Hyppää pääsisältöön

Rekisteröi osakehuoneiston hallintaoikeuden rajoitus

Hallintaoikeuden rajoituksella tarkoitetaan sitä, että osakehuoneiston omistaja ei voi ilman käyttöoikeuden haltijan suostumusta luovuttaa huoneistoa edelleen tai hakea panttauksen rekisteröintiä. Tällainen käyttöoikeus voidaan merkitä osakehuoneistolle oikeuden haltijan hakemuksesta tai joissakin tapauksissa myös viran puolesta.

Hallintaoikeuden rajoituksia ovat esimerkiksi testamenttiin perustuva asunnon käyttöoikeus ja lesken oikeus hallita asuntoa. Hallintaoikeuden rajoituksen rekisteröintiä voi hakea jo silloin, kun taloyhtiö kuuluu huoneistotietojärjestelmään, vaikka huoneistolla ei vielä olisikaan sähköistä omistajamerkintää.

Voit tarkistaa joko isännöitsijältä tai Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelusta, onko taloyhtiösi osakeluettelo jo siirretty huoneistotietojärjestelmään.

Osakehuoneiston hallintaoikeuden rajoitus merkitään huoneistotietojärjestelmään. Tämän jälkeen rajoitus näkyy osakehuoneistotulosteella.

Lesken hallintaoikeus

Lesken hallintaoikeus koskee perintötilanteita. Jos olet jäänyt leskeksi ja ilmoittanut pitäväsi hallinnassasi puolisoiden yhteisenä kotina käytetyn tai muun kodiksi sopivan asunnon, voit hakea tämän hallintaoikeuden rekisteröimistä huoneistolle.

Testamenttiin perustuva käyttöoikeus

Testamenttiin perustuva käyttöoikeus perustuu testamentissa olevaan ehtoon. Voit hakea käyttöoikeuden rekisteröimistä huoneistoon, mikäli joku toinen on saanut osakehuoneiston omistukseensa testamentilla, mutta sinulle on annettu testamentissa käyttöoikeus samaan huoneistoon.

Käsittelyaika

Katso hakemusten ja maanmittauspalveluiden keskimääräiset käsittelyajat Hakemusten käsittelyajat -sivulta.

Näin haet hallintaoikeuden rajoituksen rekisteröimistä:

  1. Tarkista, että taloyhtiön osakeluettelo on siirretty huoneistotietojärjestelmään.
  2. Liitä omistajan suostumus tai kokoa tarvittavat liitteet:
    – perukirja ja sukuselvitys
    – testamentti
  3. Täytä hakemus osakehuoneiston hallintaoikeuden rajoituksen merkitsemisestä
  4. Toimita hakemus liitteineen turvaviestillä, sähköpostitse, postitse tai tuomalla ne asiakaspalvelupisteeseen. Huomioithan, että tavallinen, suojaamaton sähköposti ei ole tietoturvallinen. Toimita salassa pidettäviä tietoja sisältäviä asiakirjoja turvaviestillä.

Osakehuoneistojen hallintaoikeuden rajoitukset

Tuote Hinta € (ilman alv.) Hinta € (sis. alv.)
7481101001
Rajoituksen merkitseminen
69,00 Ei arvonlisäveroa
7481101002
Turva-asiakirjojen säilyttäjän ilmoitus rajoitusmerkinnästä / ilmoitus
69,00 Ei arvonlisäveroa
7481101003
Turva-asiakirjojen säilyttäjän ilmoitus merkintärajoituksen poistosta (myymättömät huoneistot/ilmoitus)
69,00 Ei arvonlisäveroa

 

 

 

 

Sähköiset allekirjoitukset 

Tarkista, missä kiinteistö- ja huoneistokirjaamisen asiakirjoissa voi käyttää sähköistä allekirjoitusta ja mitä palvelua voi käyttää asiakirjan allekirjoittamiseen. 

Lue, milloin sähköistä allekirjoitusta voi käyttää