoja.

Lue lisää

Geokoodauspalvelu (REST)

Geokoodauspalvelu mahdollistaa sijainnin löytämisen hakusanoilla, jotka sisältävät paikannimiä, osoitteita, kiinteistötunnuksia tai karttalehtiä.

Lue lisää

Kiinteistötietojen kyselypalvelu (OGC API Features)

Palvelusta saat käyttöösi kiinteistörajat, kiinteistötunnukset ja rajamerkit sijaintitietoineen, sekä palstan, rekisteriyksikön ja määräalan keskeisiä tietoja. Palvelusta saa myös tietoja käyttöoikeusyksiköistä, joiden sijainti on tallennettu kiinteistörekisteriin. Käyttöoikeusyksiköitä ovat mm. tieoikeudet, luonnonsuojelualueet yksityisten omistamilla alueilla ja voimansiirtolinjat. Lisäksi palvelusta on saatavissa myös kunnan rekisterinpitoalueiden sijainnit.

Lue lisää

Sovellusten ja palveluiden tila

Tarkista sovellusten ja verkkopalveluiden tilanne ja mahdolliset häiriöt. Tietoja päivitetään ma–pe klo 8–16.15.

Verkkopalveluiden asiakastuki

Verkkopalveluiden asiakastuki palvelee sopimuksiin ja käyttölupiin liittyvissä asioissa. Ota yhteyttä asiakastukeen verkkopalvelut@maanmittauslaitos.fi tai 029 530 1119.

Ongelmia palvelun käytössä?