Hoppa till huvudinnehåll

Smarta hållbara städer och mobilitet

Smarta hållbara städer och mobilitet är två sammankopplade begrepp genom vilka det eftersträvas att på ett miljövänligt och effektivt sätt ta i tu med utmaningar som gäller urbanisering och trafik. Smarta hållbara städer är stadsområden där innovativ teknik och kunskapsbaserade lösningar förbättrar invånarnas livskvalitet och minimerar miljökonsekvenserna från dem.

I framtidens smarta städer prioriteras hållbarhet genom att minska koldioxidutsläpp, spara energi och resurser och främja miljövänlig praxis. Viktiga element i smarta hållbara städer är en smart infrastruktur, förnybara energikällor, effektiv avfallshantering, gröna områden och digitala förvaltningssystem. Syftet med dem är att skapa engagerande, kriståliga och livskraftiga gemenskaper som svarar mot den mångfaldiga befolkningens behov.

I smarta hållbara städer avser mobilitet att människor och produkter på ett utsläppssnålt och kolneutralt sätt rör sig på stadsområden och på trafikarrangemang i anknytning till detta. Hållbar mobilitet syftar till att minska trafikstockningar, luftföroreningar och utsläpp av växthusgaser med hjälp av miljövänliga transportsätt. Till dessa hör kollektivtrafik, cykling, promenerande och alternativ för delad mobilitet, såsom samåkning och gemensamt använda bilar. Elektriska fordon (EV), även elbilar och elcyklar, spelar en central roll i hållbar stadstrafik, eftersom de ger upphov till mindre utsläpp än traditionella bränsledrivna fordon. Plattformarna för mobilitet som tjänst (MaaS) integrerar sömlöst olika transportsätt till en användarvänlig upplevelse tack vare vilken individer enklare kan välja hållbara transportsätt.

Geodatacentralens strategiska kompetensområde Smarta hållbara städer och mobilitet omfattar följande delområden:

• Smart trafiksystem (ITS) 
• Smart mobilitet 
• Sömlös positionering 
• Kartläggning av den byggda miljön och observation av förändringar 
• Virtuell och förstärkt verklighet 
• Smart trafik 
• Drönare