Hyppää pääsisältöön

Kiinteistötietojen kyselypalvelu uuteen aikakauteen - vanha palvelu (WFS) suljetaan 31.10.

Maanmittauslaitoksen Kiinteistötietojen kyselypalvelun (WFS) käyttö päättyy 31.10.2023. Korvaava palvelu Kiinteistötietojen kyselypalvelu (OGC API Features) on ollut käytössä jo yli vuoden ajan ja nyt siirtymäkausi päättyy.

Esimerkki kiinteistörajoista kartalla

Mikä on kiinteistötietojen kyselypalvelu? 

Kiinteistötietojen kyselypalvelut (WFS tai OGC API Features) ovat rajapintapalveluja, joiden kautta Maanmittauslaitos tarjoaa ajantasaisia kiinteistöraja- ja kiinteistörekisterintietoja suoraan asiakkaiden sovelluksiin. Rajapintapalvelu voi olla käytössä esimerkiksi kuntajärjestelmissä, metsäalan järjestelmissä tai erilaisissa palveluissa, joissa kiinteistötietoja tarkastellaan kartan yhteydessä.

Mitä sinun tulisi tehdä?

Kiinteistötietojen käyttäjän ei yleensä tarvitse tehdä mitään. Esimerkiksi Maanmittauslaitoksen Kiinteistötietopalvelussa uusi rajapintapalvelu on jo otettu käyttöön vanhan tilalle. Myös useiden asiakkaidemme tietojärjestelmissä on siirrytty käyttämään uutta palvelua, eikä tavallinen käyttäjä ole välttämättä huomannut muutoksia mitenkään.

Uuden palvelun teknisen käyttöönoton hoitavat yleensä oman organisaation järjestelmän ylläpitäjät. Palvelusta on tarjolla kolme eri vaihtoehtoa:

 1. Avoin palvelu, avoimet tuotteet
  • Toimii api-avaimella, maksuton
 2. Sopimuspalvelu, avoimet tuotteet
  • Tietosisältö hieman edellistä laajempi, ylläpitomaksut, käyttäjätunnus
 3. Sopimuspalvelu, luvanvaraiset tuotteet
  •  Vaaditaan käyttölupa, aineisto- ja ylläpitomaksut, käyttäjätunnus

Jos järjestelmässänne tarvitaan sopimukseen perustuvaa palvelua tai laajaa tietosisältöä (luvanvaraiset tiedot), organisaationne sopimusyhteyshenkilön tulisi hakea uutta lupaa ja/tai palvelusopimusta Maanmittauslaitokselta. 

Miten toimin, jos

 • uuden luvan ja/tai sopimuksen käsittely on jo meneillään?
  • Sinun ei tarvitse tehdä mitään. 
 • et ole vielä ottanut yhteyttä Maanmittauslaitokseen tai sopimuksen tilanne on epäselvä?

Sopimus- ja lupakäsittely voi kestää useamman viikon tapauksesta riippuen. Käsittelyaikaan vaikuttaa esimerkiksi tietoturva-asioiden läpikäynti.

Miksi uusi palvelu toteutettiin?

Vanha Kiinteistötietojen kyselypalvelu (WFS) on tullut teknisesti elinkaarensa loppuun. Uusi OGC API Features standardin mukainen palvelu on paljon suorituskykyisempi ja helppokäyttöisempi kuin vanha palvelu. Esimerkiksi suurempien tietomäärien hauissa pystyy hyödyntämään sivutustekniikkaa. Tutustu hyödyntämismahdollisuuksiin ja käyttöönottoon tarkemmin verkkosivuillamme.

 Lisätietoja ja yhteydenotot: verkkopalvelut@maanmittauslaitos.fi

Uusimmat palvelutiedotteet