Hyppää pääsisältöön

Kesä Maanmittauslaitoksessa: Vastuuta, vapautta ja kivoja työkavereita

Maanmittauslaitoksessa työskenteli tänä kesänä 155 kesäharjoittelijaa erilaisissa tehtävissä ympäri Suomen. Millaista oli kesätyö asiakaspalvelussa, sovelluskehittäjänä ja apulaistutkijana? Frans, Laura ja Venla kertovat.

Kesätyöntekijät Frans, Laura ja Venla.
Frans Haavisto, Laura Ross ja Venla Valve viihtyivät kesätöissä Maanmittauslaitoksessa.

Kesätöissä asiakaspalvelussa

Frans Haavisto, Joensuu

Frans Haavisto.Opiskelen oikeustieteitä Itä-Suomen yliopistossa, ja neljäs vuosi opinnoissa pyörähtää nyt syksyllä käyntiin. Tarkemmat kiinnostuksen kohteet juridiikan alalla ovat vielä auki, ja osittain siksi halusinkin päästä katsastamaan, millaista Maanmittauslaitoksella ja valtiolla työskentely on.

Mitä teit kesän aikana Maanmittauslaitoksella?

Toimin harjoittelijana Joensuun asiakaspalvelussa. Asiakaspalvelussa annamme viranomaisneuvontaa Maanmittauslaitoksen palveluihin ja kiinteistötietojärjestelmään liittyen, laitamme vireille kirjaamishakemuksia ja myymme Maanmittauslaitoksen tuotteita. Työskentelin vaihdellen tiskillä, puhelimessa ja chatissa. Vastailin myös sähköpostilla tai verkkolomakkeilla tulleisiin yhteydenottoihin.

Asiakkaiden kysymykset voivat koskea mitä tahansa. Joskus asiakas haluaa vain neuvoja kirjaamishakemuksen toimittamiseen, tietää naapuritilansa omistajan tai vaikkapa lähimmän toimipisteen aukioloajat. Joskus taas kysymykseen vastaaminen voi vaatia kymmeniä vuosia vanhojen asiakirjojen tutkimista arkistosta tai lakipykälien kahlausta.

Mikä oli parasta työssäsi?

Tähän on yksi helppo vastaus: mukavat työkaverit ja hyvä ilmapiiri työpaikalla. Kunniamainintoina myös tehtävien vaihtelevuus, työaikojen ja -paikan joustavuus sekä sopivissa määrin tehtävien haastavuus. Asiakaspalvelusta sai hyvän näköalapaikan koko talon toimintaan, ja pääsin kehittämään omaa asiantuntemustani kiinteistö-, huoneisto- ja maanmittausasioissa.

Kesätöissä sovelluskehittäjänä

Laura Ross, Turku

Laura Ross.Olen tutkintotodistusta vaille valmis tietojenkäsittelytieteen kandidaatti. Valmistun Turun yliopistosta.

Mitä teit kesän aikana Maanmittauslaitoksella?

Toimin sovelluskehittäjänä tiimissä, joka tekee sähköistä asiointipalvelua ja Karttapaikkaa. Työhöni kuuluu esimerkiksi uusien ominaisuuksien koodausta ja bugikorjauksia. Jatkan kehittäjänä samojen tehtävien parissa myös kesän jälkeen.

Tyypillisenä työpäivänä työnnän kädet saveen ja koodaan minkä kerkeän! Kaikki työtehtävämme on listattu Jiraan, josta käyn edellisen tehtävän valmistuttua nappaamassa uuden työn alle. Työviikkoon mahtuu myös palavereja, joissa käydään läpi esimerkiksi tiimin edistymistä ja asiointipalvelun tulevia ominaisuuksia.

Mikä oli parasta työssäsi?

Parasta on olla mukana tekemässä palvelua, jota tavalliset kansalaiset käyttävät. Työkaverit pääsevät hyvälle kakkossijalle! Olen myös positiivisesti yllättynyt siitä, miten paljon jo harjoittelijana sain vastuuta ja vapautta.

 

Kesätöissä apulaistutkijana

Venla Valve, Espoo

Venla Valve.Valmistuin juuri tekniikan kandidaatiksi pääaineenani sovellettu matematiikka. Sivuaineenani luin tietotekniikkaa. Syksyllä jatkan opintoja Aallon Mathematics and Operations Research -maisteriohjelmassa. 

Mitä teit kesän aikana Maanmittauslaitoksella?

Avustin tutkimusryhmääni erilaisissa tehtävissä. Tutkimme tutkimusmetsästä tuotettuja pistepilviä, jotka on tuotettu laserkeilaamalla kyseinen metsä moneen otteeseen, jolloin siitä saadaan aikasarja. Aikasarjasta voidaan tutkia esimerkiksi puun lehvästön kehitystä ilman paikan päälle menemistä.

Työpäiviin sisältyi esimerkiksi datan manuaalista perkausta, kuvaajien piirtämistä, koodin kirjoittamista ja ajamista tai esitelmien tekoa. Työtehtäväni vaihtelivat melko paljon viikosta riippuen, mikä oli ihanaa. Kahvitauoilla ratkoimme sudokuja muiden kesätyöntekijöiden kanssa tai joimme kahvit ulkona, jos sää oli hyvä.

Mikä oli parasta työssäsi?

Sain todella vapaat kädet ongelmien ratkomiseen. Sain olla luova ja itseohjautuva. Lisäksi työkaverit ovat tietysti tärkeitä – toimistolle oli aina mukava mennä. Sain myös todella paljon ohjausta: tapasimme viikoittain ryhmän tutkijan kanssa, jolle esittelin löytöni ja jolta saan uusia työtehtäviä.

Minut yllätti positiivisesti myös se, että sain tehdä 80 % työviikkoa, jolloin ehdin myös nauttia kesästä enemmän!

Seuraa avoimia työpaikkoja

Lämpimät kiitokset kaikille tämän vuoden kesätyöntekijölle! Ensi kesän paikat tulevat hakuun tammikuussa 2023.

Seuraa työpaikkailmoituksiamme LinkedInissä ja osoitteessa maanmittauslaitos.fi/tyopaikat.

Maanmittauslaitos

Uusimmat uutiset ja artikkelit