Hyppää pääsisältöön

Kiinteistökaupan ennätysvuosien rekisteröintiruuhka purkautumassa – rekrytoinnit, robotiikka ja sähköiset palvelut purevat

Rekisteröintien suuresta määrästä ja huoneistotietojärjestelmän kehittämisen haasteista aiheutuneet ruuhkat helpottavat kevään edetessä. Sähköiset palvelut ja automatiikka vauhdittavat hakemusten käsittelyä, ja Maanmittauslaitos palkkaa myös lisää henkilöstöä.

Saunamökki metsän reunalla. Pihamaalla punainen saavi nurinpäin.
Kuva:
Julia Hautojärvi

Kiinteistökaupassa kaksi viime vuotta olivat ennätysvilkkaita ja Maanmittauslaitos vastaanotti omistusten rekisteröintihakemuksia 20 prosenttia enemmän kuin normaalivuonna. Ruuhkiin vastattiin rekrytoimalla kymmeniä uusia käsittelijöitä, jotka aloittivat työssään alkuvuonna 2022. Myös huoneistotietojärjestelmän kehittäminen etenee nyt suunnitelmien mukaisesti.

Huoneistojen osalta hakemusten käsittelyaika on lyhentynyt kolmesta kahteen kuukauteen. Kiinteistöjen ja vuokraoikeuksien omistusten rekisteröinneissä käsittelyaika on tällä hetkellä nelisen kuukautta, sillä siellä hakemusmäärät ovat huoneistoihin verrattuna moninkertaisia. Kuitenkin kiinnityshakemuksiin, joihin ei liity muita hakemuksia, saa päätöksen alle kuukaudessa, ja kiinteistövaihdannan palvelussa automaattipäätöksen kiinnitysten vahvistamisesta ja sähköisten panttikirjojen siirtämisestä jopa heti hakemuksen jättämisen jälkeen.

Asioi sähköisesti aina, kun se on mahdollista

Oma kiinteistökirjaamisen hakemus kannattaa toimittaa Maanmittauslaitokselle aina sähköisesti. Sähköinen palvelu on tietoturvallinen ja nopea kanava toimittaa asiakirjoja käsittelyä varten. Kaikkein nopeimmin käsittely etenee, jos tarvittavat liitteet ovat heti mukana. Jos täydennyksiä kuitenkin tarvitaan, nekin voi toimittaa asiointipalvelun kautta.

– Toivomme, että sähköpostitse ei kiinteistökirjaamisen hakemuksia enää lähetetä kuin niissä tapauksissa, joissa asiointipalvelussa se ei vielä onnistu. Käytännössä nämä tilanteet ovat kuitenkin hyvin harvassa. Kansalaisen kiinteistöihin liittyvät asiat hoituvat lähes sataprosenttisesti sähköisissä palveluissamme, kertoo johtaja Janne Murtoniemi innoissaan.

Vaikka osa liitteistä tarvitaankin vielä alkuperäisenä, se ei estä hakemuksen tekemistä sähköisesti.  Alkuperäiset asiakirjat voi toimittaa postitse ja ne palautetaan viipymättä. Asiakirjat voi halutessaan myös käydä näyttämässä Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelupisteessä.

Rekrytoinnit jatkuvat, huoneistotietojärjestelmä työllistää

Rekrytoinnit saavat jatkoa, sillä tekijöitä tarvitaan huoneistokirjaamisen tehtäviin lisää. Rekrytoinneilla ennakoidaan tulevaa, sillä kaikkien suomalaisten taloyhtiöiden on siirrettävä osakeluettelonsa sähköiseen huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Uudet kirjaamissihteerit tulevat Maanmittauslaitokselle tyypillisesti pankki- tai kiinteistönvälitysalalta.

–  Saimme edellisen rekrytoinnin yhteydessä avoinna olleisiin virkoihin runsaasti hakemuksia, ja olemmekin erityisen iloisia siitä, että Maanmittauslaitos kiinnostaa työnantajana. Meillä viihdytään ja työtehtävät ovat monipuolisia. Talon sisällä on myös mahdollisuus edetä muihin mielenkiintoisiin tehtäviin.  Olemme yhtenäistäneet perehdytystä valtakunnallisesti, ja tätä ovat kiitelleet sekä uudet työntekijät että perehdyttäjät. Pyrimme siihen, että jokaisella olisi mahdollisimman mutkaton alku uusissa tehtävissä, kertoo Murtoniemi. 

Automatiikalla ja uusilla työtavoilla lisää tehoa

Uusien ihmisten lisäksi kiinteistökirjaamista kirittää myös varainsiirtoveron maksamisesta muistuttava robotti. Jos verotiedot ovat valmiiksi kunnossa, päätöksen saa keskimääräistä käsittelyaikaa nopeammin.

– Robotiikasta tähän mennessä saadut kokemukset ovat olleet pelkästään positiivisia. Arvioimme kevään aikana tuloksia ja pohdimme robotiikan käytön laajentamista. Esimerkiksi huoneistoasioiden käsittelyssä robotiikalla voitaisiin saavuttaa suuria hyötyjä ja käyttömahdollisuuksia selvitetään nyt tiiviisti, Murtoniemi iloitsee.

Lisätietoja

Johtaja Janne Murtoniemi, 040 710 8862, janne.murtoniemi@maanmittauslaitos.fi 

Mediatiedote
Kiinteistöt
Huoneistot

Uusimmat uutiset ja artikkelit