Hyppää pääsisältöön

Kolmen valtakunnan rajapyykki on huollettu – Suomen ja Norjan rajankäynti etenee

Tiedotimme kesäkuussa Suomen ja Norjan valtakunnan rajankäynnin alkamisesta. Kesän aikana työ on edennyt suunnitelmien mukaan. 18.8. Suomen ja Norjan rajankäyntivaltuuskuntien jäsenet yhdessä Ruotsin maanmittauslaitoksen johdon kanssa juhlistivat virallisesti yhteistyötä maailman pohjoisimmalla kolmen valtion rajapisteellä, Kilpisjärvellä. 

Prikaatikenraali Matti Sarasmaa pitää puhetta
Prikaatikenraali Matti Sarasmaa Rajavartiolaitokselta pitämässä puhetta rajankäyntivaltuuskunnan jäsenille ja pohjoismaiden medioiden edustajille kolmen valtakunnan rajapyykillä.
Kuva:
Synne Storvik

Kilpisjärven juhlallisuuksiin osallistui maanmittauslaitoksesta Suomen rajankäyntivaltuuskunnan jäsenet johtaja Juha Vilhomaa ja kartastopäällikkö Jyrki Lämsä. Pääjohtaja Arvo Kokkonen oli estynyt saapumasta tilaisuuteen, joten Suomen delegaatiota johti rajankäyntivaltuuskunnan varapuheenjohtaja prikaatikenraali Matti Sarasmaa Rajavartiolaitokselta. 
– Jokaisen maan edustajat pitivät lyhyet puheet rajapyykillä. Symbolisesti seremonia on tärkeä, sillä se tuo meidät konkreettisesti yhteen vahvistamaan rajanaapuruutta, Lämsä toteaa. Juhlallisuuksia ennen ruotsalaiset raja-alueen huoltajat korjasivat ja maalasivat rajapyykin. Työhön tarvittiin sementtiä 260 kiloa ja keltaista maalia useita kymmeniä litroja.

Kilpisjärven matkan aikana suoritettiin myös kaksi päivää kestänyt Suomen ja Norjan rajankäynnin virallinen valtakunnanrajan alkutarkastus. Kesän aikana on tehty maastotöitä Utsjoen Nuorgamista Inarin Muotkavaaraan yhdessä rajavartiolaitoksen kanssa. Maanmittauslaitoksella on työssä operatiivinen rooli. 
– Kiersimme mittaamassa ja dokumentoimassa rajaa. Elokuussa työtä on tarkoitus jatkaa raja-alueen ilmakuvauksella, Lämsä kertoo. Rajankäynti valmistuu 2025. 

– Rajavartiolaitoksen ja Maanmittauslaitoksen yhteistyö rajankäynnissä on sujunut hyvin. Rajavartiolaitoksen tehtävänä on raja-alueeseen kuuluvien rakennelmien huoltotyöt ja tukea valtuuskunnan työtä esimerkiksi hoitamalla kuljetuksia tiettömällä raja-alueella. Työ on merkityksellistä kansainvälistä yhteistyötä, Sarasmaa kertoo.

Lisätietoa

Lue aikaisempi tiedote rajankäynnin aloittamisesta

Katso YLE:n tekemä juttu ja video Rajavartiolaitoksen tekemästä maastotyöstä raja-alueella

Lisätietoja: Kartastopäällikkö Jyrki Lämsä, +358 40 524 2508, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Maanmittauslaitos
Mediatiedote

Uusimmat uutiset ja artikkelit