Hyppää pääsisältöön

Lapissa olisi tarvittu pilvetön taivas - haastava ilmakuvaus- ja laserkeilauskausi päätökseen

Maanmittauslaitos jäi vuotuisesta ilmakuvausten ja laserkeilausten tavoitteistaan lentokoneen moottorin hajottua ja kesän huonojen säiden takia. Uusia lentäen hankittuja aineistoja saatiin ympäri Suomea, mutta esimerkiksi Lapin Sallan ja Pelkosenniemen alueita ei saatu kuvattua edes pidennetyn lentokauden aikana.

Alaviistosta otettu kuva lentokoneesta. Takana näkyy pilvinen taivas.
Kuva:
Maanmittauslaitos

Maanmittauslaitos ajantasaistaa maastotietokantaa ilmakuvausten perusteella. Maanmittauslaitos ja sen alihankkijat ilmakuvasivat huhtikuun ja syyskuun välisenä aikana Suomen pinta-alasta noin kolmanneksen ja laserkeilasivat noin kuudesosan.

– Kuluva kausi oli haastavampi kuin normaalisti. Oman lentokoneemme moottori hajosi ja pilviset säät estivät ilmakuvaamisen liian monena päivänä. Pidensimme kuvauskautta ja pääsimme sen ansiosta 90 prosenttiin tavoitepinta-aloistamme, kertoo kartastopäällikkö Juha Kareinen Maanmittauslaitoksesta.

Tilannekarttapalvelussa näkee, mitkä alueet ilmakuvattiin ja mitkä laserkeilattiin tänä vuonna. Palvelussa punaiselle eli ilmakuvaamatta jäivät muun muassa Pelkosenniemi, Salla, Lattuna, Riisitunturi sekä Suomussalmi. Laserkeilaamatta jäi Suomussalmi, Salla ja Kilpisjärvi. Lisäksi palvelusta näkee Kansallisten laserkeilaus- ja ilmakuvausohjelmien tulevien vuosien tuotantoalueet.

Ilmakuvaukseen ja laserkeilaukseen liittyvät maastotyöt puhuttivat keväällä mediassa

Keväällä uutisoitiin, että Maanmittauslaitos käyttää ostopalveluna ulkomaalaisia yrityksiä, joiden työhön sisältyy myös maastokäyntejä aineiston laadun varmistamiseksi. Maanmittauslaitoksella on yksi oma lentokone, ilmakuvauskamera ja laserkeilain, mutta niiden lisäksi Maanmittauslaitos hankkii suurimman osan ilmakuvaus- ja laserkeilaustuotannosta yrityksiltä.

– Kilpailutimme puitejärjestelyjen kautta viisi yritystä ilmakuvaus- ja laserkeilausaineistojen tarpeisiin. Hankinta ylitti hankintalaissa määritellyn kynnysarvon, joten kilpailutus oli EU:n laajuinen. Suomalaisessa omistuksessa ei ole nykyisin yhtäkään em. palveluita tuottavaa yritystä, johtaja Heli Laaksonen Maanmittauslaitoksesta kertoo.

Ilmakuvaus- ja laserkeilauskautta edeltäviä maastotöitä tehtiin tänäkin kesänä ympäri Suomea. Maastokäynnit tehtiin pääsääntöisesti teiden varsilla eikä pihapiireissä.

Ilmakuvat saatavilla avoimena aineistona

Tuoreita, tämän kesän ilmakuvia löytyy jo kaikista Maanmittauslaitoksen palveluista. Viimeisetkin ilmakuvat saadaan julkaistua lokakuun aikana. llmakuvat ovat saatavilla avoimena aineistona. Laserkeilausaineistoja valmistuu pitkin syksyä ja viimeisetkin alueet saadaan aineistona käyttöön marraskuun loppuun mennessä.

Laserkeilausaineistoista on saatavilla harvennettu versio avoimena datana. Alkuperäisessä pistetiheydessä aineisto on julkista, mutta edellyttää käyttöluvan hyväksymisen ja käyttäjän tunnistautumisen.

Lue lisää laserkeilausaineistojen hankinnasta.

Lisätietoja

Kartastopäällikkö Juha Kareinen, 040 569 7951, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Mediatiedote
Ilmakuvaus
Laserkeilaus

Uusimmat uutiset ja artikkelit