Hyppää pääsisältöön

Intelligent Shipping Technology Test Laboratory (ISTLAB)

EAKR- ja Vipuvoimaa EU:sta -logot

Hankkeen tavoitteena on luoda älykkään merenkulun tutkimusta ja kehittämistä palveleva yhteiskäyttölaboratorio ja innovaatioympäristö (vrt. Aurora älytie hanke ja MML:n Snowbox projekti).

Nykyaikainen merenkulun navigointi yhdistää monenlaisia tietoja kuten satelliittipaikannuksen, merivedenkorkeuden, väylän syvyystiedon ja älykkäät merimerkit. Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus mm. ylläpitää Suomen koordinaatti- ja korkeusjärjestelmiä ja tekee niihin sekä Maan painovoimakenttään liittyvää tutkimusta. Projektissa paikkatietokeskus analysoi satelliittipaikannuksen tarkkuutta ja toistettavuutta sekä selvittää geoidimallin soveltamista korkeusjärjestelmän ja merenkorkeuden käyttämiseksi satelliittipaikannuksen yhteydessä. Erityinen kohdealue on Rauman satama ja sinne johtava älyväylä.

Satakunnan ammattikorkeakoulun vetämän projektin pääkumppanit ovat Ilmatieteen laitos ja Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus. Projekti saa rahoitusta EU:n rakennerahasto-ohjelmasta 347 949 euroa, josta Paikkatietokeskuksen osuus on 78 120 euroa. Hankkeessa päätoteuttaja valmistelee projektin aikana myös etäohjattavan / autonomisen koealuksen hankintaa osaksi ISTLAB-laboratoriota yhteistyössä kansainvälisten ja/tai suomalaisten valmistajien kanssa.

Yhteyshenkilöt
Jäsenet
Asiasanat
merenkulku
innovaatioympäristö
GNSS-paikannus
geoidimalli
Projektin kesto
Tutkimusryhmät
Rahoittajat
FGI
EU
Projektin yhteistyötahot
Satakunnan ammattikorkeakoulu
Ilmatieteen laitos