Hyppää pääsisältöön

Paikkatietojen kuntafoorumin toiminta

Paikkatietojen kuntafoorumi PAKU edustaa kuntien ääntä valtionhallinnon paikkatietoratkaisuihin liittyvän toiminnan ja valtakunnallisten hankkeiden kehittämisessä. PAKUn toiminnassa kunnat ja valtionhallinto vaihtavat tietoa julkishallinnon paikkatietotoimintaa koskettavasta kehitystyöstä ja voivat antaa palautetta kehitystyön tueksi.

Ajankohtaista

Toiminta jäsenille lyhyesti

 • PAKUn jäsenet kutsutaan noin kuusi kertaa vuodessa järjestettäviin verkkotapaamisiin, joissa on vaihtuvia teemoja, keskusteluja ja ajankohtaiskatsauksia. Verkkotilaisuuksien materiaalit julkaistaan tällä sivulla. Kalenterikutsut tapaamisiin lähetetään kaikille PAKU:n jäsenille. 
 • PAKU:n jäsenille kootaan oma uutis- ja ajankohtaiskatsaus, joka lähetetään sen tilanneille jäsenille sähköpostitse kerran kuussa. 
 • Lisäksi PAKU:n jäsenet saavat muita vaikuttamis- ja osallistumismahdollisuuksia. Lähetämme tietoa niistä sähköpostitse.

Liity jäseneksi tästä.

PAKU on paikka vuorovaikutukselle

PAKU on paikkatietojen digitalisaatiosta kiinnostuneille kuntaedustajille hyvä verkostoitumisen ja tutustumisen paikka. Asioita ei tarvitse ratkoa yksin, tukea ja neuvoa on saatavilla erilaisiin tilanteisiin. 

Paikkatietojen kuntafoorumi on syntynyt alunperin Paikkatietoalusta-hankkeessa, ja toimi nimellä Kuntafoorumi vuoden 2020 ajan. Nimi vaihdettiin Paikkatietojen kuntafoorumi PAKU:ksi toukokuussa 2021, kun koordinointiryhmään liittyi edustajia valtionhallinnosta. Mukana ovat nyt kymmenen kunnan edustajan, Kuntaliiton ja Maanmittauslaitoksen lisäksi edustajat Digi- ja väestötietovirastosta, Maakuntien tilakeskuksesta, Suomen ympäristökeskuksesta, Tilastokeskuksesta, Verohallinnosta ja Väylävirastosta. Keskustelu ja tiedonvaihto kuntien ja valtionhallinnon välillä helpottui. Seuraamalla PAKU:n toimintaa, saa yleiskuvan siitä millaisia kuntien toimintaan vaikuttavia paikkatietohankkeita ja -kehityskulkuja on meneillään ja suunnitteilla valtionhallinnossa. PAKU ei ole päätöksentekoelin eikä siellä tehdä linjauksia kehityshankkeiden toiminnasta.

Maanmittauslaitos jatkaa toistaiseksi kuntafoorumin koordinaatiotehtävissä. Tiedotamme mahdollisista organisointiin ja toimintaan liittyvistä muutoksista PAKU:n uutiskirjeessä. 

Paikkatietojen kuntafoorumin verkkotapaamiset 2022

 • 15.3. klo 13-15.50 PAKU vuositapaaminen. 
   
 • 17.5 klo 13-14, aiheena:
  • Suomi.fi-palvelutietovaranto (PTV) Suomi.fi-Kartat -palvelussa. Kartat-palveluun saa nyt tuotua Palvelutietovarantoon tallennetut palvelupaikat. Mitä tarkoittaa kuntien näkökulmasta, mitä hyötyä? Johtava asiantuntija Minna Ryyppö Maanmittauslaitoksesta kertoo. 
  • Ajankohtaista kokoavan osoitetietojärjestelmän kehittämisessä - Laatuvaatimukset ja laatuanalyysit. Suvi Heittola ja Marjaana Laurema Maanmittauslaitokselta infoavat.
 • 16.8. klo 13-14
  • DVV:n VTJ-muutosrajapinta - mikä muuttuu, mitä hyötyä kunnille, miten testataan ja mikä on aikataulu?Johtava asiantuntija, palveluomistaja Esko Kirjalainen DVV:sta kertoo.
  • Maastotietokannan rakennusten PRT-linkitys. Johtava asiantuntija Pekka Luokkala kertoo Maastotietokannan rakennusten PRT-linkityksestä, mitä se tarkoittaa, mitä hyötyä siitä voi olla kunnille ja mikä on PRT-linkitystyön tilanne.
    
 • 11.10. klo 13-14
 • 13.12. klo 13-14

Vuoden 2021 tapaamiset

16.12.2021 klo 13-14

14.10.2021 klo 13-14

26.8.2021 klo 13-14

25.5.2021

25.3.2021

2.2.2021

Kuntafoorumin kick-off tapahtuma