Huoneistotietojen rajapintapalvelut

Nämä rajapintapalveluiden kuvaukset on tarkoitettu huoneistotietojen jälleenmyyjille ja niille organisaatioille, jotka toteuttavat tietopalvelun rajapintapalvelusta omaan järjestelmäänsä.

Rajapintapalvelun kautta saa ajantasaisia huoneistotietoja Maanmittauslaitoksen rekisteristä suoraan asiakkaan sovellukseen.

Rajapintapalvelujen käyttöön tarvitaan sovellus, joka tekee tietohaut Maanmittauslaitoksen palvelimelle. Sovelluksen tulee täyttää tietoturva- ja lokitusvaatimukset.

Pankeille, kiinteistönvälittäjille ja taloyhtiöille

Huoneistotietojen rajapintapalveluista on hyötyä esimerkiksi pankeille, kiinteistönvälittäjille ja taloyhtiöille. Pankit ja kiinteistönvälittäjät saavat rajapinnan kautta ajantasaiset huoneistotiedot suoraan omiin järjestelmiinsä silloin, kun tietoja käytetään huoneiston osakkeiden vaihdantaan, vakuuksien hallintaan tai vastaavaan toimintaan.

Taloyhtiöt saavat käyttää tietoja hallinnollisiin tehtäviinsä. Isännöintijärjestelmien käyttöön tarkoitettu tietopalvelurajapinta julkaistaan myöhemmin. 

Lisäksi tietoa voi käyttää esimerkiksi tutkimukseen ja muihin yhteiskunnan tietotarpeisiin.

Tietojen käyttö vaatii luvan

Rajapintapalvelun käyttöönotto edellyttää sopimusta sekä HTJ-lain mukaista lupaa (Laki huoneistotietojärjestelmästä 1328/2018). Henkilötietoja sisältäviä tuotteita voi saada käyttöönsä ainoastaan silloin, kun hakijalla on tietojen käytölle peruste.

Palveluiden avaamisesta peritään avausmaksu. Lisäksi käytöstä peritään ylläpitomaksua ja tuotekohtaisia maksuja.

Hae tulosteita tai kysy huoneiston tietoja

Huoneistotietojen tulostepalvelusta saa osakehuoneistotulosteen ja julkisen osakeluettelon pdf-formaatissa. Osakehuoneistotuloste sisältää huoneistokohtaiset tiedot huoneistojen omistajista, panttioikeuksista ja rajoituksista. Osakeluettelossa on esitetty asunto-osakeyhtiön osakeluetteloon merkityt osakkaat.

Katso lisätietoja tulostepalvelusta.

Huoneistotietojen kyselypalvelusta (REST) saa huoneistoihin liittyviä perustietoja rakenteisessa json-formaatissa. Kyselypalvelun avulla pystyt esimerkiksi selvittämään osakehuoneiston osakeryhmätunnuksen, saat tiedon siitä, onko taloyhtiön tiedot siirretty huoneistotietojärjestelmään ylläpidettäviksi tai onko osakehuoneistolla sähköinen omistajamerkintä.

Palvelun tuotevalikoima laajenee myöhemmin. 

Katso lisätietoja kyselypalvelusta.

Näin saat rajapintapalvelut käyttöösi

  1. Tutustu rajapintapalveluiden sisältöön ja rajapintakuvauksiin verkkosivuillamme. Jos haluat ensin testata palvelua koekäyttöympäristössä, ota yhteyttä: verkkopalvelut(at)maanmittauslaitos.fi.
  2. Ota tarvittaessa yhteyttä omaan järjestelmätoimittajaasi.
  3. Ota yhteyttä sähköpostilla verkkopalvelut(at)maamittauslaitos.fi-osoitteeseen. Toimitamme hakemuslomakkeen ja tietoturvaliitteen täytettäväksi.
  4. Käsittelemme hakemuksen ja pyydämme tarvittaessa lisäselvityksiä.
  5. Toimitamme luvan ja sopimuksen allekirjoitettavaksi. Palauta perinteisellä allekirjoituksella varustettu sopimus verkkopalvelut(at)maamittauslaitos.fi-osoitteeseen.
  6. Toimitamme tunnuksen ja salasanan sekä Maanmittauslaitoksessa allekirjoitetun sopimuksen yhteyshenkilölle.

 

 

 

Sovellusten tila

Tarkista sovellusten ajankohtainen tilanne sekä mahdolliset häiriöt.

Verkkopalveluiden asiakastuki

Ota yhteyttä asiakastukeen: verkkopalvelut@maanmittauslaitos.fi tai 029 530 1119.

Ongelmia palvelun käytössä?

Ota yhteyttä tekniseen tukeen.