Hyppää pääsisältöön

Rajankäynti Suomen ja Norjan valtakunnanrajalla on alkanut – maastotöitä, yhteistyötä ja ystävyyttä

Rajankäyntiin nimetty valtuuskunta on aloittanut työnsä Suomen ja Norjan välisellä valtakunnanrajalla. Työ painottuu vuonna 2022 valtakunnanrajan kunnon tarkastamiseen ja raja-alue on tarkoitus myös ilmakuvata elokuussa. Rajankäynti valmistuu vuoteen 2025 mennessä.

Kolmen valtakunnan rajapyykki Kilpisjärvellä. Lapset katselevat keltaista rajapyykkiä. Maassa Pohjoismaiden liput.
Kolmen valtakunnan rajapyykki Kilpisjärvellä.
Kuva:
Kartverket

Maastotyöt rajankäynnissä Suomen vastuulla olevalla valtakunnanrajan osalla Utsjoen Nuorgamista Inarin Muotkavaaraan alkavat kesäkuun lopussa. Raja mitataan sekä tarkastetaan ja dokumentointi päivitetään. Työ jatkuu elokuulle rajamerkkien huollolla.

Norjan vastuulla olevalla valtakunnanrajan osalla maastotyöt keskittyvät vuosille 2023 ja 2024. Norjan alue sijoittuu Enontekiön Kilpisjärveltä Inarin länsiosaan rajapyykille 342A, missä maaraja muuttuu Tenon vesistössä jokirajaksi.

Vasemmalla Suomen vastuulla oleva alue Utsjoen Nuorgamista Inarin Muotkavaaraan. Oikealla valtakunnanrajan rajapyykin 294A sydänkivi Suomen puolelta kuvattuna. Vuosiluku 1950 on rajapyykin rakentamisvuosi.
Vasemmalla Suomen vastuulla oleva alue Utsjoen Nuorgamista Inarin Muotkavaaraan. Kuva: Maanmittauslaitos
Oikealla valtakunnanrajan rajapyykin 294A sydänkivi Suomen puolelta kuvattuna. Vuosiluku on rajapyykin rakentamisvuosi. Kuva Kartverket
 

Rajankäynti on tiivistä yhteistyötä

25 vuoden välein tehtävä rajankäynti on oleellinen osa hyvää rajanaapuruutta. Siinä raja-alue ja rajapyykkien kunto tarkistetaan, eikä rajaa siirretä suuntaan tai toiseen. Rajankäyntivaltuuskunnat Suomesta ja Norjasta tekevät työn ulkoministeriöiden johdolla, ja tulokset dokumentoidaan ulkoministeriöiden yhteiseen käyttöön.

– On tärkeää, että valtakunnanraja on dokumentoitu ja merkitty maastoon yksikäsitteisellä tavalla, toteaa kartastopäällikkö Jyrki Lämsä.

– Odotamme ilolla yhteistyötä suomalaisten kollegojen kanssa tämän valtakunnanrajan kartoituksen tiimoilta. Tämä ei ole ainoastaan tärkeä jatkumo 1700-luvulla alkaneelle perinteelle, vaan se symboloi myös hyviä naapurisuhteita, kertoo Norjan kartastolaitoksen (Kartverket) pääjohtaja Johnny Welle.

Maanmittauslaitos osallistuu rajankäyntiin operatiivisessa roolissa. Käytännössä henkilöstöä on mukana mittauksissa ja muissa maastotöissä, dokumentoinnissa ja viestinnässä. Rajavartiolaitoksen tehtäviin kuuluvat puolestaan huoltotyöt eli esimerkiksi romahtaneiden tai maalausta vaativien rajapyykkien kunnostaminen sekä kuljetusten järjestäminen raja-alueelle. 

– Alueella asuville ja oleskeleville ihmisille työ näkyy maastossa ja esimerkiksi helikopterilentoina raja-alueella. Suomen rajankäyntivaltuuskunta tiedottaa rajankäyntiin liittyvistä töistään kyseisten alueiden sanomalehdissä sekä mahdollisuuksien mukaan myös sosiaalisessa mediassa yhteistyössä Norjan kanssa, Lämsä kertoo.

Lisätiedot

Kartastopäällikkö Jyrki Lämsä, +358 40 524 2508, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Mediayhteydenotot 22–23.6.2022 virka-aikana

Mediatiedote
Maanmittaustoimitus
Kartat

Uusimmat uutiset ja artikkelit