Hyppää pääsisältöön

Maastotietotuotteiden tieviivoille uusi luokka: väliaikaisesti pois käytöstä

Maastotietokannan kohdeluokalla tieviiva on ominaisuustieto valmiusaste, jolla on mahdolliset arvot:

0 = käytössä, 1 = rakenteilla, 3 = suunnitteilla, 4 = väliaikaisesti pois käytöstä ja 5 = käytöstä poistuva

Maastotietokannan tiedostotuotteista ja kartoista on kuitenkin tähän asti suodatettu pois väliaikaisesti käytöstä poistetut tieviivat, jolloin sellaiset tiet näyttävät puuttuvan aineistosta kokonaan. Käytännössä tällaisia kohteita voi esiintyä esimerkiksi valtateiden työmailla, joilla liikenne on väliaikaisesti ohjattu kiertotielle.

Helmikuun 2023 aikana tällaiset tieviivat lisätään vaiheittain mukaan seuraaviin tuotteisiin:

  • Maastotietokannan GeoPackage-, GML- ja Shapefile-tiedostot
  • Peruskarttarasteri
  • Maastokarttarasteri 1:50 000
  • Paperi- ja PDF-karttatulosteet 1:50 000 mittakaavaan asti

Maastotietokannan tiedostoja sekä perus- ja maastokarttarastereita voi ladata Avoimien aineistojen tiedostopalvelusta, joka on lähiaikoina yhdistymässä Karttapaikkaan. Paperi- ja PDF-tulosteita voi ostaa Karttapaikan Karttakaupasta. Perus- ja maastokarttarasterit ovat myös katseltavissa Karttapaikka-palvelussa, Paikkatietoikkunassa sekä rajapintapalveluna Karttakuvapalvelu WMS:n ja WMTS:n kautta.

Perus- ja maastokarttarastereissa sekä tulosteissa väliaikaisesti pois käytöstä olevat tiet kuvataan samalla esitystyylillä kuin rakenteilla olevat tiet. Karttakuvapalvelu (vektoritiilet) sisältää jatkossa väliaikaisesti pois käytöstä olevat tieviivat niillä mittakaavatasoilla, jotka perustuvat maastotietokannan aineistoon. Maanmittauslaitoksen tarjoamissa mallityyleissä niitä ei ole eritelty muista tieviivoista. Vektoritiilien esitystyylit ovat asiakkaiden muokattavissa.

Pienimittakaavaisissa vektori- ja rasterituotteissa (1:100 000 alkaen) väliaikaisesti käytöstä poistetut tiet näkyvät käytössä olevina. Nämä tuotteet päivittyvät vain kerran vuodessa, joten lyhytaikaisia muutoksia tieviivojen statuksissa ei ole tarkoituksenmukaista esittää niillä.

Lisätiedot: verkkopalvelut@maanmittauslaitos.fi

Uusimmat palvelutiedotteet