Hyppää pääsisältöön

Yleistä rajapintapalveluista

Rajapintapalvelu on tekninen käyttöyhteys Maanmittauslaitoksen palvelimelle, johon voi ottaa yhteyden paikkatieto-ohjelmistolla tai itse ohjelmoidulla sovelluksella ja vastaanottaa palvelimelta halutut aineistot. Maanmittauslaitoksen rajapinnat perustuvat eri standardeihin. Käytössä on mm. WMS-, WMTS-, WFS-, REST- ja OGC API Feature-standardit.

Rajapintapalveluiden etuna on ajantasaisuus, aineistosta ei tarvitse ladata kopiota omaan tietojärjestelmään ja aineiston saa heti käyttöön.

Maanmittauslaitoksen rajapintapalveluiden aineistot ja käyttö voidaan jakaa seuraavasti:

1. Avoin, maksuton (BETA-vaiheessa olevat palvelut) Jotain poikkeuksia voi löytyä tunnistautumisen suhteen. Asiasta kerrotaan kunkin palvelun yhteydessä tarkemmin.
2. Avoin, maksuton, API-avaimella kirjautuminen
3. Sopimukseen perustuva ja maksullinen (koekäyttö mahdollista, sisältää avointa dataa)
4. Luvanvarainen, sopimukseen perustuva, maksullinen (koekäyttö mahdollista)

Avoimien rajapintapalveluiden osalta käyttäjän hyväksyy Maanmittauslaitoksen avoimen rajapinnan käyttöehdot. Aineistot ovat avoimen tietoaineiston lisenssin alaisia. BETA-palveluiden osalta mahdolliset lisenssit ja käyttöehdot mainitaan kunkin palvelun kuvauksen yhteydessä.

Osa avoimista rajapintapalveluista on saatavana myös sopimuksella. Sopimukseen perustuvassa rajapinnan käytössä Maanmittauslaitos varmistaa käyttäjille palvelun toimivuuden ja saatavuuden. Tarkemmat tiedot mainitaan kunkin palvelun kuvauksen yhteydessä. Palvelulle tarjotaan myös käyttöönoton tukea. Palveluiden hinnoittelu perustuu tekniseen ylläpitomaksuun.

Sopimukseen ja/tai luvanvaraisuuteen perustuvista palveluista toimitetaan erikseen sopimus, lupa ja palvelusta riippuen myös tietoturvaliite nähtäväksi ja allekirjoitettavaksi. Sopimukset ovat voimassa toistaiseksi. Palveluiden hinnoittelu perustuu tekniseen ylläpitomaksuun ja aineistomaksuun. Hinnoittelussa on palvelukohtaisia ja asiakasryhmäkohtaisia eroja perustuen palvelua koskevaan erityislainsäädäntöön. 

Rajapintapalveluiden käyttöönotto

  1. Tutustu rajapintapalveluihin ja valitse tarvitsemasi palvelu. Jos palvelusi kuuluu yllämainittuun kategoriaan 1 ja 2, voit ottaa palvelut heti käyttöön.
  2. Kategoriaan 3 ja 4 kuuluvista rajapinnoista voit tilata maksuttoman koekäytön yhdeksi kuukaudeksi.
  3. Jos haluat koekäytössä olleen palvelun tuotantokäyttöön, ota yhteys rajapintapalveluiden asiakastukeen (verkkopalvelut@maanmittauslaitos.fi), joka antaa neuvontaa ja toimittaa sopimuksen allekirjoitettavaksi.
  4. Koekäyttöluvan saatuasi/sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen asiakastuki toimittaa salasanan ja käyttäjätunnuksen, joilla voi kirjautua tilattuun palveluun.
  5. Kaikki on valmista!

Tutustu miten saat esimerkiksi Karttakuvapalvelu (WMTS) avoimen rajapinnan helposti käyttöösi.

Tarjolla olevat rajapintapalvelut

Verkkopalveluiden asiakastuki

Verkkopalveluiden asiakastuki palvelee sopimuksiin ja käyttölupiin liittyvissä asioissa. Ota yhteyttä asiakastukeen verkkopalvelut@maanmittauslaitos.fi tai 029 530 1119.

Kiinteistövaihdannan palvelu

Verkkopalvelu kiinteistön omistajalle: tee kiinteistön luovutus, hae kiinnityksiä tai sähköisen panttikirjan siirtoa.

Tarvitsetko paikkatietoaineistoja?

Lataa maksutta Maanmittauslaitoksen avoimia paikkatieto-, kartta- ja ilmakuva-aineistoja Karttapaikan Lataa paikkatietoaineistoja -osiosta.