Hyppää pääsisältöön

Suomessa 250 000 kiinteistöä odottaa ajantasaisia omistajatietoja

Kun jakamaton kuolinpesä omistaa yhdessä kiinteistön, kannattaa kiinteistölle hakea selvennyslainhuutoa. Selvennyslainhuuto helpottaa kuolinpesän omistuksessa olevan kiinteistön hoitoa. Merkinnästä on suuri hyöty, kun kiinteistön asioiden hoitaminen on mutkattomampaa. Suomessa 250 000 kiinteistöä odottaa selvennyslainhuutoa.

""
Suomessa 250 000 kiinteistöä odottaa selvennyslainhuutoa.
Kuva:
Julia Hautojärvi

Kiinteistökauppa sujuu sähköisesti, kun omistajatiedot löytyvät rekisteristä

Selvennyslainhuuto sujuvoittaa asioiden hoitoa erityisesti kuolinpesän yhteistä kiinteistöä myytäessä tai jaettaessa. Kun lainhuutotodistuksesta näkee suoraan kiinteistön omistajat, ei myyjän tarvitse esittää kaupanteon yhteydessä muita todistuksia omistusoikeudestaan.

Kiinteistökaupan voi tehdä sähköisesti Maanmittauslaitoksen kiinteistövaihdannan palvelussa, kun omistajatiedot ovat ajan tasalla. Osakkaiden ei tarvitse matkustaa kaupantekotilaisuuteen, vaan allekirjoitukset ja kauppakirjan ehtojen tarkistaminen onnistuu vaikka mökkilaiturilta. 

– Kun kuolinpesän osakkaiden tiedot ovat ajan tasalla rekisterissä, myyntitilanteessa ei tarvitse kaivaa esille vaikkapa testamenttia tai perunkirjoja. Kuolinpesän asiakirjat sisältävät paljon tietoa esimerkiksi varallisuudesta, eikä niitä välttämättä ole mukava näyttää ostajalle, joka ei kuolinpesään kuulu, kertoo johtaja Stefan Nåhls Maanmittauslaitokselta.

Tutustu Asiointipalveluun ja omistamiesi kiinteistöjen tietoihin

Selvennyslainhuutohakemuksen voi tehdä Maanmittauslaitoksen asiointipalvelussa. Lainhuuto maksetaan hakemusta tehdessä. Kuka tahansa kuolinpesän osakkaista voi tehdä hakemuksen eikä muilta osakkailta tarvita valtakirjaa tai allekirjoitusta hakemuksen tekemiseen. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan vainajan perukirja- ja sukuselvitykset sekä mahdollinen testamentti. 

Tällä hetkellä hakemuksen käsittelyaika on noin viisi viikkoa. Selvennyslainhuutoa kannattaakin hakea hyvissä ajoin viimeistään siinä vaiheessa, kun kuolinpesä alkaa suunnitella kiinteistön myyntiä.

– Kaikkien kiinteistönomistajien kannattaa kirjautua Maanmittauslaitoksen asiointipalveluun ja tutustua sen käyttöön. Omien omistustensa tarkastaminen on helppoa. Selvennyslainhuudon tekeminen on sujuvaa Asiointipalvelussa ja sitä kautta voi toimittaa tarvittavia asiakirjoja myös jälkikäteen, kannustaa palvelupäällikkö Saara Vesa.

Lisätietoja

Johtaja Stefan Nåhls, kiinteistöjen omistuksen palvelut

etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Uusimmat uutiset ja artikkelit