Hyppää pääsisältöön

Mökinomistajan muistilista – mistä näkee tontin rajat, kuka tiellä saa kulkea?

Kun kesä ja mökkikausi taas koittaa, mökkiin ja sen omistamiseen liittyvät asiat mietityttävät monia. Maanmittauslaitos kokosi tiiviin tietopaketin mökin omistajille.

Punainen postilaatikko metsäisen maiseman keskellä.
Kuva:
Julia Hautojärvi

Tontin rajat

Jos kesäsuunnitelmissa on esimerkiksi kaataa muutama puu mökin pihasta tai rakentaa rantasauna, on hyvä olla selvillä tontin rajoista. 

– Tontin rajoja voi katsoa esimerkiksi Maanmittauslaitoksen Karttapaikalta. Rajan tarkan paikan kertoo kuitenkin aina tontin rajalla oleva rajamerkki. Se voi olla esimerkiksi iso kivi tai metallinen putkipyykki, kertoo Maanmittauslaitoksen palvelupäällikkö Panu Karhu.

Jos rajamerkki on hävinnyt tai rajan paikassa on muuten epäselvyyttä, kannattaa hakea rajankäynti Maanmittauslaitokselta. Rajankäynnissä selvitetään rajan paikka ja rakennetaan tarvittavat rajamerkit kadonneiden tilalle.

Rantaan muodostunut vesijättömaa

Maan kohoamisen ja vedenpinnan laskun takia rantaviiva voi vetäytyä, jolloin rantaan muodostuu niin sanottua vesijättömaata. Kiinteistön rajat eivät kuitenkaan automaattisesti muutu, vaikka luonto muuttuu. 

Yleensä mökinomistajalla on oikeus lunastaa rantaan ilmestynyt maa. Tätä kannattaa harkita ainakin silloin, jos suunnittelee maanrakennusta, rannan kunnostamista tai rakentamista.

Tieoikeudet

Jos mökkitie kulkee toisen omistaman alueen läpi, voidaan perustaa käyttöoikeus eli rasite toisen omistamalle maalle. 

– Tieoikeutta kannattaa hakea, koska pysyvä oikeus merkitään kiinteistörekisteriin. Tällöin oikeus säilyy, vaikka kiinteistö vaihtaisi omistajaa, Karhu kertoo.

Tieoikeus voi näkyä kiinteistörekisteriotteelta tai -kartalta. Joskus kulkuoikeuksien selvittäminen vaatii yksityistietoimituksen.

Kiinteistön perustiedot ja koordinaatit

Oman tontin tiedot voi tarkistaa Maanmittauslaitoksen asiointipalvelusta. Pankkitunnuksilla kirjautumalla näkee maksutta omistamansa kiinteistöt, niiden rekisteröintipäivät ja pinta-alat. 

Asiointipalvelun kautta on mahdollista myös tilata maksullisia otteita ja todistuksia omistamistaan kiinteistöistä. 

Mökin koordinaatit hätätilanteiden varalle voi hakea Karttapaikalta.

– Syötä osoite suurennuslasista avautuvaan kenttään, klikkaa sen jälkeen oikean reunan näppäintä XYº ja valitse koordinaatistoksi ETRS89 maantieteelliset (~WGS84), Karhu neuvoo.

Lisätietoja

Palvelupäällikkö Panu Karhu

Palvelupäällikkö Päivi Värtinen

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi. 

Jos haluat selvittää mökkitonttiisi liittyviä kulkuoikeuksia tarkemmin, ota yhteyttä Maanmittauslaitoksen asiakaspalveluun.

Kiinteistöt
Asiakaspalvelu
Mediatiedote

Uusimmat uutiset ja artikkelit