Rajankäynnissä selvitetään rajan paikka, rakennetaan tarvittavat rajamerkit kadonneiden tilalle ja merkitään tarvittaessa rajalinja maastoon. Rajan paikkaa ratkaistaessa käytetään apuna maastohavaintoja (esimerkiksi metsän käsittely, raja-aidan jäänteet), löytyneitä rajamerkkejä, vanhoja toimituskarttoja ja maanomistajien tietoja rajan paikasta.
Rajamerkki voidaan myös siirtää vähemmän haitalliseen paikkaan, kun se on vaarassa tuhoutua esimerkiksi kaivutyön takia. Rajankäyntiä on haettava ennen töihin ryhtymistä. Se kannattaa, koska rajamerkin siirto etukäteen edullisempaa kuin hävinneiden rajamerkkien rakentaminen uudelleen kaivuutöiden jälkeen tehtävässä rajankäynnissä. Rajan sijainti pysyy rajamerkin siirrossa ennallaan.
Rajankäyntiä voi hakea kiinteistön omistaja tai osaomistaja, vuokraoikeuden haltija, kunta tai henkilö, jonka oikeutta rajankäynti välittömästi koskee (esimerkiksi yhteisen alueen osakas).
Hae rajankäyntiä
- Kokoa mahdolliset liitteet ja tallenna ne pdf- tai jpg-muodossa.
- Hae toimitusta Asiointipalvelussa: valitse ensin kiinteistö ja mitä toimitusta haet, täytä sitten hakemuksen tiedot ja liitä hakemukseen mahdolliset liitteet.
Voit hakea toimitusta myös paperisella hakemuslomakkeella (pdf, suomi.fi), jos sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää Asiointipalvelua.
Maanmittauslaitoksen lisäksi eräät kunnat, kuten Helsinki, Vantaa ja Espoo tekevät maanmittaustoimituksia alueellaan. Tässä tapauksessa voit hakea toimitusta kunnasta ja siirrämme asiointipalvelussa tehdyn hakemuksen kunnan käsiteltäväksi. Saat lisätietoa toimituksista kunnan sivuilta.
Lue lisää rajankäynnistä (pdf) (pdf) ja rajamerkeistä (pdf).
Toimituksen kestoaika
Toimituksen keskimääräinen kestoaika on 3,5 kuukautta. Toimituksen käsittelyaika alkaa hakemuksestasi ja päättyy toimituspäätöksen rekisteröintiin kiinteistötietojärjestelmään.
Hinta
Lue lisää, miten toimitusten hinnat muodostuvat (pdf).