Hyppää pääsisältöön

Paikkatietoikkunan mobiilinäkymä

Tervetuloa käyttämään Paikkatietoikkunan mobiilinäkymää! Tässä ohjeessa kerromme, miten Paikkatietoikkuna toimii esimerkiksi älypuhelimella. 

Olemme karsineet osan Paikkatietoikkunan toiminnoista pois mobiilinäkymästä, jotta käyttö olisi myös pienillä näytöillä mahdollisimman sujuvaa. Jos haluat esimerkiksi lisätä omia kohteita ja aineistoja, julkaista karttoja, tehdä teemakarttoja tai muuntaa koordinaatteja, suosittelemme avaamaan Paikkatietoikkunan tietokoneen selaimella.

Alkunäkymä

Paikkatietoikkuna älypuhelimen näytöllä.

Alkunäkymässä on käytettävissä seuraavat toiminnot:

 • Avaa valikko: Avaa tästä valikko, josta löytyvät toiminnot ja työkalut. Voit sulkea valikon samasta painikkeesta.
 • Lähennä ja loitonna: Lähennä näkymää (+)-painikkeella ja loitonna (-)-painikkeella. Voit käyttää myös kahta sormeasi. Pidä sormet koko ajan kiinni näytössä, ja lähennä tai loitonna sormia toisistaan.
 • Paikanna: Klikkaa työkalua ja karttanäkymä keskitetään nykyiseen sijaintiisi. Tämä edellyttää, että olet antanut Paikkatietoikkunalle luvan saada sijaintisi mobiililaitteen paikannuksen perusteella.
 • Koordinaatit: Työkalu näyttää oletusarvoisesti karttanäkymän keskipisteen koordinaatit ETRS-TM35FIN-koordinaattijärjestelmässä. Voit vaihtaa koordinaattijärjestelmää. Jos valitset "näytä hiiren kursorin koordinaatit", työkalu vaihtaa koordinaatteja sen mukaan, missä kursori on. Voit syöttää koordinaatit myös tekstinä. Tällöin klikkaamalla "Keskitä kartta", karttanäkymän keskipisteeksi vaihtuu syöttämäsi koordinaatit. Jos haluat piirtää karttamerkinnän koordinaattien osoittamaan pisteeseen, klikkaa "Lisää merkintä".
 • Pohjoinen ylös: Klikkaa työkalua ja karttanäkymässä näkyy pohjoinen ylhäällä.
 • Käyttöehdot: Klikkaa tekstiä ja pääset lukemaan Paikkatietoikkunan käyttöehdot Maanmittauslaitoksen verkkosivuilta.
 • Tietolähteet: Klikkaa tekstiä ja saat selville, mitkä tiedontuottajat ylläpitävät karttanäkymässä auki olevia karttatasoja.
 • Taustakartan valinta: Valitse, haluatko näyttää karttanäkymän taustalla Maanmittauslaitoksen maastokartan, ortokuvat, selkokartan vai taustakartan. Taustakartat ovat Maanmittauslaitoksen ylläpitämiä.

Toiminnot

Valikon kautta pääset seuraaviin toimintoihin:

 • Haku: Hae paikkoja paikannimen, osoitteen, kiinteistö- tai TM35-karttalehtitunnuksen perusteella. Metatietohaku toimii ainoastaan selainversiossa.
 • Karttatasot: Valitse karttatasot, jotka haluat nähdä karttanäkymässä. Voit hakea karttatasoja aiheen ja tiedontuottajan perusteella. Voit myös valita, haluatko nähdä kaikki karttatasot vai esimerkiksi ainoastaan vektori- tai rasteritasot. 
 • Valitut tasot: Tällä Karttatasot-toiminnon toisella välilehdellä on lueteltu kaikki karttanäkymässä auki olevat karttatasot. Voit vaihtaa näytettävien karttatasojen järjestystä, säätää läpinäkyvyyttä ja määritellä vektoritasoille oman tyylin. Läpinäkyvyysprosentti kirjoitetaan käsin sille varattuun tekstikenttään. Saat yksittäisen kohteen tiedot näkyviin klikkaamalla kohdetta kartalla. Kohdetietotaulukko on saatavilla ainoastaan selainversiossa.
 • Karttaselitteet: Tutustu karttanäkymässä olevien karttatasojen karttaselitteisiin, joissa kerrotaan, mitä eri värit ja symbolit tarkoittavat. Karttaselitteet on tarjolla suurimmalle osalle rasteritasoista.
 • Tietoa palvelusta: Lue lyhyt teksti siitä, mikä Paikkatietoikkuna on ja miten esimerkiksi INSPIRE-direktiivi liittyy siihen.
 • Ilmoitukset: Tänne on listattu kaikki Paikkatietoikkunan tiedotteet esimerkiksi käyttökatkoista tai uusista karttatasoista. Viimeisimmän, voimassa olevan ilmoituksen löydät myös Paikkatietoikkunan yläreunasta.

Voit myös kirjautua Paikkatietoikkunaan. Toistaiseksi kirjautuneella käyttäjällä on samat toiminnot mobiiliversiossa kuin kirjautumattomalla käyttäjällä.

Työkalut

Paikkatietoikkunan mobiiliversion työkalut

Seuraavassa on kuvattu työkalut riveittäin vasemmalta oikealle:

Eteen ja taakse: 

 1. Siirry alkunäkymään.
 2. Siirry edelliseen näkymään.
 3. Siirry seuraavaan näkymään.

Liiku ja mittaa:

 1. Siirrä karttaa: Liikuta sormea näytöllä, niin karttanäkymä siirtyy sormen liikkeen mukaan.
 2. Mittaa etäisyys: Klikkaa sormella karttaa vähintään kahdessa pisteessä, niin pisteiden välisen etäisyyden kilometreinä.
 3. Mittaa alue: Klikkaa alueen kulmapisteitä, niin näet niiden rajaaman alueen pinta-alan neliökilometreinä.

Tee linkki:

 1. Tee linkki: Kopioi linkki auki olevaan karttanäkymään. Voit linkin esimerkiksi viestiin kollegalle tai ystävälle.

Näytä paikka: 

 1. Tee karttamerkintä: Klikkaa karttaa haluamassasi pisteessä ja määrittele merkinnälle tyyli. Merkintä voi olla ainoastaan pistemäinen. Jos karttanäkymässä on merkintä, kun teet linkin siihen, karttamerkintä näkyy linkin vastaanottajalle.
 2. Näytä pisteen koordinaatit: Klikkaa pistettä kartalla, niin näet pisteen koordinaatit sekä lähimmät kaksi osoitepistettä.

3D-näkymä:

 1. Siirry 3D-näkymään: Vaihda kolmiulotteiseen näkymään. Vain osa karttatasoista toimii 3D-näkymässä. Löydät 3D-tasot Karttatasot-välilehdeltä, kun valitset näytettäväksi 3D-tasot. Pääset samalla työkalulla takaisin 2D-näkymään.

Lisätietoa

Lisätietoa ja palautteet: paikkatietoikkuna@maanmittauslaitos.fi