Hyppää pääsisältöön

Tutki kiinteistösi tietoja kotisohvalla – kiinteistöjen käyttöoikeudet ja rajoitukset nyt maksutta

Syysiltojen pimentyessä voi istahtaa tutkailemaan Maanmittauslaitoksen asiointipalvelusta oman kiinteistösi tietoja. Saattaa vaikka paljastua, että mökkisi alueella on luonnonmuistomerkki.

Tietokoneella
Kuva:
Anriikka Kauppi

Kiinteistön omistajat näkevät nyt Maanmittauslaitoksen sähköisestä asiointipalvelusta omiin kiinteistöihinsä kohdistuvat käyttöoikeudet ja rajoitukset maksutta. Omistajat ja perikunnat ovat yleensä hyvin tietoisia venepaikoista ja muista kiinteistön omistukseen kuuluvista käyttöoikeuksista, mutta yllätyksiäkin voi löytyä.

Käyttöoikeudet ja rajoitukset kiinteistöillä monenkirjavia

Käyttöoikeudet voivat koskea esimerkiksi tien käyttämistä tai yhteisen alueen hyödyntämistä.

- Kiinteistön omistajana voit hyödyntää näitä oikeuksia. Osa oikeuksista tosin on hyvin vanhaa perua ja niiden merkitys on nykypäivänä hävinnyt, sanoo Maanmittauslaitoksen johtava asiantuntija Outi Peltola.

Poistuneita historiallisia merkintöjä ovat esimerkiksi pellavanlikopaikat ja karjanajo-oikeudet. Historia näkyy kuitenkin palvelussa esimerkiksi puhelinjohdon pitäminen merkintänä.

Kiinteistöjä voivat koskea myös erilaiset rajoitukset, joista omistajan on syytä olla tietoinen. Kiinteistöllä voi olla sopimus toisen osapuolen kanssa kiinteistön hallinnasta tai vuokraoikeus, jolla sijaitsee vuokralaisia.

- Tieoikeudet voivat nimestä huolimatta rajoittaa kiinteistön käyttöä, sillä kiinteistöllä sijaitseva tie voi olla myös muiden kiinteistöjen käytössä. Näitä kaikkia oman kiinteistön tietoja voi tutkailla kartasta asiointipalvelussa, Peltola kertoo.

Esimerkkikohde sähköisestä asiointipalvelusta
Sähköisessä asiointipalvelussa voit tutkia kartan avulla oman kiinteistösi tietoja. Kuvassa esimerkkikohde testijärjestelmästä.

Asiointipalvelusta voi ladata myös kirjaamisasioiden päätösasiakirjat

Asiointipalvelun uudessa versiossa on nyt myös mahdollisuus ladata kirjaamisasioiden päätösasiakirjoja. Lainhuutoon, kiinnitykseen tai erityiseen oikeuteen liittyvää rekisteröintiä koskevat tiedot näytetään asiointipalvelun aloitusnäkymässä. Päätösasiakirja tulee ladattavaksi päätöstä seuraavana päivänä ja on ladattavissa kuuden kuukauden ajan.

Kirjaudu asiointipalveluun ja katso mitä tietoja omista kiinteistöistäsi löytyy:

Uusimmat uutiset ja artikkelit