Hyppää pääsisältöön

Sähköä maanmittaustoimituksiin videokokouksilla

Lainsäädännössä reagoitiin ensimmäiseen koronan aiheuttamaan lockdowniin huippunopeasti. Laki väliaikaisista menettelyistä toimituskokousten järjestämisessä koronaepidemiasta johtuen tuli voimaan 4.5.2020, reilu kuukausi lockdownin alkamisen jälkeen. Laissa mahdollistettiin osallistuminen toimituskokouksiin videoyhteydellä ja puhelimitse.

Petri Lukin

Lain voimassaoloa jatkettiin kaksi kertaa, kunnes etäyhteydellä osallistuminen tuli pysyvästi kiinteistönmuodostamislakiin vuoden 2022 alusta. Pysyvään lakiin kynnys video-osallistumiseen asetettiin yllättäen melko korkealle, mutta Maanmittauslaitoksen linjaus on ollut, että riittää, jos toimitusinsinööri katsoo osallistumisen soveliaaksi. Ketään ei siis voi pakottaa tai painostaa osallistumaan videoyhteydellä, vaan se on asianosaisen oikeus.

Mututuntumalla osallistujamäärät kasvaneet sähköisten toimituskokousten myötä

Itse pidin ensimmäisen videokokouksen kesäkuussa 2020. Siinä kaikki osallistuivat kokoukseen videoyhteydellä. Tämän jälkeen suurin osa toimituskokouksistani on ollut puhtaita videokokouksia. Lisäksi on ollut muutamia hybridikokouksia, joissa siis osa on ollut mukana etäyhteydellä ja osa läsnä kokoushuoneessa. 

Video-osallistuminen on otettu alusta asti hyvin vastaan ja ylivoimaisesti suurin osa ihmisistä ainakin omalla toimialueellani Espoossa on halunnut korona-aikana osallistua kokouksiin videoyhteydellä. Voisi jopa sanoa, että etäosallistumisen mahdollisuus on lisännyt kokouksiin osallistumista verrattuna aikaan ennen koronaa. Hybridikokouksetkin toimivat suhteellisen hyvin, jos läsnä kokoustiloissa on alle 10 osallistujaa ja kokoushuone on riittävän pieni. Jos ollaan isommissa tiloissa, ei videolla osallistuvien ääni tahdo kuulua kokoussalin perukoille ja toisaalta salissa pidetyt puheenvuorot eivät kuulu videoyhteydellä oleville. Kun tekniikka kehittyy ja kokoustilojen varustus paranee, niin hybridikokouksetkin toiminevat paremmin.

Sähköiset toimituskokoukset ovat myös vastuullisuusteko

Etäosallistuminen toimituskokouksiin on mainittu yhdeksi vastuullisuusteoksi Maanmittauslaitoksen vastuullisuusohjelmassa. Itselläni yksi halkomisvideokokous kävisi varmasti hyväksi esimerkiksi vastuullisuusteosta. Kaksi asianosaista osallistui kokoukseen kotimaastaan Saksasta, muut asianosaiset Espoosta ja minä kesämökiltäni Rääkkylästä. Yhteydet pelittivät hyvin ja matkakustannuksia säästyi. 

Video-osallistuminen on varmasti tullut jäädäkseen toimituskokouksiin, vaikka pandemia hiipuisikin. 
        

Petri Lukin on toiminut vuosia LUNA-toimitusinsinöörinä Maanmittauslaitoksella.
 

Maanmittaus
Maanmittaustoimitus

Uusimmat blogit