Hyppää pääsisältöön

MIXER

MIXER-hankkeessa tutkitaan ajoneuvojen ja työkoneiden sekä niiden kuljettajien välistä vuorovaikutusta: miten laitteen käytöstä voidaan tehdä turvallista, luontevaa ja ymmärrettävää. Sovellamme tekoälyn ja ihmisen ja tietokoneen vuorovaikutuksen tutkimusta tarjotaksemme uusia tapoja käyttää ajoneuvojen ja koneiden hallintalaitteita, tietojärjestelmiä ja navigointia kiinnittäen samalla huomiota laitteiden toimintaympäristöön ja käsillä olevaan tehtävään. Etsimme ratkaisuja, jotka vähentävät tätä monimutkaisuutta uusien vuorovaikutustekniikoiden avulla. Henkilöautot ovat muuttumassa pyörillä kulkeviksi tietokoneiksi, ja ajaminen on yhä enemmän automatisoitua. Tämä asettaa uusia haasteita auton ja kuljettajan välisten käyttöliittymien suunnittelulle, jotta ne olisivat turvallisia ja tehokkaita. Raskaat koneet (esim. metsäkoneet ja satamanosturit) ovat käyttäneet automaatiota jo vuosikymmeniä, mutta nyt nousee uutta kysyntää tekoälyavusteiselle, jopa autonomiselle toiminnalle. 

Multimodaaliset vuorovaikutusteknologiat tarjoavat uusia tapoja vuorovaikutukseen. MIXER kehittää uusia ratkaisuja tuntopalautteeseen, suuntaääneen, katseenseurantaan ja laajennettuun todellisuuteen (XR) sekä niiden sovelluksiin ajoneuvoissa. Tekoälytyökalut voivat tukea ja helpottaa monimutkaisia tehtäviä, mutta ajoneuvokäytössä niiden on oltava turvallisia, läpinäkyviä ja ei-häiritseviä. Tämä auttaa vähentämään tarvetta koulutukselle ja lyhentämään koneen seisontaaikaa. Käyttäjän kokemukseen ja mieltymyksiin mukautuminen voi tehdä ajoneuvoista ja koneista tehokkaampia ja miellyttävämpiä. 

MIXER-hankkeessa tehdään yhteistyötä johtavien yritysten kanssa, joilla on syvää asiantuntemusta raskaiden koneiden, autojärjestelmien ja digitaalitekniikan aloilta. Yhdessä yliopistojen kanssa ne pyrkivät soveltamaan tutkimusta ajoneuvoihin ja järjestelmiin, esittelemään valittuja teknologioita ja testaamaan niitä todellisilla käyttäjillä.

Yhteyshenkilöt
Asiasanat
multimodaalinen
vuorovaikutus
tekoäly
Projektin kesto
Rahoittajat
FGI
Muut rahoittajat
Business Finland