Hyppää pääsisältöön

Tutkimusjulkaisujen avoimuus

Tieteellisen tiedon ja erilaisten tutkimustuotosten, kuten julkaisujen ja tutkimusaineistojen vapaa saatavuus parantaa tieteen laatua, tukee demokraattista päätöksentekoa, lisää kansalaisten ymmärrystä ja tietoisuutta sekä palvelee elinkeinoelämää. Avoimesti saatavilla olevat tieteelliset julkaisut tuovat tutkimuksellemme lisää näkyvyyttä ja vaikuttavuutta.

Maanmittauslaitoksen Avoimen tieteen politiikan mukaisesti:

  • Julkaisemme tieteelliset julkaisumme korkeatasoisina Open Access -julkaisuina CC-lisenssein aina, kun se on mahdollista.
  • Avoimessa julkaisemisessa suosimme Plan S:n osoittamia avoimen julkaisemisen malleja.
  • Rinnakkaistallennamme erityisesti tieteellisten artikkelien kustantajan versiot Maanmittauslaitoksen Helda-julkaisuarkistoon

Viime vuosina Maanmittauslaitoksen vertaisarvioiduista julkaisuista noin 80 % on julkaistu avoimesti. Ajantasainen tieto Maanmittauslaitoksen julkaisuista löytyy Tiedejatutkimus.fi -palvelun kautta. 

Julkaisuarkisto Helda ja rinnakkaistallentaminen

Maanmittauslaitoksen avoimeen julkaisuarkistoon MML Heldaan tallennetaan sekä tutkimusjulkaisujen rinnakkaistallenteet että Maanmittauslaitoksen omien julkaisusarjojen julkaisut. Julkaisuarkiston tarkoituksena on lisätä Maanmittauslaitoksen tutkimusjulkaisujen ja ammatillisten julkaisujen näkyvyyttä, käyttöä ja vaikuttavuutta. Julkaisuarkistossa julkaisut saavat pysyvät tunnisteet ja pitkäaikaissäilytyksen. 

Maanmittauslaitoksen Helda-julkaisuarkisto