Hyppää pääsisältöön

Kiinteistövaihdannan palvelun versiotiedote kesäkuu 2022

Kiinteistövaihdannan palvelun uusi versio on julkaistu 8.6.2022.

Otathan yhteyttä omaan palveluntarjoajaasi toiminallisuuksien käyttöönottoon liittyen. Palveluntarjoajien yhteystiedot löytyvät täältä.

Ennakkokiinnitys myös määräosiin

Tilanne aikaisemmin:

Ennakkokiinnitystä voi hakea vain, kun sen kohteena on koko kiinteistö, koko vuokraoikeus tai koko määräala. Aikaisemmin erillistä osuutta ei annettu, vaan oletuksena ennakkokiinnitys kohdistui osuuteen jonka suuruus on 1/1.

Tilanne kesäkuun 2022 version jälkeen:

  • Ennakkokiinnitystä voi hakea myös määräosiin. 
  • Kerrotaan kiinnitettävä osuus ( osuudella tarkoitetaan hakijan koko omistusosuutta)  
  • Jos useita hakijoita, lähetetään hakijoiden kiinnitettävä osuus, riippumatta hakijoiden määrästä
  • Lähettäjän (pankin) tulee antaa määräosa, johon kiinnitys haetaan
  • Järjestelmä tarkistaa allekirjoituksen jälkeen, että annettava osuus vastaa Maanmittauslaitoksen kirjaamisjärjestelmässä olevaa osuutta

Jos osuudet ovat Maanmittauslaitoksen kirjaamisjärjestelmässä yhtäläiset, kiinnitys tulee vireille.

Esimerkki 1: 

Henkilöt A ja B ovat ostaneet määräalan henkilöltä C.
Pankki hakee ennakkokiinnitystä henkilön A ostamaan osuuteen määräalasta jolla ei ole vielä tunnusta. (Edellyttää Asiointipaketin.)

Esimerkki 2:

Henkilö A omistaa kiinteistöstä X 1/2 ja henkilö B 1/2. Kohteelle on kirjattu hallinnanjakosopimus, sekä henkilön B hakema määräosakiinnitys, jossa saajana pankki Z. Henkilö A myy oman omistuksensa 1/2 henkilölle C. Pankki hakee ennakkokiinnitystä rajapinnan kautta myytyyn osuuteen 1/2. C allekirjoittaa hakemuksen. Merkitään saajaksi pankki Y.

Esimerkki 3:

Henkilöt A ja B tekevät vuokrasopimuksen kaupungin C kanssa. Pankki haluaa hakea ennakkokiinnityksen henkilön A osuuteen uudesta perustettavasta vuokraoikeudesta. (Edellyttää Asiointipaketin.)

Esimerkki 4:

Henkilö A omistaa kiinteistöstä X 1/2 ja henkilö B 1/2. Kohteelle on kirjattu hallinnanjakosopimus, ei aikaisempia kiinnityksiä.
Henkilö A on myymässä osuuttaan kiinteistöstä henkilölle C. Ostaja C hakee ennakkokiinnitystä tulevaan omistusosuuteensa. Saajaksi pankki E.

Kaupan yhteydessä tehtyjen sitoumusten esikatselu

Tilanne aikaisemmin:

Esikatselussa ei ole tällä hetkellä mahdollista nähdä kaupan yhteydessä tehtyä sitoumusta. Sitoumus koskee panttikirjojen siirtoa.

Tilanne kesäkuun 2022 version jälkeen:

Luovutuksista tarjotaan sitoumukset esikatseltavaksi yhdessä zipissä. Zipissä on jokainen sitoumus omana PDF tiedostona. Toimii muuten kuten luovutuksen esikatselu.

Kaikki osapuolet saavat nähdä annetun sitoumuksen sisällön. Annetun sitoumuksen pohjalta panttikirjojen siirto tulee vireille automaattisesti luovutuksen allekirjoituksen jälkeen (edellyttää, että sitoumus on allekirjoitettu)

Annetun sitoumuksen pohjalta (ehdot) pankin pitää hakea panttikirjojen siirtoa.

Huom! Jos sitoumuksia ei ole allekirjoitettu ennen luovutuskirjan allekirjoitusta, sitoumus poistuu. 

Muutokset käyttöliittymään

Käyttöliittymän ohjeiden parannusta ja selkeyttämistä. 

Uusimmat palvelutiedotteet