Hyppää pääsisältöön

Kiinteistön omistajalle lisää tietoja näkyviin

Asiointipalvelua on päivitetty ja jatkossa kiinteistön omistajana näet omiin kiinteistöihisi kohdistuvia käyttöoikeuksia ja rajoituksia maksutta. Aikaisemmin kiinteistöistä on voinut katsoa omistajat ja kiinnitykset.

Lisäksi ”Käynnissä olevien asioiden” listan kautta saat jatkossa kirjaamisasioihin liittyvät päätösasiakirjat.

Mitä ovat käyttöoikeudet ja rajoitukset?

Kiinteistöön voi kohdistua erilaisia oikeuksia, kuten oikeus

  • käyttää tietä
  • hyödyntää yhteistä aluetta (esim. vesialue)
  • pitää venettä sille osoitetulla paikalla

Kiinteistön omistajana voit hyödyntää näitä oikeuksia. Osa oikeuksista on hyvin vanhaa perua ja niiden merkitys on nykypäivänä hävinnyt kuten esimerkiksi pellavanlikopaikka. 

Kiinteistöön voi kohdistua erilaisia rajoituksia, jotka tulee huomioida. Esimerkiksi

  • Kiinteistön hallinta on jaettu sopimuksella toisen osapuolen kanssa.
  • Kiinteistöllä sijaitsee vuokraoikeus, jossa on vuokralaisia.
  • Kiinteistöllä sijaitsee tie, jota muiden kiinteistöjen omistajat saavat käyttää.
  • Kiinteistöllä sijaitsee sähkölinja ja sen alueen käyttö on rajoitettua.

Erilaiset oikeudet ja rajoitukset on tallennettu rekistereihin omina kohteinaan. Käyttöoikeudet ja rajoitukset -listalla näytetään valittuun kiinteistöön kohdistuvat oikeudet ja rajoitukset. Kohdetta klikkaamalla saat näkyviin tarkempia tietoja.

Näkymä käyttöoikeuksista ja rajoituksista asiointipalvelussa (testiympäristö).
Näkymä käyttöoikeuksista ja rajoituksista asiointipalvelussa (testiympäristö).

 

Mitä tietoja käyttöoikeuksista ja rajoituksista näytetään? 

Kaikista käyttöoikeuksista ja rajoituksista näytetään kohteen yksilöivät tiedot esimerkiksi millaisesta käyttöoikeudesta tai rajoituksesta on kyse sekä kohdetunnus tai arkistoviite. Tietojen laajuus vaihtelee paljonkin sen mukaan millaisesta käyttöoikeudesta tai rajoituksesta on kyse. Tietoja voi katsoa maksutta.

Käyttöoikeudet ja rajoitukset näytetään myös kartalla, jos niiden sijainti on tiedossa. Kartalta voi klikata kohteita, jolloin niistä aukeaa tarkempia tietoja. Esimerkiksi käyttöoikeuksien osalta kartan kautta saa laajemman näkymän mitä kiinteistöjä käyttöoikeus rasittaa ja mitkä kiinteistöt voivat käyttää oikeutta. 

Tarkempien tietojen lisäksi kohteen näkymässä näytetään Osta otteita ja todistuksia -painike, jos kohteesta on mahdollista ostaa erilaisia otteita tai todistuksia. 

Kiinteistön käyttöoikeuksiin voi liittyä vanhoja tekstimuotoisia merkintöjä, jotka näkyvät vain otteella. Otteella voi lisäksi olla osapuolikohtaisesti tallennettuja selitystekstejä ja poikkeavia voimassaoloaikoja, jotka eivät näy asiointipalvelussa. Toisaalta kiinteistöllä voi myös olla vanhoja rasitteita, joita ei ole vielä tarkistettu eivätkä ne tämän vuoksi näy edes otteella.

Tarkemmin tieoikeuksista

Tieoikeuksia on kahdenlaisia:

  • Tiekunnallinen yksityistie
  • Tieoikeus

Tiekunnallisissa yksityisteissä teiden hallintoon ja kunnossapitoon on perustettu tiekunta. Muiden tieoikeuksien osalta osakkaat hoitavat tietä muuten sopimalla, eikä varsinaista tiekuntaa ole perustettu. 

Tiekunnallisten yksityisteiden osalta palvelussa näytetään tieto minkä kiinteistöjen alueella kyseinen tie kulkee eli mitä kiinteistöjä tieoikeus rasittaa. Ajantasainen tieto osakkaista ja tien käyttäjistä on vain tiekunnalla. Tiekunnallisista yksityisteistä voi ostaa otteen, josta selviää tiekunnan nimi, tunnus, mahdolliset säännöt ja yhteyshenkilön tiedot (jos ilmoitettu) sekä luettelo kiinteistöistä, joiden alueella tie kulkee. 

Tieoikeuksien osalta palvelussa näytetään tieto minkä kiinteistöjen alueella kyseinen tie kulkee eli mitä kiinteistöjä tieoikeus rasittaa. Lisäksi näytetään mitkä kiinteistöt ovat oikeutettuina eli minkä kiinteistön omistajalla on oikeus käyttää tietä. 

Kartalla näytetään kaikki alueen yksityistiet katkoviivalla. Voit myös klikata kohteita kartalla, jolloin niistä aukeaa tarkempia tietoja.

Kirjaamisasioiden päätösasiakirja ladattavana

Jos olet hakenut Maanmittauslaitokselta lainhuutoon, kiinnitykseen tai erityiseen oikeuteen liittyvää rekisteröintiä, näytetään asiasta tieto asiointipalvelun aloitusnäkymässä ”Käynnissä olevien asioiden” listalla. Aikaisemmin asia on poistunut listalta, kun se on ratkaistu ja siihen on tullut päätös. Jatkossa kirjaamisasioihin liittyvät asiat pysyvät listalla kuusi kuukautta myös ratkaisun jälkeen.

Ratkaistu asia saa listalla merkinnän ”Asiassa on päätös”. Asiaa klikkaamalla saat auki tarkempia tietoja sekä mahdollisuuden ladata päätösasiakirjan. Asiakirja tulee ladattavaksi päätöstä seuraavana päivänä ja on ladattavissa kuuden kuukauden ajan. Tämän jälkeen asia poistuu ”Käynnissä olevien asioiden” listalla.

Kirjaudu asiointipalveluun ja katso mitä tietoja kiinteistöistäsi löytyy:

Uusimmat palvelutiedotteet