Hyppää pääsisältöön

Hoida kiinteistöasiat verkossa

Omistatko kiinteistön tai suunnitteletko sellaisen ostoa? Kiinteistöihin liittyviä asioita voit hoitaa sujuvasti sähköisissä palveluissamme.

Teksti: Kirsi Mäkinen

Asiakas Maanmittauslaitoksen verkkosivuilla.
Kuva:
Julia Hautojärvi

Asiointipalvelusta voit katsoa maksutta tiedot omistamistasi kiinteistöistä ja määräaloista sekä vuokra-alueista. Palvelu näyttää kiinteistöjen sijainnin kartalla sekä kiinteistön perustiedot, kuten pinta-alan, nimen ja rekisteröintipäivän.

Palvelusta näet myös kiinteistöjesi omistus- ja kiinnitystiedot sekä vireillä olevat maanmittaustoimitukset ja kirjaamisasiat eli lainhuudot, kiinnitykset, vuokraoikeuden, hallinnanjakosopimuksen tai muun erityisen oikeuden kirjaamiset.

Lisäksi voit katsoa Asiointipalvelusta osakehuoneistosi perustiedot, jos osakehuoneistollasi on sähköinen omistajamerkintä Maanmittauslaitoksen huoneistotietojärjestelmässä.

Osta otteita ja todistuksia

Asiointipalvelusta voit ostaa kiinteistöihin liittyviä otteita ja todistuksia. Palvelusta saa kaikista kiinteistöistä lainhuuto- ja rasitustodistuksia sekä kiinteistörekisteriotteita ja kiinteistörekisterin karttaotteita. Tietoja tarvitaan esimerkiksi kiinteistökaupan yhteydessä.

Rekisteröi kiinteistösi omistus- tai vuokraoikeus

Kun maa vaihtaa omistajaa, on uuden omistajan rekisteröitävä omistusoikeutensa. Voit hakea omistusoikeuden rekisteröintiä eli lainhuutoa Asiointipalvelussa. Asiointipalvelussa voit hakea myös vuokraoikeuden, hallinnanjakosopimuksen tai muun erityisen oikeuden rekisteröintiä lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin. 

Jos olet saanut pyynnön täydentää jo tehtyä hakemusta, voit tehdä täydennykset Asiointipalvelun kautta. 

Kun tarvitset maanmittaustoimitusta

Maanmittaustoimituksilla muodostetaan uusia kiinteistöjä, selvitetään kiinteistöjen rajoja ja muutetaan kiinteistöihin liittyviä oikeuksia. Toimituksissa tehdyt päätökset merkitään Maanmittauslaitoksen ylläpitämään kiinteistötietojärjestelmään.

Asiointipalvelun kautta voit hakea kaikkia maanmittaustoimituksia, esimerkiksi rajankäyntiä, yksityistietoimitusta, rasitetoimitusta, halkomista ja lohkomista.

Tee kiinteistökauppa tai hae kiinnitystä

Kiinteistövaihdannan palvelu on verkkopalvelu kiinteistön omistajalle. Palvelussa voit luonnostella ja allekirjoittaa kiinteistön tai vuokraoikeuden kauppakirjan, lahjakirjan, vaihtokirjan sekä kaupan esisopimuksen.

Kun haluat käyttää kiinteistöä tai vuokraoikeutta velan vakuutena, sinulla tulee olla voimassa oleva kiinnitys. Voit hakea kiinnitystä Kiinteistövaihdannan palvelussa.

Palveluiden käyttö

Asiointipalveluun ja Kiinteistövaihdannan palveluun kirjaudutaan Suomi.fi-tunnistuspalvelun kautta pankkitunnuksilla, sähköisellä henkilökortilla tai mobiilivarmenteella.

Kiinteistöt
Kiinteistökauppa
Maanmittaustoimitus

Uusimmat uutiset ja artikkelit