Hyppää pääsisältöön

Huoneistotietojärjestelmä matkalla maaliin – taloyhtiöt loppusuoralla

Anna Puu laulaa Matkalla -hittikappaleessaan "Jos olin matkalla, en enää muista minne ja pääsenkö koskaan perille". Asunto-osakeyhtiöt toivottavasti kuitenkin tietävät jo oikein hyvin olevansa joko perillä huoneistotietojärjestelmässä tai matkalla sinne.

Asunto-osakeyhtiöiden tulee siirtää osakeluettelo huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä, eikä määräaikaa taloyhtiöiden osalta olla lisäämässä. Yhtiöillä ja isännöinnillä on siis reilu vuosi aikaa toimia. Alamme olemaan loppusuoralla tällä pitkän siirtymäajan matkalla.

Markus Tast Pasilassa.

Maanmittauslaitos ja järjestelmätoimittajat valmiina, käsittelyajat hyvällä mallilla

Tällä hetkellä seitsemisen prosenttia asunto-osakeyhtiöistä on siirtänyt osakeluettelon Maanmittauslaitokselle. Jonkin verran on kuulunut huhupuheita, että siirtoaikaa oltaisiin lisäämässä vuoden 2023 jälkeen, mutta näin ei ole. 

Jos taloyhtiö hoitaa isännöinnin omatoimisesti, taloyhtiön edustaja voi tehdä osakeluettelon siirron osakeluettelon siirtopalvelussa, missä on valmiiksi pohjatietoina taloyhtiön siirrettävät tiedot. Jos yhtiö on ammattimaisen isännöinnin piirissä, isännöintitoimisto hoitaa osakeluetteloiden siirrot oman aikataulunsa mukaisesti. Muutama järjestelmätoimittaja on jo aikaisemmin mahdollistanut isännöinnille taloyhtiöiden ajantasaisten tietojen tuomisen Maanmittauslaitoksen osakeluettelon siirtopalveluun. On odotettavissa, että useampikin isännöintijärjestelmätoimittaja saa omat huoneistotietojärjestelmään liittyvät toteutuksensa asiakkaiden käyttöön.

Maanmittauslaitoksella on hyvä tilanne hakemusten käsittelyssä. Osakkeenomistajan omistuksen rekisteröintihakemuksen keskimääräinen käsittelyaika on kolme päivää.

Huoneistotietojärjestelmä mukana alan tapahtumissa taloyhtiöiden tukena

Maanmittauslaitos ja huoneistotietojärjestelmä ovat syksyn 2022 aikana paikalla ympäri valtakuntaa Kiinteistöliiton taloyhtiötapahtumissa sekä Isännöintiliiton Työ ja talous -koulutuskiertueella. Tapahtumissa asiantuntijamme vastaavat yleisesti huoneistotietojärjestelmään ja osakeluettelon siirtoihin liittyviin kysymyksiin.

Taloyhtiöpäivillä olemme myös taloyhtiöiden tukena erillisillä osakeluettelon siirron tukiklinikoilla. Klinikoilla Maanmittauslaitoksen asiantuntijat opastavat taloyhtiöiden edustajia, miten osakeluettelon siirto käytännössä onnistuu. Katso tarkemmat tiedot tapahtumien sivuilta.

Tervetuloa messuosastoillemme vaihtamaan ajankohtaisia huoneistotietojärjestelmän kuulumisia!

 

Markus Tast

Kirjoittaja on Maanmittauslaitoksen johtava asiantuntija.

Huoneistotietojärjestelmä
Osakeluettelon siirto
Huoneistot

Uusimmat blogit