Hyppää pääsisältöön

Peltolohkojen uudelleenjärjestely etenee sopuisasti Sastamalassa – tilusjärjestely vähentää viljelyn kustannuksia

Sastamalassa 28 maanomistajan peltotöihin kuluva aika ja viljelykustannukset vähenevät, kun Vaunujokilaaksossa tehdään peltotilusjärjestely. Peltolohkojen uusi sijoittelu vahvistettiin alkuviikosta, kun valitusaika päättyi.

Luminen pelto, jonka taustalla näkyy sininen taivas ja aurinko.
Kuva:
Maanmittauslaitos

Syksyllä 2021 alkaneessa Sastamalan Vaunujokilaakson tilusjärjestelyssä kasvatetaan viljelijöiden lohkokokoa. 

– Maanomistajat ovat nähneet paljon vaivaa tilakohtaisten suunnitelmien eteen vuoden aikana, kertoo toimitusinsinööri Joel Pulkkinen Maanmittauslaitoksesta.

Maanmittauslaitoksen rooli on kuljettaa maanomistajat tilusjärjestelyn prosessin läpi siten, että maanomistajien toiveisiin vastataan mahdollisimman hyvin ja puolueettomasti, järjestelyn hyödyt yhteiskunnalle ovat suuremmat kuin sen kustannukset ja järjestelystä saataisiin mahdollisimman isot hyödyt viljelyyn.

Peltolohkojen määrä puolittuu ja koko tuplaantuu

Vaunujokilaakson tilusjärjestelyssä peltoa vaihtuu noin 90 hehtaaria ja peltojen lohkokoko tilusjärjestelyalueella kasvaa 3,1 hehtaarista 7,4 hehtaariin. Lohkojen lukumäärä vähenee 74:stä 30:een.

– Käynnistimme alueella myös peruskuivatushankkeen, jossa osa vaihtuvista peltolohkoista salaojitetaan ja lohkojen välisiä ojia putkitetaan. Valtio maksaa puolet kuivatushankkeen kustannuksista, Pulkkinen sanoo. 

– Alueen kuivatussuunnittelu valmistuu loppuvuoden aikana ja viljelijät pääsevät uusille pelloilleen keväällä 2023. Ensi vuoden aikana tehdään vielä salaojitus- ja putkitustyöt lohkoilla.

Mikä tilusjärjestely on?

Tilusjärjestely on maanmittaustoimitus, jossa yhdistellään peltomaita isommiksi kokonaisuuksiksi. Tilanne on syntynyt vuosikymmenten saatossa, kun maanviljelijät ovat hankkineet peltoja sieltä, mistä lisää viljelytilaa on tullut myyntiin, kun tiloja on jaettu ja peltoja on ollut vaikea ostaa omien tilusten vierestä. Peltotilusten kokoaminen yhteen säästää viljelijän aikaa, vähentää maatalousliikennettä ja viljelykustannuksia. Tilusjärjestelyn tekemisen edellytyksenä on, että sen hyödyt ovat suuremmat kuin kustannukset ja että sillä saadaan olennainen parannus tilusten sijoitteluun. Järjestely voidaan toteuttaa, kun sille on maanomistajien vahva kannatus. 

Lisätietoja

Toimitusinsinööri Joel Pulkkinen, 050 475 8172, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi 

Maanomistaja Pentti Jarkko, 050 304 9768
 

Mediatiedote
Kiinteistöt
Tilusjärjestely

Uusimmat uutiset ja artikkelit