Hyppää pääsisältöön

Uusi palvelu tarjoaa reaaliaikaista satelliittipaikannusdataa

Maanmittauslaitoksen FinnRef- ja FINPOS-tukiasemien reaaliaikaista paikannusdataa voi hankkia uuden raakadatapalvelun kautta. Dataa voivat hyödyntää erilaiset palveluiden tarjoajat ja kehittäjät sekä myös yksityishenkilöt.

Muonion FinnRef-asema lumisessa maisemassa
Kuva:
Maanmittauslaitos

Maanmittauslaitos on avannut raakadatapalvelun, joka tarjoaa Maanmittauslaitoksen tukiasemien reaaliaikaista dataa kenelle tahansa käytettäväksi erilaisissa palveluissa ja sovelluksissa. Palvelun tarjoama data syntyy yli yhdeksänkymmenen FinnRef- ja FINPOS-tukiaseman satelliittipaikannusdatasta. Raakadatapalvelun kautta saa tukiasemien keräämää, muokkaamatonta havaintodataa.

Palvelu on maksullinen. Palvelusta perityt maksut kattavat datan saataville asettamisen kustannukset.

Helposti luotettavaa dataa yhteiskunnan käyttöön

FinnRef- ja FINPOS-tukiasemat ympäri Suomea
FinnRef- ja FINPOS-tukiasemat ympäri Suomea tuottavat tietoa raakadatapalveluun.

Palvelu on tuotettu, jotta reaaliaikaista satelliittipaikannusdataa tarvitsevien toimijoiden ei tarvitse itse rakentaa tukiasemainfrastruktuuria, vaan he voivat saada datan helposti ja luotettavasti Maanmittauslaitoksen palvelun kautta. Erilaisten palveluiden tuottajien lisäksi myös yksityishenkilöt voivat hyödyntää reaaliaikaista asemadataa esimerkiksi tarkkaan RTK-paikannukseen. Dataa voi ostaa yhdeltä tai useammalta tukiasemalta.

Palvelun kehitystyö toteuttaa paikkatietopoliittisen selonteon tavoitetta saada tarkka paikannus yleisempään käyttöön.

– Tämä on yksi tapa edistää paikannusteknologian hyödyntämistä Suomessa. Paikannusdatan saatavuus mahdollistaa uusien innovaatioiden syntymisen ja toisaalta tukee myös olemassa olevien toimijoiden kehitystyötä ja toimintaa, kertoo Marko Ollikainen Maanmittauslaitokselta.

Tutustu raakadatapalveluun ja sen käyttöönottoon täällä.

Palvelun hinnasto löytyy täältä. (Käytä hakutoimintoa otsikolla ”GNSS - reaaliaikainen asemadata”)

FinnRef-asemien reaaliaikaista havaintodataa on saatavilla tutkimus- ja kehitystarkoituksiin myös maksutta sellaisilta asemilta, jotka kuuluvat Euroopan pysyvien GNSS-asemien verkkoon, EPN:n (EUREF Permanent GNSS Network). Datan välittäjinä toimivat EPN:n datakeskukset eivät anna datan saatavuudelle tai eheydelle takeita. Lisätietoa maksuttomasta datasta.

Tiedustelut: finpos(a)maanmittauslaitos.fi

Paikannus
Paikkatieto
Palvelut

Uusimmat uutiset ja artikkelit