Hyppää pääsisältöön

Uutena pääjohtajana ainutlaatuisessa organisaatiossa

Olen astunut asiakkaista syvästi välittävään ja oikeudenmukaisuutta korostavaan Maanmittauslaitokseen. Ensimmäisen kolmen viikon aikana olen vaikuttunut siitä, miten asiakkaat, oikeudenmukaisuus ja myös tiedon luotettavuus, ajantasaisuus ja tarkkuus näkyvät ja kuuluvat henkilöstön puheissa.

Pasi Patrikainen
Kuva:
Maanmittauslaitos

Paljon on tullut eteen uutta ja ihmeellistä, mutta myös aiemmasta tuttua ja turvallista. Ensimmäiset viikot ovat kuluneet tutustuen, toki pääasiassa johtoon, mutta myös laajaan asiantuntijajoukkoon. Maanmittauslaitoksen tehtäväkenttä on mielenkiintoinen kokonaisuus, jolla vaikutetaan yhteiskunnan ja kansalaisen kannalta tärkeisiin osa-alueisiin kuten omaisuuden verotukseen liittyvien tietojen ylläpitämiseen sekä paikkatiedon tuottamiseen ja tutkimukseen.

Näiden työviikkojen aikana olen päässyt mukaan ensi vuoden talousarvion valmisteluun. Jotta Maanmittauslaitos suoriutuu kansallisesti merkittävästä tehtävästään, tarvitaan osaavaa henkilöstöä, toimivat ohjelmistot ja laitteet sekä mahdollistava lainsäädäntö. Maanmittauslaitoksessa on useita rekistereitä, joiden ylläpitäminen ja ajantasaistaminen edellyttävät panostuksia nyt ja tulevaisuudessa. Järjestelmien uudistaminen ja kehittäminen on työlästä ja kallista, mutta järjestelmillä varmistetaan tiedon luotettavuutta ja turvallista käyttöä.

Huoneistotietojärjestelmä koskettaa suurta joukkoa

Huoneistotietojärjestelmän käyttöönotto on kiinnostavassa vaiheessa, kun taloyhtiöt siirtävät järjestelmään osakeluetteloitaan. Se on vaatinut ja vaatii edelleen kovasti tekemistä niin omalta henkilöstöltä kuin myös taloyhtiöiden hallituksilta, isännöitsijöiltä ja kiinteistönvälittäjiltä.

Osakekirjojen sähköistäminen on merkittävä uudistus, jolla mahdollistetaan aivan uudenlaisia palveluja osakkeenomistajille ja kentän ammattimaisille toimijoille. Tämä uudistus koskettaa monia meitä osakehuoneistojen omistajia, ja ymmärrykseni järjestelmän suuresta merkityksestä on kasvanut viimeisten viikkojen aikana.

Tutkimus- ja kehitystyö kansainvälistä huippuluokkaa

Nyt kun olen päässyt syvällisemmin perehtymään Maanmittauslaitoksen toiminnan ytimeen, on tietoisuus Maanmittauslaitoksen merkityksestä yhteiskunnallisena toimijana entisestään selkeytynyt ja vahvistunut. Erilaisten tietoaineistojen merkitys korostuu suunnittelussa ja ennakoinnissa. Paikkaan sidotun tiedon merkitystä ei voi olla korostamatta johtamisessa oli kyse sitten pienestä tai isosta organisaatiosta. Myös erilaisten analyysien, selvitysten ja suunnitelmien tekemisessä korostuu entistä enemmän tiedon paikkasidonnaisuus.

Ajantasainen ja laadukas paikkatieto mahdollistaa erilaista tarkkuustasoa vaativien palveluiden ja järjestelmien käyttämisen esimerkiksi liikenteessä tai rajavalvonnassa. Tarkan tiedon merkitys – oli se sitten paikkatieto tai rekisterissä oleva ominaisuustieto – on keskeistä yhteiskunnan ja kansalaisten turvallisuudessa.

Maanmittauslaitoksen tutkimus- ja kehitystyö paikkatiedon tuottamisessa on kansainvälisellä mittapuulla mitattuna maailman huippua. Maanmittauslaitoksen asiantuntijat ovat kysyttyjä yhteistyökumppaneita erilaisissa foorumeissa maailmalla.

Kolmen viikon kokemuksella voin sanoa, että meillä Maanmittauslaitoksessa on osaamista laajasti asiakaspalvelusta maastotöihin ja järjestelmäkehityksestä tutkimukseen asti. Kuulemani ja kokemani on jotain ainutlaatuista. Se lämmittää kovasti mieltäni ja antaa ajatuksia kehittää edelleen Maanmittauslaitoksen toimintaa, osaamista ja arvostusta.

 

Pasi Patrikainen

Kirjoittaja toimii Maanmittauslaitoksen pääjohtajana 10.10.2022 alkaen.

 

Maanmittauslaitoksen blogissa eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita.

Maanmittauslaitos

Uusimmat blogit