Hyppää pääsisältöön

Huoneistotietojen rajapintapalvelut

Nämä rajapintapalveluiden kuvaukset on tarkoitettu huoneistotietojen välittäjille ja niille organisaatioille, jotka toteuttavat tietopalvelun rajapintapalvelusta omaan järjestelmäänsä.

Rajapintapalvelun kautta saa ajantasaisia huoneistotietoja Maanmittauslaitoksen rekisteristä suoraan asiakkaan sovellukseen.

Rajapintapalvelujen käyttöön tarvitaan sovellus, joka tekee tietohaut Maanmittauslaitoksen palvelimelle. Sovelluksen tulee täyttää tietoturva- ja lokitusvaatimukset.

Pankeille, kiinteistönvälittäjille ja taloyhtiöille

Huoneistotietojen rajapintapalveluista on hyötyä esimerkiksi pankeille, kiinteistönvälittäjille ja taloyhtiöille. Pankit ja kiinteistönvälittäjät saavat rajapinnan kautta ajantasaiset huoneistotiedot suoraan omiin järjestelmiinsä silloin, kun tietoja käytetään huoneiston osakkeiden vaihdantaan, vakuuksien hallintaan tai vastaavaan toimintaan.

Taloyhtiöt saavat käyttää tietoja yhtiön tavanomaiseen toimintaan.

Lisäksi tietoa voi käyttää esimerkiksi tutkimukseen ja muihin yhteiskunnan tietotarpeisiin.

Tietojen käyttö vaatii luvan

Rajapintapalvelun käyttöönotto edellyttää, että tietojen välittäjä tai suora rajapintakäyttäjä on tehnyt sopimuksen tietojen käytöstä sekä saanut HTJ-lain mukaisen luvan (Laki huoneistotietojärjestelmästä 1328/2018). Taloyhtiö saa kuitenkin tiedot maksutta tavanomaista toimintaansa varten ilman käyttölupaa.

Henkilötietoja sisältäviä tuotteita voi saada käyttöönsä ainoastaan silloin, kun hakijalla on tietojen käytölle peruste.

Palveluiden avaamisesta peritään avausmaksu. Lisäksi käytöstä peritään ylläpitomaksua ja tuotekohtaisia maksuja.

Hae tulosteita tai kysy huoneiston tietoja

Huoneistotietojen tulostepalvelusta saa osakehuoneistotulosteen ja julkisen osakeluettelon pdf-formaatissa. Osakehuoneistotuloste sisältää huoneistokohtaiset tiedot huoneistojen omistajista, panttioikeuksista ja rajoituksista. Osakeluettelossa on esitetty asunto-osakeyhtiön osakeluetteloon merkityt osakkaat.

Katso lisätietoja tulostepalvelusta.

Huoneistotietojen kyselypalvelusta (REST) saa huoneistoihin liittyviä perustietoja rakenteisessa json-formaatissa. Kyselypalvelun avulla pystyt esimerkiksi selvittämään osakehuoneiston osakeryhmätunnuksen, saat tiedon siitä, onko taloyhtiön tiedot siirretty huoneistotietojärjestelmään ylläpidettäviksi tai onko osakehuoneistolla sähköinen omistajamerkintä.

Katso lisätietoja kyselypalvelusta.

Huoneistotietojen isännöintijärjestelmätoimittajille tarkoitetusta kyselypalvelusta (REST) isännöintitoimistot saavat käyttöönsä ajantasaisia huoneistotietojärjestelmän tietoja suoraan omaan sovellukseensa rakenteisessa json-formaatissa. Rajapintapalvelusta saa tietoja taloyhtiöistä, jotka kuuluvat huoneistotietojärjestelmään. Ennen 1.1.2019 perustetun taloyhtiön pitää ensin siirtää osakeluettelo Maanmittauslaitokselle osakeluettelon siirtopalvelulla. Taloyhtiön edustajalla, yleensä isännöitsijällä, on oikeus ainoastaan hallinnoimiensa taloyhtiöiden tietoihin.

Katso lisätietoja isännöintijärjestelmien kyselypalvelusta.

Palvelun kieli

Tulostepalvelun tulosteet ovat saatavissa sekä suomen- että ruotsinkielisinä.

Näin saat rajapintapalvelut käyttöösi

  1. Tutustu rajapintapalveluiden sisältöön ja rajapintakuvauksiin verkkosivuillamme. Jos haluat ensin testata palvelua koekäyttöympäristössä, ota yhteyttä: verkkopalvelut(at)maanmittauslaitos.fi.
  2. Ota tarvittaessa yhteyttä omaan järjestelmätoimittajaasi.
  3. Välittäjä tai suora rajapintapalvelun käyttäjä saa hakemuslomakkeet liitteineen ottamalla yhteyttä sähköpostilla verkkopalvelut(at)maanmittauslaitos.fi-osoitteeseen. 
  4. Käsittelemme hakemuksen ja pyydämme tarvittaessa lisäselvityksiä.
  5. Toimitamme luvan ja sopimuksen allekirjoitettavaksi. Palauta perinteisellä allekirjoituksella varustettu sopimus verkkopalvelut(at)maanmittauslaitos.fi-osoitteeseen.
  6. Toimitamme tunnuksen ja salasanan sekä Maanmittauslaitoksessa allekirjoitetun sopimuksen yhteyshenkilölle.

 

 

 

Sovellusten ja palveluiden tila

Tarkista sovellusten ja verkkopalveluiden tilanne ja mahdolliset häiriöt. Tietoja päivitetään ma–pe klo 8–16.15.

Verkkopalveluiden asiakastuki

Verkkopalveluiden asiakastuki palvelee sopimuksiin ja käyttölupiin liittyvissä asioissa. Ota yhteyttä asiakastukeen verkkopalvelut@maanmittauslaitos.fi tai 029 530 1119.

Ongelmia palvelun käytössä?