Hoppa till huvudinnehåll

Sommaren vid Lantmäteriverket: Ansvar, frihet och trevliga arbetskamrater

I somras arbetade 155 sommarpraktikanter på Lantmäteriverket med olika arbetsuppgifter runt om i Finland. Hur var sommarjobbet inom kundservicen, som programutvecklare och som biträdande forskare? Frans, Laura och Venla berättar.

Frans, Laura och Venla.

Sommarjobb inom kundservicen

Frans Haavisto, Joensuu

Frans Haavisto.Jag studerar juridik vid Östra Finlands universitet, och nu i höst startar mitt fjärde studieår. Mina närmare intressen inom juridik är fortfarande oklara, och det var delvis orsaken till att jag ville se hur det var att jobba på Lantmäteriverket och inom staten.

Vad gjorde du på Lantmäteriverket i somras?

Jag jobbade som praktikant på kundservicen i Joensuu. På kundservicen tillhandahåller vi myndighetsrådgivning i frågor om Lantmäteriverkets tjänster och fastighetsdatasystemet, gör inskrivningsansökningar anhängiga och säljer Lantmäteriverkets produkter. Jag jobbade på disken, telefonen och chatten. Jag svarade också på kontakter som hade kommit in per e-post eller på webblanketter.

Kundernas frågor kan gälla vad som helst. Ibland vill kunden bara ha råd för hur hen ska lämna in en inskrivningsansökan, få veta vem är ägare till kundens grannfastighet eller till exempel när närmaste verksamhetsställe har öppet. Att besvara en fråga kan ibland kräva granskning av tiotals år gamla handlingar i arkivet eller genomgång av lagparagrafer.
 

Vad var det bästa med ditt jobb?

Det finns ett enkelt svar på den frågan: trevliga arbetskamrater och ett gott arbetsklimat på arbetsplatsen. Mycket positivt var också att arbetsuppgifterna var varierande, arbetstiderna och arbetsplatserna var flexibla och arbetsuppgifterna var i lämplig utsträckning krävande. Kundservicen gav en bra uppfattning om hela Lantmäteriverkets verksamhet, och jag kunde förbättra min kännedom i fastighets-, bostads- och lantmäterifrågor.

Sommarjobb som programutvecklare

Laura Ross, Åbo

Laura Ross.Jag är kandidat i databehandlingsvetenskap, bara examensintyg saknas. Jag utexamineras från Åbo universitet.

Vad gjorde du på Lantmäteriverket i somras?

Jag jobbar som programutvecklare i ett team som arbetar med e-tjänsten och Kartplatsen. Till mitt jobb hör bland annat kodning av nya funktioner och buggkorrigeringar. Jag fortsätter som utvecklare med samma arbetsuppgifter även efter sommaren.

På en typisk arbetsdag sätter jag mig vid datorn och kodar så fort jag kan! Alla våra uppdrag är uppräknade i Jira, där jag när jag utfört ett uppdrag väljer ut ett nytt jobb. Arbetsveckan omfattar också möten där vi till exempel går igenom teamets framsteg och de framtida funktionerna i e-tjänsten.

Vad var det bästa med ditt jobb?

Parasta on olla mukana tekemässä palvelua, jota tavalliset kansalaiset käyttävät. Työkaverit pääsevät hyvälle kakkossijalle! Olen myös positiivisesti yllättynyt siitä, miten paljon jo harjoittelijana sain vastuuta ja vapautta.

 

Sommarjobb som biträdande forskare

Venla Valve, Esbo

Venla Valve.Jag avlade precis för ett tag sedan kandidatexamen i teknik med tillämpad matematik som huvudämne. Som biämne studerade jag datateknik. I höst fortsätter jag att studera på Aaltos magisterprogram Mathematics and Operations Research. 

Vad gjorde du på Lantmäteriverket i somras?

Jag biträdde min forskargrupp med olika arbetsuppgifter. Vi undersöker punktmoln från forskningsskogen. Molnen har tagits fram genom laserskanning av skogen vid flera tillfällen så att vi får en tidsserie. Från tidsserien kan vi till exempel undersöka utvecklingen av lövverket i träd utan att behöva besöka platsen.

Arbetsdagarna omfattade till exempel manuell genomgång av data, ritning av skildrare, skrivning och körning av kod eller presentationer. Mina arbetsuppgifter varierar ganska mycket beroende på vecka, vilket är underbart. Vid kafferasterna löste vi sudoku med andra sommarjobbare eller fikade utomhus om vädret var bra.

Vad var det bästa med ditt jobb?

Jag fick fria händer för att lösa problem. Jag fick vara kreativ och självstyrd. Dessutom är medarbetarna viktiga – det var alltid trevligt att gå till kontoret. Jag fick också mycket handledning: Vi träffades varje vecka med gruppens forskare som jag presenterade mina upptäckter för och som gav mig nya arbetsuppgifter.

Jag blev också positivt överraskad över att jag fick jobba 80 procent i veckan, vilket gjorde att jag också kunde njuta mer av sommaren! 

Följ lediga jobb

Ett stort tack till alla sommarjobbare i år! Jobben för nästa sommar kan sökas från och med januari 2023.

Följ våra jobbannonser på LinkedIn och på maanmittauslaitos.fi/tyopaikat.

 

Lantmäteriverket

Nyheter och artiklar