Hyppää pääsisältöön

Kauppahintarekisteri on yhteiskunnallisesti tärkeä tietolähde

Monia kaupanvahvistajia ehkä yllättää, kuinka tärkeä heidän ilmoituksensa on. Maanmittauslaitoksen tuottama kauppahintarekisteri perustuu kaupanvahvistajan ilmoituksiin, joita tiimini käsittelee kymmeniä tuhansia kappaleita vuodessa.

Saara Saari.

Tämä rekisteri on yhteiskunnallisesti tärkeä ja merkityksellinen tiedonlähde nyt ja tulevaisuudessa. Olemme koonneet kauppahintatietoa aina vuodesta 1990 lähtien verkkosivuillemme, mistä jokainen voi käydä tutkimassa tietoa ilmaiseksi. Rekisteri on erityisen merkityksellinen monelle eri toimijalle kuten verohallinnolle, Tilastokeskukselle, kiinteistönvälittäjille sekä kiinteistöarvioijille. Maanmittauslaitos tarjoaa maksusta kauppahintatietoa myös yksittäisistä kaupoista kenelle tahansa asiasta kiinnostuneelle. 

Varmistaaksemme laadukkaan rekisterin, meidän tulee taata lähdeaineiston luotettavuus. Tämä on mahdollista huolellisuudella, hyvillä ohjeilla ja yhteistyöllä. Esimerkiksi kiinteistöarviointi lunastustoimituksissa perustuu kauppahintarekisteriimme. Lunastustoimituksella puututaan perusoikeuksiimme ja siksi on tärkeää, että maksettava korvaus johdetaan laadukkaasti tuotetusta rekisteristä. 

Ulkomaalaisten tekemät kiinteistökaupat kiinnostavat laajasti

Annamme kauppahintarekisteristä tiedotteita normaalisti kaksi kertaa vuodessa. Kuluvan vuoden tapahtumista johtuen annoimme ylimääräisen tiedotteen syyskuun lopun luvuista. Se otettiin suurella kiinnostuksella vastaan eri medioissa. Ulkomaalaisten tekemät kaupat ovat olleet median mielenkiinnon kohteena koko vuoden. Erityisesti venäläisten tekemät kaupat sekä omistukset Suomessa ovat nousseet laajasti yhteiskunnallisen keskustelun aiheeksi eikä loppua vielä näy.

Yhteiskunnassa on tällä hetkellä paljon muutoksia, epävarmuutta ja levottomuutta. Olen kiitollinen siitä, että tulin valituksi Taisto Toppisen seuraajaksi tähän tärkeään tehtävään, jossa pääsen kehittämään kiinteistöjen kauppahintarekisteriämme. Laadukkaalla rekisterillä vastaan omalta osaltani Maanmittauslaitoksessa turvallisuuden tunteesta. Kotona turvaa talven tulevia tuulia ja kuohuntaa vastaan tuovat korona-ajan neuloosissa perheelleni kutomat villapaidat.

 

Saara Saari 

Kirjoittaja toimii rekisteripäällikkönä Maanmittauslaitoksessa.

Maanmittauslaitoksen blogissa eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita.
 

Kiinteistöt
Kiinteistökauppa

Uusimmat blogit