Hoppa till huvudinnehåll

Så här skaffar du laserskannat material

Lantmäteriverket erbjuder olika laserskannade material för olika behov. Ta först reda på vilket material som lämpar sig bäst för dina ändamål. Du kan välja mellan Laserskannat material 0,5 p och 2008-20019 som är avgiftsfria eller Laserskannat material 5 p som kräver ett tillstånd. 

Laserskannat material 0,5 p

Laserskannat material 0,5 p är avgiftsfria material. Materialet är tillgängligt från två produkter:

  • Laserskannat material 0,5 p: Riksomfattande laserskannat material fr.o.m. år 2020. Det är utglesat till 0,5 punkter från det ursprungliga laserskannade materialet med en punkttäthet på 5 punkter. Materialet kommer att så småningom ersätta det riksomfattande materialet som samlades in åren 2008–2019. Läs mer i produktbeskrivningen.
  • Laserskannat material 0,5 p (2008–2019): Riksomfattande laserskannat material som producerats innan det nationella laserskanningsprogrammet. Den ursprungliga punktätheten av materialet är 0,5 punkter/m². Läs mer i produktbeskrivningen.

Materialet är öppna datamaterial och kan användas avgiftsfritt med Lantmäteriverkets licens för öppna data (CC 4.0. Erkännande).

Ladda ned material

Du kan även beställa material som en separat beställning. Materialet levereras på överenskommet sätt och en handläggningsavgift enligt prislistan debiteras för leveransen (se punkten Laserskannat material i prislistan nedan) Du kan se de skannade områdena i indexkartorna (välj önskat år för skanning i menyn Karttatasot). Beställningar ska skickas till kundservice@lantmateriverket.fi.

Laserskannat material 5 p

Laserskannat material 5 p är riksomfattande laserskannat material med stor punkttäthet fr.o.m. år 2020. Materialet har producerats enligt det nationella laserskanningsprogrammet. Punktätheten av materialet är 5 punkter/m². Läs mer i produktbeskrivningen.

Användningen av materialet förutsätter tillstånd och regleras av användningsvillkoren
 

Se provmaterialet först

Du kan ladda ned material för Forssa, Nurmijärvi, Noux, Pieksämäki och Suomu för att bekanta dig med materialet. Storleken på ett datapaket är ungefär 5 Gb.  Materialet levereras i LAZ-format och det har komprimerats i zip-filer per 1:5 000 kartblad. Mer information hittar du i filen lue_minut.txt via länken nedan.

Bekanta dig med provmaterialet för Laserskannat material 5p

Bekanta dig också med användningsvillkoren

Läs användningsvillkoren för materialet innan du beställer. Enligt användningsvillkoren är det tillåtet att fritt använda materialet inom organisationen. Materialet får inte publiceras eller överlåtas som sådant eller med motsvarande noggrannhet. Användningsvillkoren måste godkännas i samband med beställningen.

Läs användningsvillkoren för Laserskannat material 5 p

Vad kostar det att använda materialet?

Materialet är avgiftsfritt, men tillståndet (licensen) är avgiftsbelagd. Avgiften bestäms enligt nedladdningsområdets areal.

Beställ material

Du kan ladda ned följande materal från Kartplatsens flik Ladda ner geodatamaterial

  1. Välj material som omfattas av användningsbegränsningar: Laserskannat material 5 p. Efter detta välj "Logga in i e-tjänsten". Tjänsten ber dig logga in med stark autentisering.  
  2. Välj "Beställ material".
  3. Klicka ett eller fler kartblad eller ett område på kartan eller välj ett produktionsområde från menyn. Lägg ditt val i köpkorgen. Observera att du endast kan lägga ett produktionsområde eller högstens 4000 kartblad i köpkorgen
  4. Från köpkorgen kan du gå och betala din beställning. 
  5. Länken till nedladdningssidan skickas till den e-postadress som beställaren har meddelat. Samtidigt skickas även en licens som ger rätten att användningen av materialet.

     

Hanteringsavgifter för laserskannat material 0,5 p

Inga avgifter för användningsrättigheter debiteras för materialet. Vid nedladdning av material genom självbetjäning i tjänsten för nedladdning av filer debiteras inte heller avgifter för datamedium, behandling eller leverans. Om materialet levereras på annat sätt debiteras en handläggningsavgift enligt tabellen nedan.

Produkt Pris € (exkl. moms) Pris € (inkl. moms)
77103010020
Laserskannat material 0,5 p, första kartbladet
101,21 125,50
77103010021
Laserskannat material 0,5 p, följande kartblad
17,34 21,50
77103010022
Laserskannat material 0,5 p, produktionsområde
259,92 322,30
77103010023
Laserskannat material 0,5 p, följande produktionsområden i samma beställning
101,21 125,50

Övriga digitala produkter

Produkt Pris € (exkl. moms) Pris € (inkl. moms)
77103010929
Användar-ID i filtjänsten
69,28 85,90

Kontakta oss

Vill du ha mer information om material, användning av material och frågor om ansökningar om tillstånd?

Fyll i kontaktformuläret

Ta en titt på våra ofta förekommande frågor