Hyppää pääsisältöön

Geokoodauspalvelu (REST)

Geokoodauspalvelu mahdollistaa sijainnin löytämisen hakusanoilla, jotka sisältävät paikannimiä, osoitteita, kiinteistötunnuksia (kiinteistötunnus ja palstan tunnuspisteen sijainti) tai karttalehtiä koko maasta. Palvelu tarjoaa myös käänteistä geokoodausta, eli lähimpien kohteiden hakemista annetuilla koordinaateilla.

Palvelun aineistolähteet koostuvat Maanmittauslaitoksen tuottamista aineistoista (paikannimet, laskennalliset tiestön osoitteet, kiinteistötunnukset ja karttalehdet) sekä Väestötietojärjestelmän rakennusten osoitteista. Tiedot aineistojen päivittymisestä voi tarkastaa kohdasta Tuotteet löytyvien linkkien kautta.

Palvelu sopii karttapalvelujen hakutoiminnallisuuksien toteutukseen. Palvelussa ei ole käyttörajoituksia.

Palvelua voi käyttää Maanmittauslaitoksen avoimen rajapintapalvelun käyttöehtojen mukaisesti. Maanmittauslaitoksen aineistoja voi käyttää Maanmittauslaitoksen avoimen tietoaineiston lisenssin mukaisesti. Väestötietojärjestelmän rakennusten osoitetietoja voi käyttää Nimeä 4.0 Kansainvälinen lisenssin mukaisesti.

Palvelu tarjotaan avoimena rajapintana, jonka käyttö on maksutonta. Käyttäjä tunnistetaan API-avaimella. Lue lisää API-avaimen luomisesta ja käyttämisestä.

Palvelu on käytettävissä 24/7.

Geokoodauspalvelu hyödyntää seuraavia paikkatietoaineistoja geokoodauksen ja käänteisen geokoodauksen aineistolähteenä:

Tuotteet on kuvattu tarkemmin teknisessä kuvauksessa.

Palvelun tarkempi tekninen kuvaus.

Avoimen rajapinnan käyttöönotto

Saat rajapinnan maksutta käyttöösi Maanmittauslaitoksen avoimen rajapintapalvelun käyttöehtojen mukaisesti. Aineistot ovat Maanmittauslaitoksen avoimen tietoaineiston lisenssin alaisia. Väestötietojärjestelmän rakennusten osoitetietoja voi käyttää Nimeä 4.0 Kansainvälinen lisenssin mukaisesti.

Palvelun käyttö edellyttää API-avaimen liittämistä rajapinnan palvelupyyntöihin. API-avaimen saat käyttöösi rekisteröitymällä ja kirjautumalla Maanmittauslaitoksen OmaTili-palveluun. Tarkat ohjeet API-avaimien luomiseen ja hallintaan löydät Ohje API-avaimen käyttöön -sivulta.

Palveluosoite https://avoin-paikkatieto.maanmittauslaitos.fi/geocoding/openapi.json 

 

Sopimusrajapinnan käyttöönotto (tulossa keväällä 2022)

Rajapintapalvelun käyttöönotto edellyttää sopimusta Maanmittauslaitoksen kanssa. Sopimus on voimassa toistaiseksi. Aineistot ovat Maanmittauslaitoksen avoimen tietoaineiston lisenssin alaisia. Väestötietojärjestelmän rakennusten osoitetietoja voi käyttää Nimeä 4.0 Kansainvälinen lisenssin mukaisesti.

Palvelun käyttö edellyttää käyttäjätunnuksia.

Jos olet kiinnostunut palvelusta, ota yhteyttä verkkopalveluiden asiakastukeen osoitteeseen verkkopalvelut(at)maanmittauslaitos.fi

Palveluosoite https://sopimus-paikkatieto.maanmittauslaitos.fi/geocoding/openapi.json

Rajapinnan tekninen tuki palvelee ma - pe klo 8 - 16. Saat tukeen yhteyden verkkolomakkeella.

Sopimuksiin ja käyttäjätunnuksiin liittyvää tukea saat osoitteesta verkkopalvelut@maanmittauslaitos.fi.

Mahdollisista häiriöistä ilmoitetaan sovellusinfossa. Palveluun tehtävistä muutoksista tiedotetaan Palvelutiedotteet -verkkosivuilla.

Sovellusten ja palveluiden tila

Tarkista sovellusten ja verkkopalveluiden tilanne ja mahdolliset häiriöt. Tietoja päivitetään ma–pe klo 8–16.15.

Verkkopalveluiden asiakastuki

Ota yhteyttä asiakastukeen: verkkopalvelut@maanmittauslaitos.fi tai 029 530 1119.

Ongelmia palvelun käytössä?