Hyppää pääsisältöön

Oletko rekisteröimässä osakehuoneistosi omistusta? Katso vinkit sujuvaan asiointiin

Huoneistojen omistajat ovat nyt aktivoituneet rekisteröimään omistuksiaan huoneistotietojärjestelmään, ja asiakaspalvelussamme ja hakemusten käsittelyssä on jonoa. Tässä vinkit, kuinka voit sujuvoittaa asiointiasi Maanmittauslaitoksessa, jos haluat rekisteröidä paperisen osakekirjasi huoneistotietojärjestelmään.

kerrostaloja
Kuva:
Riku Nikkilä

Aloita katsomalla asiointiapurin avulla, miten omistuksen rekisteröinti hoidetaan tilanteessasi.

Jos olet ostanut osakehuoneiston, sinun on haettava omistuksesi rekisteröintiä kahden kuukauden kuluessa ja toimitettava paperinen osakekirja mitätöitäväksi Maanmittauslaitokseen. 

Jos omistat huoneiston taloyhtiössä, joka on siirtynyt huoneistotietojärjestelmään, sinulla on 10 vuotta aikaa rekisteröidä omistuksesi Maanmittauslaitokseen. Vuoden 2023 takaraja ei siis koske yksittäistä osakkeenomistajaa vaan taloyhtiöitä.

Toimi näin, jos olet tulossa palvelupisteeseen

  • Täytä hakemuslomake (suomi.fi) ennen kuin tulet palvelupisteeseen.
  • Jos sinulla ei ole tulostinta, tutustu kuitenkin etukäteen lomakkeen (suomi.fi) kaikkiin kohtiin. Voit täyttää hakemuslomakkeen palvelupisteessämme odottaessasi vuoroasi.
  • Jos et osaa täyttää jotain lomakkeen kohtaa, jätä kohta tyhjäksi ja kysy neuvoa hakemusta jättäessäsi.
  • Palvelupisteisiimme ei voi varata aikaa. Palvelemme asiakkaita saapumisjärjestyksessä.
  • Tarkista vielä ennen lähtöäsi lähimmän palvelupisteen sijainti ja aukioloaika mahdollisten poikkeusaukioloaikojen varalta.

Osakehuoneiston omistuksen rekisteröinti maksaa 63 euroa. Jos autopaikalla on oma osakekirja, autopaikan rekisteröintiä on haettava erikseen, ja siitä peritään hinnaston mukainen 63 euron rekisteröintimaksu.

Asiakaspalvelussa ruuhkaa

Palvelupisteissämme on ajoittain ruuhkaa. Joissain palvelupisteissä jonotusaika voi olla yli tunnin.

Huomioithan, että ruuhkatilanteissa asiakkaita otetaan jonoon vain sen verran kuin ehdimme palvelemaan ennen asiakaspalvelun sulkemisaikaa. Jos palvelupisteessä on käytössä vuoronumerolaite, se voidaan sulkea noin tuntia ennen palvelupisteen sulkemista.

Ruuhkaisimmat palvelupisteet ovat tällä hetkellä Helsinki, Joensuu, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Oulu, Pori, Seinäjoki, Tampere ja Turku. Myös muissa palvelupisteissämme on ajoittain ruuhkaa.

Tällä hetkellä myös muut asiakaspalvelukanavat ovat ruuhkautuneet. Katso keskimääräiset vastausajat Asiakaspalvelun yhteystiedot -sivulta.

Pahoittelemme ruuhkasta aiheutuvaa ylimääräistä vaivaa.

Hakemusten käsittely ruuhkautunut

Myös huoneistohakemusten käsittelyssä on ruuhkaa. Tällä hetkellä Maanmittauslaitos käsittelee pääasiassa niitä huoneistohakemuksia, joihin liittyy omistajanvaihdos.

Jos sinulla on kiire, voit kiirehtiä hakemuksesi käsittelyä ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme. Kiirehtiminen voi olla perusteltua esimerkiksi silloin, jos uudella omistajalla on tarve päästä aloittamaan remontti tai jos jakamaton kuolinpesä aikoo myydä huoneiston.

Katso hakemusten keskimääräiset käsittelyajat Hakemusten käsittelyajat -sivulta.

Pahoittelemme ruuhkasta aiheutuvaa ylimääräistä vaivaa.

Tukea taloyhtiöille osakeluettelon siirtoon

Asiakaspalvelu ei osaa neuvoa osakeluettelon siirron kysymyksissä. Jos asiasi koskee taloyhtiön osakeluettelon siirtoa, ota yhteyttä suoraan osakeluettelon siirron tukeen.

Uusimmat palvelutiedotteet