Hyppää pääsisältöön

Huoneiston omistuksen rekisteröinti onnistuu myös kesällä – nyt päätöksen voi saada reilussa viikossa

Huoneistojen omistusten rekisteröintien käsittelyaika Maanmittauslaitoksessa on lyhentynyt roimasti. Ratkaisun voi tällä hetkellä saada keskimäärin kahdeksassa vuorokaudessa hakemuksen saapumisesta. Käsittelyä voi tarvittaessa myös kiirehtiä, jos päätöstä tarvitaan pikaisesti esimerkiksi asuntokaupan vuoksi.

Vanhoja koristeellisia kerrostaloja.
Kuva:
Riku Nikkilä

Vielä vuoden vaihteessa hakemukset odottivat käsittelyyn ottamista nelisen kuukautta, mutta nyt enää kolme viikkoa. Käsittelyajan mediaani on kuitenkin vielä selvästi lyhyempi, tällä hetkellä noin kahdeksan vuorokautta.

Käsittelyajan mediaani on kuitenkin vielä selvästi lyhyempi, tällä hetkellä noin kahdeksan vuorokautta.

Lisäksi lunastusmenettelyn piirissä olevien omistusten rekisteröintihakemusten käsittely priorisoidaan automaattisesti. Näin kaupan osapuolet voivat varmistua lunastusmenettelyn oikeanlaisesta etenemisestä.

Huoneistoasioissa auttaa kesällä Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelu.

Oikea hetki osakeluettelon siirrolle on nyt

Maanmittauslaitos kannustaa osakehuoneiston omistajia tutustumaan kesäpuuhienkin lomassa huoneistotietojärjestelmään: taloyhtiöiden pitää siirtää osakeluettelonsa järjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Kun siirto on tehty, jokaisen osakkaan tulee itsenäisesti rekisteröidä kymmenen vuoden kuluessa omistuksensa sähköiseksi.

Puiden ympäröimä saunamökki järven poukamassa. Aurinko paistaa.
Kuva: Julia Hautojärvi

Kiinteistöasiat etenevät asiointipalvelussa tai Kiinteistövaihdannan palvelussa

Kiinteistöjen ja vuokraoikeuksien osalta omistusten rekisteröintien käsittelyaika on tällä hetkellä noin neljä kuukautta. Sähköiseen kiinnityshakemukseen voi kuitenkin saada automaattipäätöksen peräti heti. Jos kiinnitysasia käsitellään manuaalisesti, päätöksen saa keskimäärin kuukaudessa.

Kiinteistöasioissa Maanmittauslaitoksen asiointipalvelu ja Kiinteistövaihdannan palvelu ovat käytettävissä mistä päin Suomea tahansa. Hakemusta voi myös täydentää sähköisesti asiointipalvelun kautta. Sähköisen kiinnityshakemuksen voi puolestaan tehdä Kiinteistövaihdannan palvelussa. 

Lisätietoja

Johtaja Janne Murtoniemi, 040 710 8862, janne.murtoniemi@maanmittauslaitos.fi 

Mediatiedote
Huoneistotietojärjestelmä
Kiinteistöt

Uusimmat uutiset ja artikkelit