Hyppää pääsisältöön

Käytä osakehuoneistoa lainan vakuutena

Lainanantaja (yleensä pankki) hakee panttauksen rekisteröintiä, kun osakehuoneistoa käytetään lainan vakuutena. Panttaus rekisteröidään Maanmittauslaitoksen huoneistotietojärjestelmään ja se korvaa osakekirjan antamisen pantiksi lainanantajalle.

Jotta panttaus voidaan rekisteröidä, on osakehuoneiston omistusoikeuden oltava rekisteröitynä huoneistotietojärjestelmään. Panttauksen rekisteröintiä voi hakea myös omistusoikeuden rekisteröinnin yhteydessä. Voit tarkistaa joko isännöitsijältä tai Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelusta, onko taloyhtiön osakeluettelo jo siirretty huoneistotietojärjestelmään ja onko huoneistolle tämän lisäksi haettu omistusoikeuden rekisteröintiä.

Panttaus voidaan rekisteröidä osakehuoneistoon sen koko arvosta tai euromääräisesti rajoitettuna.

Hakemukseen tarvitaan sen omistajan tai uuden saajan suostumus, jonka osuus pantataan. Osakehuoneiston panttausmerkintä näkyy osakehuoneistotulosteella.

Käsittelyaika

Katso hakemusten ja maanmittauspalveluiden keskimääräiset käsittelyajat Hakemusten käsittelyajat -sivulta.

Näin haet panttauksen rekisteröintiä

  1. Tarkista, että taloyhtiön osakeluettelo on siirretty huoneistotietojärjestelmään.
  2. Tarkista, että huoneistolla on sähköinen omistajamerkintä.
  3. Täytä hakemus osakehuoneiston panttauksen rekisteröimiseksi.
  4. Toimita hakemus ja omistajan suostumus panttauksen rekisteröintiin Maanmittauslaitokselle turvaviestillä, sähköpostitse tai postitse. Huomioithan, että tavallinen, suojaamaton sähköposti ei ole tietoturvallinen. Toimita salassa pidettäviä tietoja sisältäviä asiakirjoja turvaviestillä.

Panttausmerkinnän muuttaminen

Lainanantaja (pantin saaja) voi hakea huoneistotietojärjestelmään rekisteröidyn panttausmerkinnän muuttamista esimerkiksi rahamäärän tai etusijan osalta. Panttausmerkintä voidaan myös poistaa kokonaan.

Panttausmerkinnän muuttamiseksi tarvitaan sen suostumus, jonka asema heikentyy muutoksen takia. Panttausmerkinnän poistamiseen ei tarvitse liittää suostumusta, kun hakijana on huoneistotietojärjestelmään merkitty pantinsaaja. Panttausmerkinnän muuttamista tai poistoa haetaan hakemuksella.

Osakehuoneisto lainan vakuutena

Panttauksen käsittelystä peritään maksu jokaisen vahvistetun panttauksen osalta erikseen.Huomioithan, että panttaus on osakeryhmäkohtainen.

Tuote Hinta € (ilman alv.) Hinta € (sis. alv.)
7482101000
Panttauksen kirjaaminen tai muuttaminen
27,00 Ei arvonlisäveroa

Panttauksen poistamisesta ei peritä maksua.