Hyppää pääsisältöön

Mökinomistajan muistilista – mistä näkee tontin rajat, kuka tiellä saa kulkea?

Kun kesä ja mökkikausi taas koittavat, mökkiin ja sen omistamiseen liittyvät asiat mietityttävät monia. Maanmittauslaitoksen muistilista antaa vastaukset tärkeimpiin mökinomistajien kysymyksiin.

Pieni tummanruskea mökki järven rannalla vehreässä maisemassa.
Oman tontin perustiedot voi tarkistaa Maanmittauslaitoksen Asiointipalvelusta.
Kuva:
Julia Hautojärvi

Keväällä suunnitelmissa saattaa olla uuden vajan rakentaminen pihaan tai mökkitontin omistuksen siirtäminen seuraavalle sukupolvelle. Silloin voi olla tarpeen etsiä rajapyykit, jotka osoittavat tontin rajat.

Tontin rajat

– Jos rajapyykit ovat paikoillaan ja tiedät niiden sijainnit, ei huolta ole. Maastossa alkuperäisellä paikallaan oleva rajapyykki on aina vahvempi osoitus rajan paikasta kuin kartassa oleva raja, kertoo palvelupäällikkö Panu Karhu Maanmittauslaitoksesta.

Jos huomaat tonttisi rajoissa kartalla karkean virheen, voit antaa palautetta helposti Maanmittauslaitoksen Karttapaikka-palvelun palautetyökalun avulla. Työkalussa pystyt suoraan osoittamaan kartalta kohdan, jota palaute koskee.

Jos rajamerkki on hävinnyt tai rajan paikassa on muuten epäselvyyttä, kannattaa hakea rajankäynti Maanmittauslaitokselta. Rajankäynnissä selvitetään rajan paikka ja rakennetaan tarvittavat rajapyykit kadonneiden tilalle.

Rantaan muodostunut vesijättömaa 

Maan kohoamisen tai vedenpinnan laskun takia rantaviiva voi vetäytyä, jolloin rantaan muodostuu niin sanottua vesijättömaata. Kiinteistön rajat eivät kuitenkaan automaattisesti muutu, vaikka luonto muuttuu. 

Yleensä mökinomistajalla on oikeus lunastaa rantaan ilmestynyt maa. Tätä kannattaa harkita ainakin silloin, jos suunnittelee maanrakennusta, rannan kunnostamista tai rakentamista. 

– Jos oman rannan vesijättömaan omistus mietityttää, asian saa helposti kuntoon. Suomessa lunastetaan vuosittain 500–800 vesijättöä. Lunastuksen keskimääräinen kesto on 5–8 kuukautta, kertoo lunastuksista ja arvioinnista vastaava johtaja Mauri Asmundela Maanmittauslaitoksesta.

Tieoikeudet

Jos mökkitie kulkee toisen omistaman alueen läpi, voidaan perustaa tieoikeus eli käyttöoikeus toisen omistamalle maalle. 

Tieoikeus voi olla henkilöiden kesken sovittu tai virallisesti perustettu. Henkilöiden kesken sovittu oikeus koskee vain niitä henkilöitä, jotka ovat sopimuksen tehneet. 

– Tieoikeus kannattaa perustaa virallisesti, koska pysyvä oikeus merkitään kiinteistörekisteriin. Tällöin oikeus säilyy, vaikka kiinteistö vaihtaisi omistajaa, Panu Karhu muistuttaa.

Voimassa oleva tieoikeus voi näkyä kiinteistörekisteriotteelta tai -kartalta. Joskus tieoikeuksien selvittäminen vaatii yksityistietoimituksen.

Kiinteistön perustiedot ja koordinaatit

Oman tontin perustiedot voi tarkistaa Maanmittauslaitoksen Asiointipalvelusta. Pankkitunnuksilla kirjautumalla näkee maksutta omistamansa kiinteistöt, niiden käyttöoikeudet ja pinta-alat. 

Asiointipalvelun kautta on mahdollista myös tilata kiinteistöistä maksullisia otteita ja todistuksia sekä karttoja.

Mökin koordinaatit hätätilanteiden varalle voi hakea Karttapaikka-palvelusta.

– Syötä osoite suurennuslasista avautuvaan kenttään, klikkaa sen jälkeen oikean reunan näppäintä XYº ja valitse koordinaatistoksi ETRS89 maantieteelliset (~WGS84), Panu Karhu neuvoo.

 

Lue lisää: 

Lisätietoja

Jani Hokkanen, johtaja, Tietopalvelut, Maanmittauslaitos, 040 707 7872, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Jos haluat selvittää mökkitonttiisi liittyviä tieoikeuksia tarkemmin, ota yhteyttä Maanmittauslaitoksen asiakaspalveluun.

Kiinteistöt
Maanmittaustoimitus

Uusimmat uutiset ja artikkelit