Hyppää pääsisältöön

Paljonko kompassin näyttämä suunta poikkeaa karttapohjoisesta? Tutustu erantokarttaan

Suunnistettaessa kartan ja kompassin avulla on oleellista tietää, paljonko kompassin näyttämä suunta poikkeaa kartan pohjoissuunnasta. Tähän kysymykseen vastauksia tarjoaa Maanmittauslaitoksen erantokartta, joka ilmoittaa erantolukemat karttalehtien keskipisteille.

Kartta henkilön käsissä auton sisällä, kuvakulma takapenkiltä.
Kuva:
Julia Hautojärvi

Erantokarttaan on päivitetty vuoden 2022 erantotiedot Ilmatieteen laitokselta. Aiemmin kartassa esitettiin pelkkä eranto eli neulaluvun korjaus, joka aiheutuu magneettisen pohjoisen ja maantieteellisen pohjoisen erosta.

Nyt karttaa on kehitetty lisäämällä tarkassa suunnistuksessa tarvittava napaluvun korjaus ja kokonaiskorjaus. Eranto ja napaluvun korjaus muodostavat yhdessä kokonaiskorjauksen, joka vähennetään kompassin antamasta lukemasta.

– Erantokarttaa voi hyödyntää esimerkiksi vaellusretkien suunnittelussa. Kun on lähdössä retkelle vaikka Käsivarren erämaahan, voi palvelusta tarkistaa etukäteen, että kokonaiskorjaus alueella on noin 15 astetta. Lisäksi tietoa voi käyttää suunnistuskarttojen teossa, sillä niiden pohjoissuuntaa oikaistaan kokonaiskorjauksen verran, kertoo Maanmittauslaitoksen johtava asiantuntija Teemu Saloriutta.

Napaluvun korjauksella tarkoitetaan karttaprojektiosta aiheutuvaa karttapohjoisen ja maantieteellisen pohjoisen eroa. Suomessa käytettävässä karttaprojektiossa napaluvun korjauksella on merkitystä erityisesti maan länsiosissa ja itärajan tuntumassa. Suurimmillaan napaluvun korjaus on lännessä kuuden asteen luokkaa.

Lisätietoja

Johtava asiantuntija Teemu Saloriutta, 050 574 6201, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi 

Lue lisää erannosta ja sen selvittämisestä Erantokartta-sivulta

Kartat
Palvelut

Uusimmat uutiset ja artikkelit