Hyppää pääsisältöön

Ostitko kiinteistön? Muistithan maksaa varainsiirtoveron ja hakea omistuksen rekisteröintiä

Maanmittauslaitos sai viime vuonna noin 110 000 lainhuutohakemusta, joissa peräti 30 prosentin kohdalla varainsiirtovero oli maksamatta. Varainsiirtoveron täytyy kuitenkin olla lainhuutohakemusta vireille laitettaessa maksettuna. Jatkossa Maanmittauslaitos muistuttaa automaattisesti asiakasta veron maksamisesta.

Vanha valkoinen omakotitalo puiden keskellä.
Kuva:
Julia Hautojärvi

Kiinteistökaupan jälkeen ostajan tulee rekisteröidä kiinteistön uudet omistustiedot Maanmittauslaitoksen ylläpitämään lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin. Aikaa rekisteröinnille eli lainhuudon hakemiselle on kuusi kuukautta kauppakirjan tai muun sopimuksen allekirjoittamisesta.

Jotta omistus voidaan rekisteröidä, varainsiirtoveron täytyy olla lainhuutohakemusta vireille laitettaessa maksettu. Sama periaate koskee vuokratontilla olevia laitostunnuksellisia kiinteistöjä, joiden vuokraoikeus luovutetaan eteenpäin.

Automaattimuistutus yksityisasiakkaille

Maanmittauslaitos saa tiedon varainsiirtoveron maksusta verottajalta. Jos tietoa ei seitsemän vuorokauden kuluessa lainhuutohakemuksen vireilletulosta saada, asiakkaan sähköpostiin kilahtaa Maanmittauslaitokselta automaattimuistutus.

Muistutusviestin saavat ne yksityisasiakkaat, joilla on vireillä lainhuutohakemus tai erityisen oikeuden siirtohakemus. Veron maksusuoritus hyväksytään vasta, kun varainsiirtoveroilmoituskin on tehty.

Mitä teen, jos saan muistutusviestin Maanmittauslaitokselta?

  • Tarkista OmaVerossa, että varainsiirtovero on suoritettu.
  • Tarkista, että ilmoitus on annettu oikein. Ohjeet löydät verottajan verkkosivuilta.
  • Tarkista, että kaikki tarvittavat liitteet, esimerkiksi kauppahinnan maksukuitti tai perukirja, ovat hakemuksesi mukana. Asiointiapuri auttaa tarkistamaan mitä liitteitä tarvitset. Voit toimittaa puuttuvat liitteet sähköisen asiointipalvelun kautta.
  • Älä toimita veroon liittyviä asiakirjoja Maanmittauslaitokselle – tiedot saadaan automaattisesti verottajalta.

Robotti nopeuttaa hakemusten käsittelyä

Maksamattomista varainsiirtoveroista aiheutuvien täydennyspyyntöjen lähettäminen kolmasosalle hakijoista on hidastanut lainhuutohakemusten käsittelyä Maanmittauslaitoksessa. Asiakkaiden odotusaika kuitenkin lyhenee uuden automatiikan ansiosta.

– Robotin käyttöönotolla vähennämme kiinteistökirjaamisessa manuaalista työtä ja yksi työvaihe poistuu kokonaan. Työmme tehostuu, saamme asiakkaisiin nopeammin yhteyden ja palvelumme paranee, kun yhden hakemuksen käsittelyyn käytetty aika lyhenee, kertoo johtaja Janne Murtoniemi.

– Robotti avaa meille uusia mahdollisuuksia hyödyntää automatiikkaa myös jatkossa esimerkiksi huoneistopuolen kirjaamisasioiden käsittelyssä, Murtoniemi toteaa tyytyväisenä.

Mediatiedote
Kiinteistökauppa
Asiakaspalvelu

Uusimmat uutiset ja artikkelit