Hyppää pääsisältöön

Kartoituskausi alkaa – näistä merkeistä tunnistat Maanmittauslaitoksen kartoittajan

Maanmittauslaitoksen kartoittajat lähtevän jälleen täsmentämään paikkatietoja eri puolille Suomea. Kartoittajan tunnistaa Maanmittauslaitoksen työvaatteista ja auton tunnuksesta. Kaikki suomalaiset voivat hyödyntää kartoittajien keräämää tietoa maksutta Karttapaikka-palvelussa, mutta ajantasaista ja laadukasta paikkatietoa tarvitaan ennen muuta monien yhteiskunnan toimintojen ylläpitämiseen esimerkiksi pelastustoimessa, maanpuolustuksessa, maa- ja metsätaloudessa sekä rakennus- ja ympäristöalalla.

Kartoittaja istuu Maanmittauslaitoksen autossa ja katsoo paperista karttaa. Hänellä on oranssi työpaita yllään ja sen rinnassa henkilökortti.
Kuva:
Julia Hautojärvi

Maanmittauslaitoksen kartoittajat kulkevat maastossa tarkistamassa sellaisten kohteiden sijainteja, joita ei ole voitu kartoittaa luotettavasti ilmakuvien perusteella. Ilmakuvausten välissä on myös saatettu rakentaa uusia teitä ja rakennuksia, joten niidenkin sijainti täytyy tarkentaa maastossa. Maastokartoituksia tehdään sitä useammin, mitä enemmän muutoksia maastossa tapahtuu, mutta tavallinen aikaväli on noin 3–6 vuotta. Kartoituskausi ajoittuu tavallisesti kesä-lokakuulle.

– Kartoittajat kertovat mielellään, mitä ovat tekemässä, eli heitä voi kyllä jututtaa. Työ sujuu useimmiten hyvässä yhteisymmärryksessä maanomistajien ja mökkiläisten kanssa, kertoo Maanmittauslaitoksen kartastopäällikkö Jyrki Lämsä.

Näistä merkeistä tunnistat kartoittajan

Kartoittajat kulkevat pääasiassa yleisillä paikoilla. He poikkeavat talojen ja kesämökkien pihoihin vain välttämättömissä tapauksissa, eli silloin, kun vaikkapa rakennusten määrää tai sijaintia ei voi muuten tarkistaa. Kartoittajat tekevät työnsä ripeästi ja häiritsemättä esimerkiksi kesämökkiläisten rauhaa.

Maanmittauslaitoksen kartoittajalla on

  • asianmukaiset työvaatteet ja huomioliivi, jossa on Maanmittauslaitoksen logo
  • Maanmittauslaitoksen tunnukset autossa
  • henkilökortti, jota kartoittaja näyttää pyydettäessä.

Kartoittajalta voi myös pyytää esitteen, jossa kartoitustyöstä kerrotaan tarkemmin.

Verkkopalvelusta kartat maksutta käyttöön

Kartoittajilla on mukana mittausvälineitä, joiden avulla he tallentavat maastossa tarkistetut tiedot Maanmittauslaitoksen ylläpitämään Maastotietokantaan. Maastotietokanta on tarkin kartta-aineisto, joka kattaa koko maan ja jota pidetään jatkuvasti ajan tasalla.

Kun maastotyöt on tehty, karttojen päivitykset näkyvät heti myös Maanmittauslaitoksen Karttapaikka-palvelussa. Sieltä kartta-aineistoa voi kuka tahansa maksutta hyödyntää. Palvelusta voi myös ostaa painettuja perus- ja maastokarttoja sekä tilata karttatulosteita. Maanmittauslaitoksen verkkosivuilta voi ladata lisäksi korkeusmalleja, ilmakuvia, nimistöä ja laserkeilausaineistoja.

Lisätietoja

Oman alueen maastotöihin liittyvät palautteet ja tiedustelut voi lähettää Maanmittauslaitokselle sähköpostitse maasto@maanmittauslaitos.fi.

Median edustajat voivat lähteä maastoon kartoittajan mukaan. Ota yhteyttä mediapalvelunumeroomme 029 531 5050 tai lähetä sähköpostia viestinta@maanmittauslaitos.fi.

Vastaamme viesteihin arkisin klo 9–15.

Mediatiedote
Paikkatieto
Kartat

Uusimmat uutiset ja artikkelit