Hyppää pääsisältöön

Oletko rekisteröimässä osakehuoneistosi omistusta? Näin helpotat asiointiasi

Asiakaspalvelussamme ja huoneistohakemusten käsittelyssä on tällä hetkellä ruuhkaa. Jos et ole juuri nyt tehnyt asuntokauppaa, odota ainakin useampi kuukausi ennen kuin haet omistuksesi rekisteröintiä huoneistotietojärjestelmään. Lue vinkit, kuinka helpotat asiointiasi, jos olet ostanut osakehuoneiston ja sinun pitää rekisteröidä omistuksesi.

kerrostaloja
Kuva:
Riku Nikkilä

Aloita katsomalla asiointiapurin avulla, miten omistuksen rekisteröinti hoidetaan tilanteessasi.

Jos osakehuoneiston omistaja on vaihtunut, esimerkiksi olet ostanut tai perinyt osakehuoneiston, sinun on haettava omistuksesi rekisteröintiä kahden kuukauden kuluessa.

Jos omistat huoneiston taloyhtiössä, joka on siirtynyt huoneistotietojärjestelmään, sinulla on 10 vuotta aikaa rekisteröidä omistuksesi Maanmittauslaitokseen.

Toimi näin, jos olet tulossa palvelupisteeseen

  • Täytä hakemuslomake (suomi.fi) ennen kuin tulet palvelupisteeseen.
  • Jos sinulla ei ole tulostinta, tutustu kuitenkin etukäteen lomakkeen (suomi.fi) kaikkiin kohtiin. Voit täyttää hakemuslomakkeen palvelupisteessämme odottaessasi vuoroasi.
  • Jos et osaa täyttää jotain lomakkeen kohtaa, jätä kohta tyhjäksi ja kysy neuvoa hakemusta jättäessäsi.
  • Palvelupisteisiimme ei voi varata aikaa. Palvelemme asiakkaita saapumisjärjestyksessä.
  • Tarkista vielä ennen lähtöäsi lähimmän palvelupisteen sijainti ja aukioloaika mahdollisten poikkeusaukioloaikojen varalta.

Osakehuoneiston omistuksen rekisteröinti maksaa 69 euroa. Jos autopaikalla on oma osakekirja, autopaikan rekisteröintiä on haettava erikseen, ja siitä peritään hinnaston mukainen 69 euron rekisteröintimaksu.

Asiakaspalvelussa ruuhkaa

Palvelupisteissämme on ajoittain ruuhkaa. Joissain palvelupisteissä jonotusaika voi olla yli tunnin.

Huomioithan, että ruuhkatilanteissa asiakkaita otetaan jonoon vain sen verran kuin ehdimme palvelemaan ennen asiakaspalvelun sulkemisaikaa. Jos palvelupisteessä on käytössä vuoronumerolaite, se voidaan sulkea noin tuntia ennen palvelupisteen sulkemista.

Ruuhkaisimmat palvelupisteet ovat tällä hetkellä Helsinki, Kuopio, Lahti, Oulu, Seinäjoki, Tampere ja Turku. Myös muissa palvelupisteissämme on ajoittain ruuhkaa.

Pahoittelemme ruuhkasta aiheutuvaa ylimääräistä vaivaa.

Hakemusten käsittely ruuhkautunut

Myös huoneistohakemusten käsittelyssä on ruuhkaa. Tällä hetkellä Maanmittauslaitos käsittelee pääasiassa niitä huoneistohakemuksia, joihin liittyy omistajanvaihdos.

Jos sinulla on kiire, voit kiirehtiä hakemuksesi käsittelyä ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme. Kiirehtiminen voi olla perusteltua esimerkiksi silloin, jos uudella omistajalla on tarve päästä aloittamaan remontti tai jos jakamaton kuolinpesä aikoo myydä huoneiston.

Katso hakemusten keskimääräiset käsittelyajat Hakemusten käsittelyajat -sivulta.

Pahoittelemme ruuhkasta aiheutuvaa ylimääräistä vaivaa.

Tukea taloyhtiöille osakeluettelon siirtoon

Asiakaspalvelu ei osaa neuvoa osakeluettelon siirron kysymyksissä. Jos asiasi koskee taloyhtiön osakeluettelon siirtoa, ota yhteyttä suoraan osakeluettelon siirron tukeen.

Uusimmat palvelutiedotteet