Hyppää pääsisältöön

Omistatko osakehuoneiston? Näin helpotat asiointiasi

Huoneistohakemusten käsittelyssä on tällä hetkellä ruuhkaa. Jos et ole juuri nyt tehnyt asuntokauppaa, odota ainakin useampi kuukausi ennen kuin haet omistuksesi rekisteröintiä huoneistotietojärjestelmään. Lue tästä tiedotteesta vinkit sujuvaan asiointiin.

kerrostaloja
Kuva:
Riku Nikkilä

Aloita katsomalla asiointiapurin avulla, miten omistuksen rekisteröinti hoidetaan tilanteessasi.

Jos osakehuoneiston omistaja on vaihtunut, esimerkiksi olet ostanut tai perinyt osakehuoneiston, sinun on haettava omistuksesi rekisteröintiä kahden kuukauden kuluessa.

Jos omistat huoneiston taloyhtiössä, joka on siirtynyt huoneistotietojärjestelmään, sinulla on 10 vuotta aikaa rekisteröidä omistuksesi Maanmittauslaitokseen.

Toimi näin, jos olet tulossa palvelupisteeseen

  • Täytä hakemuslomake (suomi.fi) ennen kuin tulet palvelupisteeseen.
  • Jos sinulla ei ole tulostinta, tutustu kuitenkin etukäteen lomakkeen (suomi.fi) kaikkiin kohtiin. Voit täyttää hakemuslomakkeen palvelupisteessämme odottaessasi vuoroasi.
  • Jos et osaa täyttää jotain lomakkeen kohtaa, jätä kohta tyhjäksi ja kysy neuvoa hakemusta jättäessäsi.
  • Suurin osa palvelupisteistä toimii ilman ajanvarausta. Palvelemme asiakkaita saapumisjärjestyksessä. Asiointia ajanvarauksella kokeillaan kuudella paikkakunnalla: Hämeenlinna, Joensuu, Kajaani, Lahti, Pori ja Tampere. 
  • Tarkista vielä ennen lähtöäsi palvelupisteen sijainti ja aukioloaika mahdollisten poikkeusaukioloaikojen varalta.

Osakehuoneiston omistuksen rekisteröinti maksaa 69 euroa. Jos autopaikalla on oma osakekirja, autopaikan rekisteröintiä on haettava erikseen, ja siitä peritään hinnaston mukainen 69 euron rekisteröintimaksu.

Huomioithan, että ruuhkatilanteissa asiakkaita otetaan jonoon vain sen verran kuin ehdimme palvelemaan ennen asiakaspalvelun sulkemisaikaa. Jos palvelupisteessä on käytössä vuoronumerolaite, se voidaan sulkea noin tuntia ennen palvelupisteen sulkemista.

Osakehuoneiston omistajan yhteystiedot

Asiakaspalveluun on tullut paljon yhteydenottoja osakehuoneiston omistajan yhteystietoihin liittyen. Suurimmalla osalla yhteystiedot ovat huoneistotietojärjestelmässä ajan tasalla, koska tiedot päivittyvät yleensä automaattisesti.

Lue lisää yhteystietojen päivittymisestä ja siitä, miten ilmoitat muuttuneet yhteystiedot

Jos et ole varma, ovatko yhteystietosi huoneistotietojärjestelmässä oikein, ota yhteyttä asiakaspalveluumme.

Hakemusten käsittely ruuhkautunut

Huoneistohakemusten käsittelyssä on ruuhkaa. Tällä hetkellä Maanmittauslaitos käsittelee pääasiassa niitä huoneistohakemuksia, joihin liittyy omistajanvaihdos. 

Lähetämme ilmoituksen, kun asiasi on käsitelty. Katso hakemusten keskimääräiset käsittelyajat Hakemusten käsittelyajat -sivulta.

Jos sinulla on kiire, voit kiirehtiä hakemuksesi käsittelyä ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme. Kiirehtiminen voi olla perusteltua esimerkiksi silloin, jos uudella omistajalla on tarve päästä aloittamaan remontti tai jos jakamaton kuolinpesä aikoo myydä huoneiston.

Pahoittelemme ruuhkasta aiheutuvaa ylimääräistä vaivaa.

Uusimmat palvelutiedotteet