Hyppää pääsisältöön

Kunnille helpotusta osoitetietojen parantamiseen laatuanalyysillä – vielä ehdit mukaan

Maanmittauslaitos tarjoaa kunnille maksutonta osoitetietojen laatuanalyysiä. Tarkoituksena on keventää kuntien osoitetietojen tarkastus- ja korjaustyötä. Analyysi tehdään tänä vuonna vielä kaksi kertaa ja aineistoja otetaan vastaan ensimmäiseen erään 14.10. saakka ja toiseen 18.11. saakka.

" "
Kuva:
Maanmittauslaitos

Osoitetietojen laatu on usean yhteiskunnan perustoiminnon kannalta ensiarvoisen tärkeää. Varsinkin hätäkeskuksen, ensihoidon, pelastustoimen ja poliisin toiminnalle oikeiden osoitetietojen rooli on ratkaiseva. Niinpä tietojen ajantasaisuus ja oikeellisuus on syytä varmistaa.

Koska kuntien resurssit tietojen korjaamiseen ovat rajalliset, Maanmittauslaitos tarjoaa työkaluja kuntien työtä helpottamaan.

Mikä laatuanalyysi on ja miten se hyödyttää kuntia?

Laatuanalyysissä kuntien rakennusten osoitetietoja verrataan valtakunnallisiin aineistoihin eli tiestö- ja kiinteistötietoihin sekä maastotietokannan tietoihin. Kuntien rakennusten osoitetietoja verrataan myös väestötietojärjestelmän tietoihin. Laatuanalyysi nostaa esiin tarkastettavat osoitetiedot, minkä ansiosta kunnat voivat kohdentaa tarkastustyötään paremmin. Analyysi antaa korjausehdotuksia esimerkiksi osoitenimiin.

- Useat kunnat ovat viime vuosina ryhtyneet korjaamaan analyysin pohjalta aineistoaan. Maanmittauslaitoksen saaman palautteen perusteella kuntien työntekijät ovat pitäneet analyysia hyödyllisenä ja ovat olleet motivoituneita korjaamaan virheellisiä tietoja, kertoo laatuanalyysejä koordinoiva asiantuntija Suvi Heittola Maanmittauslaitokselta.

Aiempina vuosina yleisimmät tarkastuskehotukset ovat liittyneet kokonaan puuttuvaan osoitenimeen tai -numeroon. Tyypillistä on ollut myös, että kunnan tietoa vastaavaa osoitenimeä ei löytynyt Maanmittauslaitoksen vertailuaineistoista, tai että osoitenimet muistuttivat läheisesti eri aineistoissa toisiaan poiketen kuitenkin joiltain osin. Myös rakennusten sijainneissa havaittiin ilmeisiä ja mahdollisia virheitä. Sijaintipisteet esimerkiksi sijaitsivat kaukana osoitteen mukaisesta tiestä tai eivät olleet rakennukselle kirjatun kiinteistön alueella.

Miten osallistuminen tapahtuu?

Kunta voi osallistua laatuanalyysiin lähettämällä osoiteaineistonsa Maanmittauslaitokselle. Aikailla ei kannata, sillä analyysejä voidaan tarjota kuluvana vuonna enää kaksi kertaa. Aineistot tulee lähettää joko perjantaihin 14.10. tai perjantaihin 18.11. mennessä. Kunta saa laatuanalyysitulokset noin kahden viikon sisällä edellä mainittujen päivämäärien jälkeen.  Analyysi on kunnille maksuton. Tarkempi tietopaketti kunnille löytyy erilliseltä verkkosivulta.

Osoitetietojärjestelmä
Paikkatieto

Uusimmat uutiset ja artikkelit