Hyppää pääsisältöön

Halkominen on nykyaikainen keino purkaa tilan yhteisomistus

Yhteisomistajuus on monesti toimiva tapa omistaa tila, mutta jos tilan yhteisomistajuuden haluaa purkaa, se onnistuu myös. Usein purun taustalla on omistajan halu saada itselleen oma alue, jota voi hoitaa tai käyttää haluamallaan tavalla ja jonka voi halutessaan myydä.

Talo, jonak edessä on heinikkoa.
Kuva:
Julia Hautojärvi/Maanmittauslaitos

Yhteisomistajat voivat sopia tilan jakamisesta keskenään jakosopimuksella, joka on tehtävä samoin muotomääräyksin kuin kauppakirja. Jos tilan arvon arvioinnin ja alueiden jakamisen haluaa jättää kokonaan erikoistuneen asiantuntijan tehtäväksi, on halkominen helppo ja käytännöllinen ratkaisu. 

Asiakkaiden toiveet huomioidaan mahdollisimman hyvin

Kolmen vuosikymmenen ja lähes 200 halkomistoimituksen kokemuksella toimitusinsinööri (DI) Juha Kemppainen Maanmittauslaitoksesta luonnehtii halkomista nykyaikaiseksi toimitukseksi, jossa otetaan asiakasnäkökulma huomioon.

– Alkukokouksessa kuunnellaan asiakkaiden toiveet. Voimme noudattaa niitä hyvin pitkälle.

– Tämän jälkeen toimitus etenee kuin juna. Tosin talvella ei voida tehdä maastomittauksia, joten vuodenaika vaikuttaa etenemisvauhtiin varsinkin täällä Pohjois-Suomessa, toteaa Kuusamossa työskentelevä Kemppainen.

Alkukokouksen jälkeen tilojen rajapyykit mitataan ja tehdään omaisuuden euromääräinen arviointi. Sitten laaditaan oikeudenmukainen jakosuunnitelma. Suunnitelma esitellään osapuolille, ehdotusta voi kommentoida ja siihen voi esittää muutostoiveita. Suunnitelman valmistuttua uudet rajat merkitään maastoon ja perustetaan tarvittavat oikeudet, minkä jälkeen omistajat voivatkin jo alkaa käyttämään omia alueitaan.

Halkomisessa hoidetaan asiat kuntoon täyden palvelun periaatteella

Halkominen on nopea ja edullinen keino erityisesti silloin, jos yhteisomistuksessa on monenlaista omaisuutta kuten rantaa, metsää ja rakennuksia, tai jos halkomisen yhteydessä tulee muodostettavaksi useita uusia kiinteistöjä.

Tekniikan ja sähköisen asioinnin kehittymisen ansiosta halkomistoimituksen kustannukset ovat olleet laskusuunnassa. Halkomistoimituksen hinta on kiinteä, joten halkomista harkitseva voi arvioida kustannusten ja hyötyjen suhteen etukäteen.

Juha Kemppainen kertoo, että toimituksen alussa kustannuksia saatetaan pitää korkeina, mutta suhtautuminen muuttuu usein työn edetessä. 

– Se voi johtua siitä, että osapuolet näkevät, mitä kaikkea he tässä saavat. Halkomisessahan tehdään omaisuuden inventointi ja arvon määrittely, laitetaan rajapyykit kohdilleen ja avataan tarvittaessa rajat sekä määritellään tarvittavat oikeudet, kuten kulkuoikeudet. Lisäksi asiakas saa oman tilan, jota hän voi hoitaa ja käyttää haluamallaan tavalla.

Lisätietoja

Halkomistoimituksen hinnasto ja ohjeet toimituksen hakemiseen

Yhteisomistuksessa olevien tilojen omistajat voivat selvittää omaa tilannettaan ja halkomistarvetta Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelussa
 

Maanmittaustoimitus
Kiinteistöt

Uusimmat uutiset ja artikkelit