Hyppää pääsisältöön

Isännöitsijä: huomioi nämä asiat taloyhtiön yhtiökokouksessa

Olemme keränneet tähän koosteeseen muutamia asioita, jotka vaikuttavat käynnissä olevaan yhtiökokouskauteen.

Kalasataman tornitalot
Kuva:
Riku Nikkilä

Ruuhkat jatkuvat vielä

Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelussa ja huoneistojen rekisteröintihakemusten käsittelyssä on ruuhkaa edelleen. Hakemusten käsittelyssä pääpaino on nyt omistajanvaihdoshakemuksissa.

Mikäli huoneiston omistuksessa ei ole tapahtunut muutosta, asia on kunnossa ja huoneiston omistaja voi osallistua yhtiökokoukseen.  Nykyisillä osakeluettelossa olevilla osakkeenomistajilla on taloyhtiön osakeluettelon siirron jälkeen 10 vuotta aikaa sähköistää osakekirjansa eli kiirettä ei ole. Monella osakekirja on pankissa lainan vakuutena ja myöskään heillä ei ole nyt kiirettä.

Huoneiston myyntitilanteessa myyjän on hyvä antaa ostajalle valtakirja osallistua yhtiökokoukseen. Jos yhtiökokouskutsu tulee myyjälle, hänen tulisi toimittaa se ostajalle. Uusi omistaja voi myös pyytää tarvittaessa omistuksen rekisteröintihakemuksen kiirehtimistä Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelusta. Pyrimme käsittelemään kiirehdityt hakemukset muutaman päivän sisällä. Uusi omistaja voi kiirehtiä oman asiansa käsittelyä, jos omat oikeudet esimerkiksi remontin aloittamiseen ovat vaarantumassa.

Jos jakamattoman kuolinpesän osakkaat ovat myymässä vielä vainajan nimissä olevaa huoneistoa, voi omistuksen rekisteröinti kuolinpesän osakkaiden selventämiseksi selkeyttää asioiden hoitoa. Tällöin ostajalle ei tarvitse antaa vainajan perukirjaa ja sukuselvitystä omistuksen rekisteröintiä varten. Mahdollisissa vastikeasioissa kannattaa Maanmittauslaitoksen sijaan ottaa yhteys taloyhtiöön.

Osakkeenomistajien yhteystiedot löytyvät huoneistotietojärjestelmästä

Isännöitsijä saa osakkeenomistajien yhteystiedot huoneistotietojärjestelmästä joko suoraan käytössä olevaan isännöintijärjestelmään tai Maanmittauslaitoksen osakeluettelon siirtopalvelusta. Huoneistotietojärjestelmään osoitteet tulevat väestötietojärjestelmästä (VTJ) tai yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä (YTJ). Osakkeenomistajalla on mahdollisuus ilmoittaa Maanmittauslaitokselle poikkeava osoite, mikäli yhtiökokouskutsut halutaan eri osoitteeseen kuin hänellä on Väestötietojärjestelmässä tai Yritys- ja yhteisötietojärjestelmässä. Jos osakkeenomistaja haluaa yhtiökokouskutsun sähköpostitse, tulee sähköpostiosoite ilmoittaa suoraan Maanmittauslaitokselle oheisella lomakkeella

Miten huomioidaan turvakieltoasiakkaat?

Turvakieltoasiakkaalla ei lähtökohtaisesti ole tarvetta tilata Maanmittauslaitokselta maksullista tulostetta osallistuakseen yhtiökokoukseen. Turvakieltoasiakkaan nimi ja mahdollinen turvallinen osoite näkyvät taloyhtiön käyttöön tarkoitetussa osakeluettelossa ja osakkaiden yhteystietolistassa. Taloyhtiön edustaja saa haettua sekä osakeluettelon että osakkaiden yhteystiedot maksutta Maanmittauslaitoksen osakeluettelon siirtopalvelusta tai oman isännöintijärjestelmänsä kautta. Taloyhtiön edustaja pystyy siten tarkastamaan turvakieltoasiakkaankin osakkeenomistuksen yhtiön osakeluettelosta, esimerkiksi yhtiökokouksen yhteydessä. Turvakieltoasiakkaan nimi ei näy julkisessa osakeluettelossa tai otteella julkisesta osakeluettelosta.

Tulosteemme on helmikuun alussa päivitetty turvakiellon omaavien asiakkaiden osalta. Verkkosivuillamme on ajankohtaiset tiedot turvakiellon vaikutuksesta huoneistotietojärjestelmän tulosteisiin

Uusia ominaisuuksia Maanmittauslaitoksen huoneistoasioiden asiointipalvelussa

Maaliskuussa osakkeenomistajat saavat asiointipalvelun kautta lisätietoja omistuksistaan. He voivat katsoa asiointipalvelussa maksutta huoneiston omistajat, panttaukset ja rajoitukset. He voivat myös ostaa osakehuoneistotulosteen tai julkisen osakeluettelon.

Osakehuoneistotuloste sisältää osakeryhmän perustiedot sekä huoneistotietojärjestelmään merkityt omistus-, panttaus- ja rajoitustiedot. 

Julkinen osakeluettelo sisältää perustiedot taloyhtiöstä, osakehuoneistoista ja niiden omistajista.

Laajemmat huoneistotiedot tulevat näkyviin sekä henkilö- että organisaatioasiakkaille.  Tiedot tulevat näkyviin, kun huoneiston omistus on rekisteröity huoneistotietojärjestelmään.

Lue lisää

Asiointipalvelu henkilöasiakkaalle

Asiointipalvelu organisaatioasiakkaalle

Asiakaspalvelun yhteystiedot 

Tietoa huoneiston omistajalle 

Opastusta osakekirjojen sähköistämiseen

Lisätietoja

Vastuualuepäällikkö Suvi Väärälä, 050 568 0990

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Huoneistot

Uusimmat uutiset ja artikkelit