Hyppää pääsisältöön

Maanmittauslaitoksen kehittämä GNSS-Finland -palvelu nousi innovaatiobarometriin

Valtiovarainministeriö julkaisema innovaatiobarometri 2022 nostaa esiin julkisella sektorilla käyttöön otettuja innovaatioita. Tuoreessa innovaatiobarometrissa on mukana Maanmittauslaitoksen paikkatietokeskuksen kehittämä satelliittiipaikannuksen laadunvalvontapalvelu GNSS-Finland.

Kuvakaappaus GNSS Finland -palvelusta.

GNSS-palvelu auttaa käyttäjiä satelliittipaikannussignaalin laadun ja luotettavuuden arvioinnissa. GNSS-palvelun avulla käyttäjät voivat seurata verkossa Suomen alueella toimivien FinnRef-tukiasemaverkon tukiasemien kautta saatavaa paikannussignaalia ja sen laatua. Verkossa toimivan palvelun avulla käyttäjä pystyy näkemään, mikäli satelliittipaikannussignaalissa on häiriöitä ja sen tarjoama paikka- ja aikatieto ei siten ole luotettavaa ja voi esim. siirtyä varajärjestelmiin tai keskeyttää toiminnan häiriön ajaksi. 

GNSS-Finland-palvelun yhteiskunnallinen hyöty on merkittävä, sillä lukuisat yhteiskunnalle kriittiset toiminnot, kuten pelastusala, sähköverkot ja tietoliikenne tarvitsevat satelliittipaikannusta toimintaansa.  

Palvelu on kehitetty Traficomin toimeksiannosta Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksessa ja sen kehitys perustuu aikaisempaan GNSS-signaalin laadun tutkimukseen, jota ovat rahoittaneet muun muassa Euroopan Avaruusjärjestö ESA ja Traficom.  

“Kehittämämme GNSS-Finland -palvelun laaja merkitys yhteiskunnalle ja yrityksille osoittaa, että  satelliittipaikannuksen tutkimukselle on ajankohtainen ja jatkuva tarve. Olemme iloisia, että GNSS-Finland näkyy myös tuoreessa innovaatiobarometrissa esimerkkinä julkiselle sektorille tarpeellisena innovaationa”, kertoo osastonjohtaja, prof. Sanna Kaasalainen Maanmittauslaitoksen paikkatietokeskuksen navigoinnin ja paikannuksen osastolta. 

Maanmittauslaitoksen paikkatietokeskus tekee jatkuvaa tutkimustyötä satelliittipaikannuksen parissa ja tutkii myös siihen liittyviä häiriöitä sekä niiltä suojautumista huolto-varmuuskriittisten toimijoiden tarpeisiin. Samanlaista kehitystyötä tehdään myös muualla Euroopassa ja Paikkatietokeskuksen tutkijat ovat mukana yhteistyössä. 
 
Tutustu julkisen sektorin innovaatiobarometriin: https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/164345 

GNSS-Finland -palvelu verkossa 
https://gnss-finland.nls.fi/ 

Lisätiedot  

prof. Sanna Kaasalainen, Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus, Navigoinnin ja paikannuksen osasto.
+358 50 369 6806
etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Satelliittipaikannus
Paikkatietokeskus
Tutkimus

Uusimmat uutiset ja artikkelit