Hyppää pääsisältöön

Maanmittauslaitoksen oma henkilökunta tekee lähes kaikki maastotyöt

Seurasimme kevään etenemistä: milloin lumet missäkin päin Suomea sulavat, jotta ilmakuvaukset ja laserkeilaukset voidaan aloittaa. 20. huhtikuuta lentokausi käynnistyi. Maanmittauslaitoksessa myös maanmittaustoimitusten maastotyöt ja maastotietokantaa päivittävä kartoitus nytkähtivät vauhtiin samoihin aikoihin.

Heli Laaksonen
Kuva:
Maanmittauslaitos

Tiedotimme maastokauden käynnistymisestä 27.4. Jutussa kerroimme, miten maastossa ja haja-asutusalueilla ei tarvitse säikähtää, jos kartoittajamme piipahtavat pihaan tarkistamaan rakennusten määrän, sijainnin tai onko kyseessä asuin- vai talousrakennus. Käynnit pihoilla ovat kuitenkin harvinaisia, sillä normaalisti saamme tiedot ilmakuvilta.

Maanmittauslaitoksella maastotietokantaa päivittäviä kartoittajia työskentelee noin 100. Lisäksi Maanmittauslaitos tekee maastotöitä, joita teemme ennen ilmakuvaus- ja laserkeilauslentoja. Niitä varten maastoon merkataan valkoisia ilmakuvaussignaaleja ja mitataan muuta referenssitietoa. Suhteessa muuhun Maanmittauslaitoksen maastotyömäärään, nämä mittaukset ovat hyvin pieni työrupeama keväällä.

Taivaalta tehtävää tietojenkeruuta ostopalveluna

Maanmittauslaitoksella on käytössään oma lentokone, ilmakuvauskamera ja laserkeilain. Koska keräämme laajoja alueita ilmakuva- ja laserkeilausaineistoja vuosittain, suurin osa ilmakuvaus- ja laserkeilaustuotannosta hankitaan yrityksiltä.

Ilmakuvaus- ja laserkeilausaineistojen tarpeeseen Maanmittauslaitos kilpailuttaa puitejärjestelyjen kautta yhteensä viisi yritystä em. tiedonkeruuseen. Hankinta ylittää hankintalaissa määritellyn kynnysarvon, joten kilpailutus on EU:n laajuinen. Suomalaisessa omistuksessa ei ole nykyisin yhtäkään em. palveluita tuottavaa yritystä.

Tänä vuonna palveluita Maanmittauslaitokselle tuottavat norjalainen, tanskalainen, sveitsiläinen ja puolalainen yritys. Samat yritykset ovat tuottaneet kiitettävästi aineistoja yhteiskuntamme käyttöön jo monia vuosia. Ennen hankintasopimuksia mm. yritysten tilat auditoidaan ja henkilöiltä edellytetään erilaisia turvallisuuteen liittyviä sitoumuksia, joten ihan kuka tahansa tai niin vaan ei aineistoja pääse Suomessa keräämään.

Ilmakuvaus- ja laserkeilauspalveluita tekevät yritykset tekevät vastaavia maastotöitä ennen kartoituslentojen aloittamista kuin mitä Maanmittauslaitoskin tekee. Venäjän aloittaman hyökkäyssodan jälkeen muuta kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvat maastotöitä tehneet yritysten edustajat ovat kohdanneet epäluuloa. Tämä on toki ymmärrettävää, ja olemme yritysten työntekijöille tehneet dokumentin, josta käy suomen kielellä ilmi, mistä työtehtävästä on kyse sekä Maanmittauslaitoksessa ao. työstä vastaavien esihenkilöiden yhteystiedot.

Näitä ilmakuvaus- ja laserkeilauskautta edeltäviä maastotöitä tehdään pääsääntöisesti teiden varsilla eikä pihapiireissä. Niiden osuus Maanmittauslaitoksen kaikesta maastotyöstä on muutaman prosentin luokkaa. Maanmittauslaitoksen oma henkilökunta tekee lähes kaikki maastotyöt.

Sama toimintamalli kuin ennenkin

Olemme Maanmittauslaitoksessa tehneet omana työnä maastotyöt sekä ilmakuvaus- ja laserkeilauspalveluiden hankinnat vastaavalla tavalla jo vuosia. 27.4 julkaistussa tiedotteessa halusimme kertoa siitä, että maastokausi on jälleen käynnistynyt, ja työn avulla kiinteistötietomme ja karttamme pysyvät ajan tasalla. Halusimme kertoa etukäteen, ettei ole syytä huoleen, jos tapaa maastotyöntekijän mittaamassa. Kansalaisten tietoisuudella tuemme työntekijöidemme − ja toki yritystenkin työntekijöiden − työturvallisuutta.

Tällä kertaa emme onnistuneet viestinnässä, ja otamme siitä opiksemme. Kansalaisten monet yhteydenotot ovat myös kertoneet siitä, että me suomalaiset olemme hyvin hereillä turvallisuuteen liittyvien asioiden suhteen – ja sehän on hyvä asia se!

Heli Laaksonen

Kirjoittaja on Maanmittauslaitoksen peruspaikkatiedot ja paikannus -palvelukokonaisuuden johtaja.

Maanmittauslaitoksen blogissa eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita.

Paikkatieto
Kartat
Laserkeilaus

Uusimmat blogit