Hyppää pääsisältöön

Oletko rekisteröimässä osakehuoneistosi omistusta? Katso vinkit sujuvaan asiointiin

Huoneistojen omistajat ovat nyt aktivoituneet, ja asiakaspalvelussamme saattaa olla hetkittäin jonoa, kun yhä useampi taloyhtiö on siirtänyt osakeluettelonsa huoneistotietojärjestelmään. Tässä vinkit, kuinka voit sujuvoittaa asiointiasi Maanmittauslaitoksessa, jos haluat rekisteröidä paperisen osakekirjasi huoneistotietojärjestelmään.

kerrostaloja
Kuva:
Riku Nikkilä

Aloita katsomalla asiointiapurin avulla, miten omistuksen rekisteröinti hoidetaan tilanteessasi.

Kun olet ostanut osakehuoneiston, sinun on haettava omistuksesi rekisteröintiä kahden kuukauden kuluessa ja toimitettava paperinen osakekirja mitätöitäväksi Maanmittauslaitokseen. 

Jos omistuksen rekisteröinti on huoneiston omistajalle tärkeää juuri nyt ja olet tulossa asiakaspalveluumme:

  • Täytä hakemuslomake (suomi.fi) ennen kuin tulet palvelupisteeseen.
  • Jos sinulla ei ole tulostinta, tutustu kuitenkin etukäteen lomakkeen (suomi.fi) kaikkiin kohtiin. Voit täyttää hakemuslomakkeen palvelupisteessämme odottaessasi vuoroasi.
  • Jos et osaa täyttää jotain lomakkeen kohtaa, jätä kohta tyhjäksi ja kysy neuvoa hakemusta jättäessäsi.
  • Palvelupisteisiimme ei voi varata aikaa. Palvelemme asiakkaita saapumisjärjestyksessä.
  • Tarkista lähimmän palvelupisteen sijainti ja aukioloaika.
  • Voit myös lähettää hakemuksen ja osakekirjan postitse: Maanmittauslaitos/Huoneistot, PL 3300, 65101 Vaasa. Huomioithan, että osakekirja on arvopaperi, jonka lähetykseen on syytä valita turvallinen lähetystapa. Katso lisää esimerkiksi Postin sivuilta.

Jos omistat huoneiston taloyhtiössä, joka on siirtynyt huoneistotietojärjestelmään, sinulla on 10 vuotta aikaa rekisteröidä omistuksesi Maanmittauslaitokseen. Vuoden 2023 takaraja ei siis koske yksittäistä osakkeenomistajaa vaan taloyhtiöitä.

Osakehuoneiston omistuksen rekisteröinti maksaa 63 euroa. Jos autopaikalla on oma osakekirja, autopaikan rekisteröintiä on haettava erikseen, ja siitä peritään hinnaston mukainen 63 euron rekisteröintimaksu.

Hakemusten käsittely ruuhkautunut

Uusimmat palvelutiedotteet